1. Home
  2. Prezentacije
  3. Uz Formentora stiže i nova Cupra Leon
Uz Formentora stiže i nova Cupra Leon
5

Uz Formentora stiže i nova Cupra Leon

221
5
Podelite sa prijateljima:

Cupra Leon prolazi kroz fejslifting, što znači da neće više biti mešanja Seatovog Leona sa Cuprinim. Njegova platforma, motori i oprema se takođe razvijaju. Uz hečbek stiže i novi karavan Sportstourer.

U isto vreme kada i Formentor, kojeg predstavismo pre pola sata, Cupra menja stil i svog Leona. Cilj je jasan: vizuelno razlikovati kompakt od istoimenog modela Seata kako bi podsećao ljude da su ova dva brenda sada različita, čak i ako pripadaju matičnoj kompaniji Seat SA. Leon Sportstourer prolazi kroz iste modifikacije, koje su jasno vidljive. Evolucija se proteže i na platformu, pošto španski model prelazi sa MQB na MQB Evo.

Cupra Leon zamenjuje smrknutu njušku faze 1 za „nos ajkule“. Gornji deo štita je malo dublji i sada se nalazi logo brenda. Udubljenje, koje se nalazi odmah ispod, dobija fini dovod vazduha dopunjen velikom ventilacijom štita; dva elementa koji zamenjuju tradicionalnu rešetku. Donji deo štita je takođe redizajniran. Ovo je takođe slučaj sa svetlima, sa svetlosnim potpisom od tri trougla u svakoj od optičkih jedinica, koja su sama trouglasta. Ovaj geometrijski uzorak postaje Cuprin zaštitni znak.

Pozadi je sličnan raspored svetala. Oni su povezani svetlosnom trakom koja sada uključuje logotip Cupre sa pozadinskim osvetljenjem, kao na najnovijim konceptnim automobilima marke. Donji deo zadnjeg branika dobija sjajnu tamno sivu završnu obradu bez obzira na izabranu boju karoserije. U tom smislu, boje Mat Enceladus Grey i Mat Century Bronze obogaćuju paletu ponuđenih boja. U katalogu se pojavljuju i novi dizajni za felne od 18 i 19 inča.

Prelazak na MQB Evo omogućava uvođenje revidiranog i korigovanog multimedijalnog sistema, kao na restilizovanom Golfu, čiji je Leon tehnički rođak. Centralni ekran osetljiv na dodir raste sa 12 na 12,9 inča po dijagonali, a njegova upotreba je namenjena da bude ergonomičnija. Ispod je konačno pozadinsko osvetljena kapacitivna traka za podešavanje temperature i jačine zvuka audio sistema. Stalne prečice u gornjoj traci ekrana se mogu konfigurisati. Integrisani GPS, poput onog na pametnom telefonu zahvaljujući povezivanju Android Auta i Apple CarPlaya, sada se može prikazati na digitalnoj kontrolnoj tabli Digital Cockpit sa nepromenjenom veličinom od 10,25 inča.

Centralna konzola Leona je redizajnirana. Sadrži novi umetak u boji bakra, kao i indukcioni punjač za pametne telefone sa dvostrukim hlađenjem snage 15 W, koji je standardno prisutan. Dizajn panela na vratima je revidiran, kao i na kontrolnoj tabli, koja ima geometrijske šare. Pokrivanje nameštaja izgleda raskošnije, čak i ako plastika koju pokriva ostaje neupadljiva. Nova presvlaka od tkanine i kože dostupna je za tri tipa sedišta koja su još uvek prisutna u katalogu: sport, bucket i CupBucket. Supersportski volan, sa satelitskim dugmadima za kontrolu startovanja i režima vožnje, pridružuje se standardnoj opremi.

Sa MQB Evo pojavljuje se benzinski motor 1.5 TSI Evo2 u nekoliko elektrifikovanih konfiguracija. Mikrohibrid snage 150 KS sa alternator-starterom napona 48 V  zamenjuje prethodni sistem od 12 V. Punjivi hibrid sa druge strane, umesto prethodnika sa motorom 1.4 eHybrid dobija noviji 1.5. U ovoj konfiguraciji, elektromotor sa kojim je povezan se napaja baterijom čiji se neto kapacitet povećava sa 12,8 na 19,7 kWh. Domet u električnom režimu je skoro udvostručen da bi dostigao oko 100 km. Ovo nema uticaja na zapreminu prtljažnika, koja i dalje iznosi 270 l u poređenju sa 380 l u čisto termičkoj ili „MHEV“ verziji (470 l u poređenju sa 620 l u ST). Snaga skromnijeg Leona eHybrida stagnira na 204 KS; kreće se od 245 do 272 KS za najdinamičniju verziju. Kao opcija, ovaj drugi može imati koristi od Brembovih kočnica visokih performansi.

Neelektrifikovani motori ostaju dostupni. Kompakt i dalje može imati 2.0 TSI od 300 KS. Karavan zadržava ekskluzivnost najmišićavijeg motora, 2.0 TSI čija se snaga povećava sa 310 na 333 KS. Ova jedinica je povezana sa prilagodljivim pogonom na sve točkove 4Drive opremljenim novim elektro-hidrauličnim sistemom za aktivnu raspodelu obrtnog momenta između zadnjih točkova. Ova varijanta takođe ima režim Drift, a njegov Cuprin režim vožnje ima specifična podešavanja.

Takođe može biti opremljen opcionim kočnicama visokih performansi, koje isporučuje Akebono. Veštački zvuk motora koji se može isključiti i svetlosni signal za promenu stepena prenosa upotpunjuju opseg. Sve verzije su opremljene automatskim menjačem DSG7 sa dvostrukom spojnicom u Francuskoj, uključujući i 2.0 TDI 150 KS dizel, koji ostaje u katalogu.

Restilizovana Cupra Leon će se proizvoditi u Martorelu (Španija), kao i sadašnji model, i plasirana na tržište u trećem kvartalu ove godine. Njegove cene još nisu saopštene. Seat Leon će takođe biti ažuriran. Njegova vizuelna evolucija će biti mnogo diskretnija i pomoći će da se razlikuju dva iberijska blizanca.

AutoRepublika

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Da ponovim:

„Pravo resenje bi bilo da iz Kine uvezu veci broj menadzera, inzinjera i dizajnera!“

Zex

Evo da napisem i ovde 😅
Izgled po meni nije dobar , sprednji deo je mnogo lepši sa Seat maskom i razumem da hoče da udalje dizajn od Seata ,da je Cupra svoja marka i dizajn ali su pogrešili sa previše agresivnim dizajnom pogotovo donji deo mi je baš čudan
Čitam na stranim portalima da nas ima više takvih što se jim ne svidja prednji deo maske i zato prepostavljam kad bude manja prodaja da dolaza ubrzano facelift 😂
Pozdrav

MRN

Nisam siguran da pravilno razumem odnos brendova Seat i Cupra, a istoimenih modela.
Na sajtu Seat Srbija postoji cenovnik iz aprila 2024. godine za Seat Atecu, gde Ateca sa TSI 150 startuje sa 30.172.
A na sajtu Cupra Srbija postoji konfigurator i u njemu Cupra Ateca, gde sa TSI 150 startuje sa 36.400.
Ateca „tamo“, Ateca „ovamo !?!

U čemu je smisao ?

BB

Pa u razlici 😜

MRN

😊