1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo premešta proizvodnju električnih vozila iz Kine u Evropu
Volvo premešta proizvodnju električnih vozila iz Kine u Evropu
0

Volvo premešta proizvodnju električnih vozila iz Kine u Evropu

89
0
Podelite sa prijateljima:

Vlasti EU još nisu donele konačnu odluku o carinama na kineske električne automobile čemu se protive i zapadni proizvođači automobila sa razvijenim poslovanjem u Kini, ali je menadžment Volvo Carsa odlučio da deluje preventivno i, kako piše The Times, već je pokrenuo proces transfera proizvodnje električnih vozila namenjenih evropskom tržištu iz Kine u Evropu.

Pre svega govorimo o subkompaktnom krosoveru Volvou EX30, koji se proizvodi od prošle godine u fabrici Geelyja u kineskom gradu Zhangjiakou i veoma se dobro prodaje u Evropi. Prošle jeseni je zvanično objavljeno da će 2025. godine EX30 biti izrađivan i u Volvoovoj fabrici u Gentu u Belgiji, a sada je, prema insajderima, postalo poznato da će proizvodnja vodećeg električnog krosovera Volvoa EX90 za Evropu biti na evropskom tlu.

Svetska premijera EX90 održana je još 2022. godine, ali je tek prošle nedelje švedska kompanija prijavila početak proizvodnje ovog modela u američkoj fabrici u Ridžvilu u Južnoj Karolini. EX90 za Kinu će se proizvoditi u fabrici u Čengduu, Kina.

2022. godine, Volvo je počeo da priprema svoju glavnu fabriku u Geteborgu u Švedskoj za proizvodnju električnih vozila nove generacije; rekonstrukcija će biti završena naredne godine. Osim toga, 2022. švedska kompanija je započela izgradnju treće evropske fabrike u slovačkom gradu Košice, otvaranje je zakazano za 2026. godinu. Generalno, Volvo je koncentrisao resurse u Evropi već nekoliko godina, a predstojeće carine na električne automobile kineske proizvodnje samo su ubrzale ovu koncentraciju.

Najnovija statistika prodaje Volvo Carsa potvrđuju da se kompanija „hrani“ uglavnom iz Evrope. Od januara do maja ove godine, Volvo Cars je prodao 316.559 automobila širom sveta (+15% u odnosu na prošlu godinu), od čega 157.160 u Evropi, uz rast prodaje u Evropi od 31%. Prodaja Volvoovih električnih vozila u Evropi u istom periodu porasla je za 68% na 57.390 jedinica.

Drugo najvažnije tržište za Volvo do sada je Kina: u prvih pet meseci ove godine, prema podacima same kompanije, prodato je 64.113 automobila (+2%), od čega samo 1.757 električnih vozila (+15%).

U SAD je od januara do maja ove godine prodato 51.708 putničkih automobila (+10%), od čega 1.595 električnih vozila (-71%). S obzirom na početak proizvodnje modela EX90 i ukupnu dinamiku prodaje, možemo očekivati da će do kraja godine Sjedinjene Američke Države postati drugo najvažnije tržište za Volvo posle Evrope.

U Kini je električnim vozilima Volvo teško da se cenovno takmiče sa modelima lokalnih marki: na primer, Volvo EX30 košta od 200.800 juana (oko 25 hiljada evra), dok sličan krosover BYD Yuan Up se može kupiti za samo 96.800 juana (oko 12 hiljada evra).

AutoRepublika

(89)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments