1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ulazak Lotusa u društvo velikih igrača
AR pijaca klasika: Ulazak Lotusa u društvo velikih igrača

AR pijaca klasika: Ulazak Lotusa u društvo velikih igrača

83
1
Podelite sa prijateljima:

Čuveni Kolin Čapman je oduvek gajio istu strategiju. Ona je zvučala nešto kao „napraviti jednostavno, a ona izgubiti na kilaži“, pa je malo reći da ga sirova snaga i nije preterano interesovala. Takva konfiguracija je dugo davala velike rezultate, posebno u šampionatu Formule 1, a Lotus je ostao dostojan svojoj istoriji sve dok svet nije ušao u devedesete godine.

Model Esprit je debitovao 1976. godine i tokom narednih 28 godina proizvodnje je postao verovatno najpoznatiji model britanskog proizvođača vozila.

Pružao je aerodinamični dizajn osmišljen od strane čuvenog Đorđeta Đuđara, centralno postavljen motor, pogon na zadnje točkove i idealne vozne karakteristike. U stvaranju kultnog statusa je pomoglo i pojavljivanje u filmu „Špijun koji me je voleo“ gde Džejms Bond (igrada ga Rodžer Mur) biva za volanom ovog sportiste.

Rani Esprit je je bio dostupan samo sa motorima sa četiri cilindra, u atmosferskoj i turbo konfiguracijama, ali je predstavljanje četvrte generacije 1994. godine odjednom otvorilo prostor i za prvi V8.

To će se desiti dve godine kasnije kada je debitovao 3,5-litarski turbobenzinac. Ovaj motor je razvijao 500 konjskih snaga na radnim testovima, ali će Lotus ograničiti snagu na 350 „grla“ sa željom da očuva pouzdanost menjača. Kada pričamo o menjačima, spomenućemo da je u izboru bio samo petostepeni manuelni.

Esprit V8 je imao pozavidne performanse, pošto je bio u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za 4,4 sekundi i da potom dostigne maksimalnu brzinu od 282 km/h. Ovakvo zadovoljstvo je koštalo 79.325 američkih dolara ili 155.928 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Fabriku će da napusti 1.441 primerak u periodu od 1996. do 2004. godine.

Primerak iz današnje priče je iz 1997. godine i nalazi se u gradu Edison unutar američke savezne države Ilinoisa. Do sada je prešao tek nešto više od 40 hiljada kilometara. U oglasu se navodi da je ovaj Esprit u rukama sadašnjeg vlasnika veoma kratko, što nam govori da ga je neko kupio samo da ga osveži i onda preproda.

Ugrađene su nove felne, završeci sistema za odvod izduvnih gasova i osvetlenje, ali osim toga, Esprit je u istom stanju u kakvom je bio onog dana kada je napustio fabriku.


Aukcija je donela 45 ponuda, a najviša je iznosila 63 hiljade dolara.

Zoran Tomasović

(83)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma lep auto, cak ni danas ne odaje svoje godine! Maestro Djudjaro napravio dizajn koji jednostavno ne zastareva, zahvaljujuci perfektnim proporcijama i cistim i jednostavnim linijama. Ovi izuvijani spojleri na dnu njegove karoserije uopste ne odgovaraju stilu automobila – kao da su delo nekog tjunerskog skorojevica. Ukratko – nezaboravan auto! Aktuelni vlasnik Lotusa napravio bi izvaredan strateski potez kada bi razvio novu generaciju Esprita! Makar bio i elektricni.

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Matija