1. Home
  2. Vesti
  3. Fisker i Nissan planiraju zajedničku proizvodnju električnog kamioneta
Fisker i Nissan planiraju zajedničku proizvodnju električnog kamioneta
1

Fisker i Nissan planiraju zajedničku proizvodnju električnog kamioneta

63
1
Podelite sa prijateljima:

Danski biznismen Henrik Fisker baš nema sreće, ili pak veštine, da vodi automobilsku firmu. Iako je bio veoma uspešan dizajner kada je radio za BMW, Ford i Aston Martin, Fisker je do sada takođe imao neuspešli pokušaj da osnuje sopstveni brend Fisker Automotive. Nestao je sa tržišta 2014. godine posle samo sedam godina postojanja, ali se Henrik nije predavao i osnovao je firmu Fisker Inc 2016. godine.

Predstavili su model Ocean uz plan da lansiraju još nekoliko novih četvorotočkaša, ali samo ako Fisker preživi ovu godinu.

Naime, kompanija je objavila da je završila 2023. godinu sa gubitkom od 463 miliona američkih dolara i da nisu sigurni da su, u finansijskom smislu u stanju da opstanu narednih devet meseci, kako je juče pisao kolega kod nas na sajtu.

Ali baš kada se činilo da su sve nade pale u vodu, pojavila se vest da je Fisker pronašao spasioca. Njegovo ime je Nissan koji će navodno investirati oko 400 miliona dolara sa ciljem da firma sa sedištem u Los Anđelesu razvije novi pikap kamionet.

Fisker je i ranije planirao kamionet na struju. Predstavio je model Alaska (u Evropi je trebalo da se zove Kayak) u avgustu prošle godine i možete da ga vidite na priloženim fotografijama. Kolege sa Reutersa sada pišu da bi Nissan investirao spomenutih 400 miliona „zelembaća“, a za uzvrat bi dobio svoju verziju spomenutog modela Alaska/Kayak i pristup svim Fiskerovim platformama, mehanici i generalno tehničkim patentima. Proizvodnja oba pikapa bi se obavljala u Sjedinjenim Američkim Državama, a onda bi se izvozio širom sveta.

Ovo takođe nije prvi put da je Fisker pokazao želju da sarađuje sa nekim od već postojećih giganata. Spomenuti Henrik je rekao da firma ima dva gotovo kompletirana nova vozila i da im samo treba kapacitet za serijsku proizvodnju. Protekle godine je spomenuo da pregovara sa čak pet velikih partnera, ali je ta lista sada pala na samo jedno ime – Nissan.


Za sada je samo jedno sigurno, a to je podatak da će kompanija nastaviti sa proizvodnjom krosovera Oceana, ali da se on sklapa od strane firme Magna-Steyr. Partner je protekle godine napravio 10.193 primerka, ali je isporučio tek 4.929 jedinica. Plan ove godine kaže da bi trebalo biti prodato oko 25 hiljada primeraka.

Nadamo se da je ova vest istinita (Fisker i Nissan je nisu potvrdili, ali ni demantovali) jer Henrik ne može da priušti još jedan promašaj u karijeri…

AutoRepublika

(63)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prosle godine u maju bio sam u poslovnoj poseti MAGNi u Gracu. Tom prilikom sam dobro upoznao Fiskerov Ocean. Kratko i jasno – ni malo atraktivan auto. Postavio sam sebi pitanje „zbog cega bi trebalo kupiti jedan Ocean?“ – na koje nisam nasao odgovor. Cudi me da je MAGNA, koja je veoma iskusna u proizvodnji po ugovoru, tako olako prihvatila ovaj zadatak. Signal za alarm najviseg stepena je neuspesna prodaja: od 10.193 proizvedena vozila prodato je samo 4.929!!! Do skora je isporuka elektricnih komponenti bila glavni uzrok zastoja u proizvodnje – najnovija situacija jeste zastoj u prodaji!