1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ford Mustang SN95 dobija na popularnosti
AR pijaca klasika: Ford Mustang SN95 dobija na popularnosti

AR pijaca klasika: Ford Mustang SN95 dobija na popularnosti

76
0
Podelite sa prijateljima:

Ford Mustang je nedavno proslavio 60 godina postojanja, i sa tako dugačkom karijerom, za očekivati je da je sa pokretnih traka sišao veliki broj legendarnih primeraka. Oni stariji su svakako popularniji u očima kolekcionara nego moderniji, ali kako vreme bude prolazilo, tako i oni Mustanzi, koji su do juče gledani kao „obični polovnjaci“, danas postaju poželjni klasici.

Isto kao što je takozvani „Fox“ (generacija koja se proizvodila od 1979. do 1993. godine) naglo dobio na popularnosti tokom zadnjih desetak godina, a sada je došao na red i njegov naslednik.


Pričamo o Mustangu pod kodnom oznakom SN95 i proizvodio se od 1994. do 1998. godine. Iako je zadržao platformu prethodnika, bio je u većini pogleda novi automobil i to posebno na račun stila. Štaviše, SN95 će da postane prethodnik čuvene Fordove dizajnerske škole „new edge“ koju smo viđali sa obe strane okeana krajem devedesetih godina prošlog veka.

Takođe je penzionisao i Fordov legendarni motor „small block 5,0“ i debitovao s modernijim pod imenom „Modular“ i ugrađivaće se u Mustanga sve do pre desetak godina. SN95 će generalno biti solidno primljen od strane američke publike i tokom pet godina proizvodnje će biti prodato 644.176 jedinica.

Ponuda se delila na tri generalne konfiguracije. Bazni „Base“ sa V6 motorom ispod haube, zatim GT i na kraju Cobra. Izuzetak je bila 1995. godina kada ste mogli da kupite i Cobru R sa još višim performansama i takva Cobra je bila zamišljena za vožnju na stazi.

Modifikacije GT i Cobra su pružale 4,6-litarski benzinac sa osam cilindara, ali se Cobra mogla pohvaliti sa 305 konjskih snaga ili 80 „grla“ više nego GT. Jedini menjač u izboru je bio petostepeni manuelni. Ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo pet sekundi uz maksimalnu brzinu od 245 km/h.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1998. godine i nalazi se u gradu King of Pruska unutar američke savezne države Pensilvenije. Do sada je prešao nešto više od 120 hiljada kilometara. Cobra nije pružala samo više snage od paketa GT, već je donosila još dosta unapređenja po pitanju ogibljenja i kočnica, ali su se dva automobila dizajnerski malo razlikovala.

To je zato što je Ford insistirao na takozvanom stilu „sleeper“ gde vozilo ne privlači mnogo pažnje svojim dizajnom već ume da iznenadi svojim performansama. Specijalisti sa Mustanga će primetiti drugačije felne i nešto izmenjene branike, ali u suštini, Cobra iz generacije SN95 nema one upečatljive dizajnerske detalje kao kasnije konfiguracije Kerola Šelbija.


Aukcija je donela 24 ponude, od čega je najviša iznosila 12.700 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(76)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments