1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Rezultati jedne studije kažu da su elektromobili su opasniji za pešake od automobila sa motorima SUS
Rezultati jedne studije kažu da su elektromobili su opasniji za pešake od automobila sa motorima SUS
7

Rezultati jedne studije kažu da su elektromobili su opasniji za pešake od automobila sa motorima SUS

137
7
Podelite sa prijateljima:

Za pešake, električni automobili predstavljaju veći rizik od nezgoda nego oni koji imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Prema studiji iz Velike Britanije, dvostruko je veća verovatnoća da će pešake udariti električna/hibridna vozila nego vozila na benzin ili dizel. Jedan od razloga bi mogao biti taj što su vozila tiša – posebno u gradovima, teže ih je čuti zbog ambijentalne buke, objašnjava istraživački tim u naučnom časopisu imena „Journal of Epidemiology & Community Health“.

Vozači električnih ili hibridnih automobila trebalo bi da obrate više pažnje na pešake jer ih oni možda neće čuti i zakoračiće na kolovoz, kažu naučnici. Pored toga, mora se raditi na smanjenju povećanog rizika. Moguća tehnička rešenja uključuju sisteme za izbegavanje sudara i autonomno kočenje u slučaju nužde.

Istraživači predvođeni Filom Edvardsom sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu ispitali su rizik od nesreća u Velikoj Britaniji koristeći podatke od 2013. do 2017. Zabeleženo je oko 96.000 nesreća u kojima su učestvovali pešaci koje je udario automobil ili taksi. Oko tri četvrtine su vozila sa dizel ili benzinskim motorima (skoro 72.000), a dva procenta (oko 1.700) su bili električni automobili ili hibridna vozila. Otprilike za četvrtinu nisu date nikakve informacije.

Istraživači su ove brojke postavili u odnosu na razdaljinu koju je prešao svaki tip vozila i izračunali stopu nesreća pešaka na 100 miliona milja (otprilike 160 miliona kilometara). Sa 5,16, godišnji prosek za električna i hibridna vozila bio je duplo veći nego za benzinske i dizel motore sa 2,40. Većina nesreća dešava se u područjima metropola.

Istraživači upozoravaju da podaci idu samo do 2017. godine i da bi moglo doći do izobličenja jer je veća verovatnoća da će mlađi, manje iskusni vozači posedovati električni automobil. Mlađi vozači generalno češće učestvuju u saobraćajnim nezgodama. Faktori kao što su razlike u težini ili ubrzanju vozila takođe mogu igrati ulogu.

Električni automobili često ubrzavaju mnogo brže i, kao i svi automobili, u proseku postaju sve teži. Novoprodati električni automobili su često moćni, teški terenci ili limuzine. Analize iz nekoliko zemalja već su pokazale da je to jedan od razloga zašto su električni automobili odgovorni za više saobraćajnih nezgoda nego oni sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Električna vozila su tiha, posebno pri startovanju. Zakon stoga zahteva posebno generisanu, kontinuiranu buku kako bi slepe i slabovide osobe takođe mogle da lociraju vozila.

Istraživački tim naglašava da rezultati ne bi trebalo da obeshrabre ljude da hodaju ili voze bicikl. Umesto toga, podatke treba koristiti za bolje razumevanje potencijalnih rizika u drumskom saobraćaju i preduzimanje mera protiv njih.

AutoRepublika

(137)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Jedan od razloga bi mogao biti taj što su vozila tiša“ – poznat problem. Prvo smo jedva cekali da dobijemo tiha e-vozila a sada imamo zakon da ta tiha vozila moraju da emituju dodatni zvuk! I sada imamo e-vozila koja u voznji zavijaju i mjaucu na sve moguce nacine! Uskoro ce se ponovo cuti „most na reci Kvaj“, omiljena melodija automobilskih sirena iz 60-tih! 🙂 Moja poruka pesacima: majmune, pre nego sto predjes ulicu ostavi telefon i pogledaj prvo levo a zatim desno! Tek kada si se uverio da si vidjen i da „ubica“ u autu moze da zakoci, kreni… Pročitaj više »

MRN

Moj Matija, da li samo pešaci drže mobilni telefon u rukama dok hodaju ili telefon u rukama drže i vozači (raznih vrsta vozila ) dok voze ?
Ja se maltene iznenadim kada negde oko sebe vidim vozača da u rukama nema mobilni.
Pri čemu ne odvraćaju pažnju vozačima samo mobilni telefoni, već često i proklete taktilne komande.

Matija

Tacno je da jos uvek ima vozaca koji telefoniraju usput, i ako je to veoma strogo zabranjeno! Danas je zabranjeno za vreme voznje kuckati po bordkompjuteru jer je efekat isti kao da je telefon. Nikome ne bih preporucio da tera inat „ako mogu vozaci onda mogu i ja!“ Cuvaj svoju kozu!

MRN

Nisam čuo da je u Srbiji zabranjeno kuckati po tabletu za vreme vožnje. 😊
Možda jeste u Nemačkoj.
Što se tiče mobilnog telefona u rukama vozača, skoro svaki dan u BG prelazim bajsom most preko Save, u vreme poslepodnevne gužve i vozim trotoarom pored automobila, koji idu u koloni u kontra smeru. Idu veoma polako. Često je preko tog mosta posle podne u tom smeru maltene pešak brži od njih, pa pri toj brzini jasno vidim i šta rade vozači tih kola. I mogu da ti kažem da barem 50% tih vozača automobila drži mobilni telefon u rukama.

Matija

Zabrana kuckanja po displeju vazi u Nemackoj jer se smatra isto tako opasnom kao i upotreba telefona. Strage su veoma stroge! Licno smatram da kada auto stoji u koloni ili na semaforu upotreba telefona nije opasna. Jedino sto se dogadja, to je da „telefonista“ zaboravi da krene na zeleno. 🙂

MRN

Mogu da se složim oko toga.

Laki

Rizik jeste veći za onoga koji ne gleda ni lijevo ni desno.