1. Home
  2. Vesti
  3. Malecki vijetnamski krosover VinFast VF 3 je jeftiniji od Kije Picanta
Malecki vijetnamski krosover VinFast VF 3 je jeftiniji od Kije Picanta
2

Malecki vijetnamski krosover VinFast VF 3 je jeftiniji od Kije Picanta

2.66K
2
Podelite sa prijateljima:

Mali električni krosover VinFast VF 3 prvi put se pojavio kao koncept prošlog leta, a početkom 2024. izložbeni automobil je doveden u Las Vegas na izložbu CES. Sada, u rodnom Vijetnamu marke, predstavljen je serijski automobil, pored toga, lokalni prodavci su otvorili knjigu porudžbina.

Podsetimo, VinFast je 2017. godine osnovao prvi vijetnamski dolarski milijarder, koji se obogatio na instant rezancima i nekretninama. U početku je kompanija proizvodila licencirane kopije modela Opela i BMW-a sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, ali je potom prešla na električne automobile sopstvenog dizajna: danas, zajedno sa VF 3, asortiman uključuje još šest različitih SUV-ova, plus je pikap na putu.

Spolja, serijski VinFast VF 3 generalno je ponovio svoj predznak, osim što su se zadnja svetla pokazala malo drugačijom. SUV ima ugaonu karoseriju sa troja vrata, prilično masivne nefarbane branike, koji su kombinovani sa impresivnim crnim lukovima točkova, i „prazninama“ između krova i zadnjih stubova. Krosover ima felne od 16 inča.

Dužina VF 3 je 3.190 mm, širina 1.679 mm, visina 1.622 mm, međuosovinsko rastojanje jeste 2.075 mm. Dakle, po prvom i poslednjem pokazatelju, SUV je bio inferioran u odnosu na lokalni hečbek Kia Morning iliti Picanto iz perioda pre fejslifta (3.595 i 2.400 mm, respektivno; restilizovani Kijin hečbek će kasnije stići u Vijetnam). Razmak od tla novog VinFasta je 191 mm u odnosu na 151 mm za Picanto.

U kabini se nalazi dvokraki skraćeni volan bez dugmadi i vertikalnih bočnih deflektora vazduha. Nema zasebnog uređaja, koji je bio na prošlogodišnjim skicama: svi indikatori su prikazani na centralnom displeju od 10 inča. Ako se preklopi drugi red sedišta, oslobodiće se prostor za prtljag (285 litara).

Za sada, jedina oprema dostupna za naručivanje, a ne može se nazvati bogatom: tu su halogeni farovi, klima uređaj, vazdušni jastuk za vozača, ABS i kamera za nazad.

Na zadnje vratilo ugrađen je elektromotor snage 43,5 KS (110 Nm), VinFast VF 3 je opremljen baterijom kapaciteta samo 18,64 kWh, što je dovoljno za 210 km prema zastarelom ciklusu NEDC. Električni automobil će do stotke stizati za 19,3 sekunde.

Novi model, naime, ima dva cenovnika, jer VinFast nudi bateriju za iznajmljivanje. Krosover opremljen baterijom sada košta oko 12 hiljada evra. Prilikom naručivanja VF 3 sa iznajmljenom baterijom, mode oko 9 hiljada: u ovom slučaju, mesečna naknada će biti od 900 hiljada do 2 miliona VND (35-75 evra) u zavisnosti od kilometraže. Kako god bilo, isti benzinac Kia Picanto i dalje košta više – minimalno 13 hiljada evra.

VinFast VF 3 će početi da se isporučuje kupcima kasnije ove godine. Nakon toga, marka namerava izvoz…

AutoRepublika

(2663)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ako misle ds u Evropi zabeleže bilo kakav uspeh, na ove dimenzije vozila i snagu motora za to tržište treba da stavljaju točkove od barem 20 inča… 😁

Matija

Jedva cekam da Aca isproba ovaj autic i da nam saopsti svoje misljenje! 🙂 Malisa je simpatican, glumi terenskog grubijana u gradskom saobracaju. Kao takav imace svoju publiku, ako nista drugo, ono zbog korisnog prostora i udobnog ulaza-izlaza koji njegova cetvrtasta i visoka karoserija pruza. Ako bi zadrzao svoju cenu od 12.000 evra u EU, naisao bi na dobrodoslicu jer ovde takvih automobila nema! Da li se secate Hasbija? To je Dejanov i moj koncept malog terenca, sposobnog i za grad i za teren. Izvestaj je objavljen u AR 04. februara o.g. Dimenzije su slicne ovom Vinfastu: 3.100 x 1.680… Pročitaj više »