1. Home
  2. Zelene strane
  3. Rezultati studije o elektromobilnosti: Nemačka je tek na dvadesetom mestu u Evropi
Rezultati studije o elektromobilnosti: Nemačka je tek na dvadesetom mestu u Evropi
6

Rezultati studije o elektromobilnosti: Nemačka je tek na dvadesetom mestu u Evropi

97
6
Podelite sa prijateljima:

Skandinavske zemlje su posebno dobro pripremljene za elektromobilnost. Zemlje poput Francuske i Austrije nedavno su po nekim podacima sustigle korak. Što se Francuske tiče, iz prve ruke znamo da to nije baš najsjajnije, ali ima pomaka. Nemačka je, s druge strane, pala za tri mesta na dvadeseto mesto, otkrio je Institut za ekonomiju i energetiku Univerziteta u Kelnu u trenutnoj studiji.

Činjenica da je Nemačka nastavila da gubi tlo pod nogama je, između ostalog, posledica energetske krize 2022. godine i promenjenog energetskog miksa. To pokazuje „EWI EV Preparedness Index 2022“, koji je prikupljen po drugi put. Indeks meri, na skali od 1 do 10, koliko je 27 zemalja spremno za sve veći broj električnih automobila. Za indeks su analizirane tri dimenzije: raspoloživa (zelena) proizvodnja električne energije, punjenje i mrežna infrastruktura i uslovi za fleksibilno punjenje.

Postoje velike razlike između pojedinih zemalja. „Indeks spremnosti EWI EV pokazuje da već postoji adekvatna infrastruktura za punjenje za elektromobilnost u većini evropskih zemalja. Ovo je jedan od preduslova za uspešno jačanje tržišta za električna vozila“, kaže dr Filip Šnars, šef istraživačke oblasti u EWI, koji je kreirao indeks zajedno sa Martinom Langeom i Antonijem Rajnekeom.

Skandinavske zemlje postižu posebno visoke vrednosti u indeksu. Norveška, na primer, ima vrednost indeksa od 9,4 od 10 mogućih poena. U ove tri zemlje, obnovljivi izvori energije, sa fokusom na vetar (kad ga ima) i hidroenergiju, mnogo doprinose miksu električne energije. Takođe imaju moćnu mrežu i infrastrukturu za punjenje. Mnoga takozvana pametna brojila su instalirana u severnoj Evropi, koja omogućavaju da procesi punjenja budu fleksibilniji kroz razmenu podataka. Oni takođe imaju visok udeo vremenski promenljivih komponenti cena i stoga mogu da obezbede ekonomske podsticaje za fleksibilnu naplatu.

Nemačka, međutim, ima mnogo toga da nadoknadi. Savezna Republika u ukupnom indeksu završava u donjem veznom redu sa 5,4 boda i nije napredovala u indeksu u odnosu na prethodnu godinu. Mogući razlozi za to su spor napredak uvođenja pametnih brojila i izmenjeni energetski miks u svetlu energetske krize. Pored toga, obezbeđeni nivo proizvodnje je smanjen u odnosu na prethodnu godinu. „Kapaciteti koji se mogu kontrolisati su ključni za povećanje elektromobilnosti, jer pomažu da se izbalansiraju vršna opterećenja uzrokovana nekontrolisanim punjenjem električnih vozila“, kaže se u saopštenju za štampu o studiji.

Francuska i Austrija su napredovale na rang-listi zemalja „EWI EV Indeks spremnosti” u poređenju sa prethodnom godinom. Obe zemlje su poboljšale svoje uslove za fleksibilnu naplatu. Austrija je ugradila inteligentnije merne sisteme. Udeo domaćinstava sa takvim sistemima se više nego udvostručio u odnosu na 2020. godinu.

Evropska energetska kriza 2022. godine imala je različite stepene uticaja na izračunate vrednosti indeksa. U dimenziji mešavine električne energije, indeks pokazuje da je Nemačka koristila više uglja za proizvodnju električne energije kako bi smanjila potrošnju gasa. (Gde je tu ekologija?!) Ovo je povećalo ugljenični otisak kada je elektromobilnost u pitanju. Potencijal za fleksibilne signale za punjenje, međutim, porastao je zbog viših nabavnih cena električne energije i regulatornih mera kao što su smanjenje poreza. Kao rezultat toga, vrednost indeksa u dimenziji fleksibilnosti naplate porasla je u mnogim zemljama koje su ispitane.

AutoRepublika

(97)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ha, naš Peki kuka kao „ptica kukavica“ na nedovoljan broj (istovremeno ispravnih i slobodnih) punjača, a ova tabela kao da govori da je u FR za korisnike EV-a sve skoro pa „med i mleko“ 😊
Šta bi naš „drug Rajković“ da treba da koristi EV u Nemačkoj … 😊

Peki

A sta bi tek da moram da koristim EV u Srbiji a da zivim u stanu…🤣😭

Peki

Od cetvrtka sam na muci, prvo elektricni Fiat 600 na nedelju dana, odmah posle njega Fiat 500 Abart, opet na struju 😫

MRN

Moj ti je drugarski savet da kao pomoćno prevozno sredstvo za duža putovanja nabaviš i jedan bicikl. Ali, bez elektroasistencije 😊

Peki

Nema to vise da se kupi, barem ne nov, samo polovni su na pedale, to imam ali nemam vremena! Mozda kad odem u penziju, ali pravu, ali tada verovatno necu imati ni volje ni snage…🥺

S mile

Abarth, a na struju.. Svetogrđe!