1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Kalašnjikov i dalje planira da oživi motociklističku marku Iž
Kalašnjikov i dalje planira da oživi motociklističku marku Iž
1

Kalašnjikov i dalje planira da oživi motociklističku marku Iž

323
1
Podelite sa prijateljima:

Priroda je postala toliko čista da se motocikli marke Iž vraćaju na tržište. Kultna marka će biti oživljena od strane koncerna Kalašnjikova. Međutim, taj privredni subjekt je krajem 2020. godine prijavio patente za novu generaciju „motocikala“, ali ta premijera se nije dogodila za ove tri i po godine. Sada ipak deluje da će sada sve biti u redu.

Proizvodnja Moskviča je već nastavljena, stvari se kreću ka povratku Volge na montažnu traku, a uskoro će i motocikli pod imenom Iža ponovo ući na tržište. Istina, još nema govora o masovnoj proizvodnji, onoj koja bi donela ogromne kontingente vozila. Marka Iž, inače u vlasništvu koncerna Kalašnjikova, cilja na prilično uzak krug kolekcionara i ljubitelja motocikala.

U saopštenju za javnost koje je izdala ruska kompanija se navodi da će Iž nastaviti proizvodnju motocikala koji su bili aktuelni od 1951. do 1990. godine. Za one koji preferiraju moderne tehnologije, konstruktor planira da razvije električni „kafe rejser“, kao i električni motocikl „Pulsar“, kao i teški motocikl koji je kreiran za projekat „Cortege”, a on je zamišljen da služi kao zvanično vozilo za počasnu pratnju. Ako se ovo poznavaocima brenda ne čini dovoljno ekskluzivnim, onda je Kalašnjikov spreman da lansira putne verzije jedinstvenih eksperimentalnih dvotočkaša razvijenih po specijalnoj narudžbi.

„Koncern će moći da u budućnosti, ako se uopšte pojavi takva potreba, ponudi efikasne opcije za razvoj ruske motociklističke industrije i uvođenje naprednih rešenja u oblasti konstrukcije motocikala“, rekao je Alan Lušnjikov, predsednik koncerna Kalašnjikova.

Međutim, najviše rangirani rukovodilac koncerna nije u isto vreme izneo nikakva predviđanja u pogledu vremenskog okvira u kom će se stvari razvijati, a dodatno, ništa se nije čulo ni o planiranom obimu proizvodnje ovih vozila.

Podsetimo se da je fabrika IzhMash (poznata i kao IzhMoto) radila od 1929. do 2008. godine, ali je prestala da proizvodi motocikle zbog nedostatka impulsa sa strane tražnje. Kalašnjikov od 2018. godine pokušava da obnovi proces sklapanja dvotočkaša, ali serijska proizvodnja ruskih motocikala još nije pokrenuta.

MotoRepublika

(323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Shone

Sećam se nesretnih Devedesetih, MZ 251 je bio naj bolji u svojoj klasi, potom Jawa 350 TS…..a ko zna koliko mesta iza.. IŽ Planeta 5. Jawa je imala očajnu ciklistiku, sve dok niste probali IŽ 🙂