1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen California je ušao u generaciju T7
Volkswagen California je ušao u generaciju T7
0

Volkswagen California je ušao u generaciju T7

157
0
Podelite sa prijateljima:

Model po imenu California se pojavio u proizvodnom programu marke Volkswagen još 1988. godine, a automobile s indeksima T3 (22 hiljade proizvedenih jedinica) i T4 (39 hiljada) je na osnovama uslužne proizvodnje, sklapala nezavisna kompanija Westfalia, i to u svojoj fabrici. Volkswagen je otvorio sopstvenu diviziju za proizvodnju kombija za kampovanje tek puštanjem u etar modela T5 California za modelnu 2004. godinu. Potražnja za takvim fabričkim kamperima raste: ako je Volkswagenu trebalo trideset godina da proizvede prvih sto hiljada automobila, onda je druga stotka bila napravljen za samo pet godina!

A sada je predstavljena nova generacija Volksvagen California.

Sada je fabrički kamper napravljen na bazi minibusa Volkswagena Multivana s indeksom T7. Ovaj jednovolumenski automobil se proizvodi od 2021. godine i izrađen je na ojačanoj putničkoj platformi MQB. Više nema čisto komercijalne rođake pod nazivom Transporter i Caravelle (ovaj par će uskoro takođe promeniti generacije i dobiti potpuno drugačiji dizajn). Ovaj odnos sa Multivanom takođe se odrazio na koncept nove Californije.

Za osnovu noviteta je uzet izdužen Multivan, koji karakteriše dužina od 5.173 milimetara, mereno od nosa do repa. Ovo je za 269 mm više u odnosu na prethodnu generaciju kampera s oznakom T6. Širina je povećana za 37 mm (na 1.941 mm), a visina sa preklopljenom nadgradnjom se nije promenila, pa i dalje iznosi 1.990 mm.

Zapravo, ova podižuća nadgradnja je osnovna i najvažnija razlika između modifikacija po imenu California i Multivana. Pomenuta nadgradnja je uključena u serijski paket Beach, i omogućava vlasniku da po sopstvenom nahođenju povećava visinu kabine sa 1.297 mm na 2.108 mm, kao i da organizuje dva ležaja ispod tende. Unutrašnjost osnovnog kamperskog kombija sa šest sedišta se praktično ne razlikuje od unutrašnjosti Multivana.

Skuplji nivoi opreme pružaju više osobenosti koje su osmišljene za putovanja. Na primer, rotirajuća prednja sedišta, mogućnost transformacije unutrašnjosti u bračni krevet pomoću dušeka na izvlačenje, dodatna rasveta, sklopivi stolovi i tako dalje. Paket Beach Camper  dolazi sa čajnom kuhinjom, a bogate verzije Coast i Ocean imaju zasebnu kuhinjsku jedinicu.

Morali smo da se pozabavimo njegovim izgledom, jer Multivan T7 standardno nudi par kliznih vrata (sa leve i desne strane), a kompanija nije napravila novu verziju karoserije sa jednim praznim vratima. Stoga je kuhinja gurnuta u zadnji deo školjke, tamo uz levu stranu. Uključuje gasni gorionik, sudoperu sa rezervoarom od 28 litara i fioke za pribor za jelo.

California, u zavisnosti od konfiguracije, može biti opremljena jednom ili s dve parking baterije kapaciteta 40 Ah svaka. Potrebne su za napajanje dve kućne utičnice od 230 volti i dodatnog klima uređaj. Pored toga, na zadnjem stubu u kabini se može nalaziti ekran osetljiv na dodir koji je namenjen za kontrolu svih funkcija kampera, a čiji status se može pratiti daljinski pomoću aplikacije za mobilne telefone.

Kao i osnovni Multivan, kamper je dostupan sa turbodizelom s oznakom 2.0 TDI  i 150 konjskih snaga ili s turbobenzinskim motorom 2.0 TSI-jem sa 204 „konjića“. Obe verzije poseduju sedmostepeni menjač tipa DSG i pogon na prednje točkove, bez mogućnosti da se po nahođenju doda i zadnji.

Ali pored toga, novi pogonski sklop je debitovao na kamperu. Volksvagen California eHibrid 4Motion je prvi plug-in hibrid na arhitekturi MQB a koji ima pogon na sve točkove! Turbobenzinski agregat 1.5 TSI evo2  i elektromotor proizvode ukupno 245 KS, a takav minibus može da vuče prikolicu čija težina ne premašuje dve tone.

Cene kamper vozila nazvanog Volkswagen California generacije T7 će biti poznate u junu, kada je planirano da počne proizvodnja i prijem porudžbina. Nekadašnji model s oznakom California T6 je već ukinut. Inače, prvobitno je planiran sličan kamper na bazi električnog kombija iz porodice ID, onog koji je prepoznatljiv po odrednici Buzz, ali je njegov debi u kompaniji odložen najmanje do 2025. godine, navodeći kao razlog nedovoljnu veličinu tržišta za ovu kategoriju električnih (turing) vozila.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments