1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Lancia Ypsilon HF neće biti isključivo električni automobil!
Lancia Ypsilon HF neće biti isključivo električni automobil!

Lancia Ypsilon HF neće biti isključivo električni automobil!

320
4
Podelite sa prijateljima:

Posle 13 godina vegetiranja sa jednim modelom, Lancia je konačno dobila vetar u leđa. Još u februaru je predstavljena nova generacija Ypsilona, a sada je najavljen početak prodaje u rodnoj Italiji.

Podsetimo, asortiman uključuje dve verzije. Prva je hibridna Lancia Ypsilon Ibrida košta od 24.500 evra; ima turbo motor 1.2 (100 KS) koji radi zajedno sa šestostepenim automatikom sa dve spojnice, a koji ima ugrađen elektromotor od 48 volti. Druga je čisto električna Lancia Ypsilon Elettrica, po ceni od 34.800 evra, ima trakcioni elektromotor od 156 KS i bateriju kapaciteta 51 kWh.

Obe verzije se nude u tri nivoa opreme: Ypsilon, LX i Cassina.

Još u rano proleće, Lancia je najavila oživljavanje svoje sportske divizije HF, a danas su prikazana dva automobila odjednom, ukrašena odgovarajućim logotipima sa slonom koji trči. Lancia Ypsilon HF je namenjena civilnom tržištu, a ljubitelji benzinaca će biti razočarani, jer se radi o električnom automobilu. Štaviše, kompanija još nije otkrila sve tehničke detalje.

Navodi se da Ypsilon HF ima pogon na prednje točkove sa elektromotorom koji proizvodi 240 KS, a ubrzanje do 100 km/h će trajati 5,8 sekundi. Ovo ukazuje na blisku vezu sa nedavno predstavljenim modelima Abarth 600e i Alfa Romeo Junior Veloce, koji imaju slične performanse.

Hečbek će takođe imati spušteno vešanje, širi trag i „mišićavi“ komplet za karoseriju inspirisan najpoznatijim sportskim automobilima marke.

Unutrašnjost sadrži sedišta sa integrisanim naslonima za glavu, ukrasima u dve boje i odgovarajućim dekorom. Lancia Ypsilon HF će izaći na tržište tek za godinu dana – u maju. Nakon „Ipsilona“, moćne verzije HF će se pojaviti i u budućim modelima Gammi i Delti, čiji je debi zakazan za 2026. odnosno 2028. godinu.

Istovremeno sa električnim hečbekom predstavljen je i homologacioni automobil Lancia Ypsilon Rally 4 HF, koji zaista izgleda kao senzacija. Uostalom, ovo je prvi sportski automobil marke Lancia, najtituliranije u reli svetu, još od ranih devedesetih! U celoj istoriji takmičenja, Lancia je osvojila 15 šampionata, tri konstruktorska šampionata, dve pobede u Mille Migliji i po jednu na Targa Floriju i Carreri Panamericani.

Kao što samo ime govori, Lancia Ypsilon Rally 4 HF takmičiće se u juniorskoj klasi Rally 4, gde se takmiče automobili sa pogonom na jednoj osovini minimalne težine 1.080 kg i turbo motorima zapremine ne više od 1.333 kubna centimetra.

Za model Ypsilon Rally 4 HF najavljen je isti turbo motor 1.2, pojačan na 212 KS, petostepeni manuelni menjač i blokada diferencijala. Pošto pravila grupe Rally 4 zahtevaju proizvodnju najmanje 2.500 primeraka automobila, takav tiraž treba očekivati na tržištu.

Pored predstavljanja dva moćna automobila, kompanija je predstavila logo svog oživljenog radnog tima Lancia Corse HF. Kombinuje modernu grafiku i klasične motive, predvođene crvenim slonom koji trči.

AutoRepublika

(320)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Stelantis pokusava da od ovog „razrokog“ automobila, koji ima razapetu „tangu“ preko lica, da napravi sportski auto? Ne verujem da ce novi „Y“ uopste postici bilo kakav uspeh na trzistu. Suvise je cudan i veoma udaljen od svog korena.

s mile

Koriste ime, da izvuku nešto, jer ime ima težinu, ali ova kreacija je baš i nema. Fali tu lepote, one Italijanske.
Kada je izašao Grande Punto 199 sa baby maserati farovima, okretao sam se ko za zgodnom cicom. Obilazio neke koje sam uživo video. I taj dizajn je trajao godinama.

Ovaj, daj bože da doživi restajling 😉

Zoca

Pomoci ce im film Lancia vs Audi.Dobro je uradjen.

BB

Ali to je Delta a ne Ipsilon 🤣