1. Home
  2. Life
  3. Sledeći superautomobil komšijske marke Rimac možda neće biti električni s baterijom
Sledeći superautomobil komšijske marke Rimac možda neće biti električni s baterijom

Sledeći superautomobil komšijske marke Rimac možda neće biti električni s baterijom

1.89K
1
Podelite sa prijateljima:

Rimčev sledeći superautomobil možda neće biti napajan samo strujom iz baterija, jer kompanija istražuje održivost radikalne nove tehnologije koja proizvodi električnu energiju koristeći tečna goriva poput dizela.

U nedavnom razgovoru za britanski Autocar, osnivač i šef Mate Rimac dao je nagoveštaje kako bi mogli da izgledaju naredni koraci za hrvatski brend, koji je uveliko u toku sa proizvodnjom svog drugog automobila nazvanog Nevera.

„Rimac nije isključivo električni – on radi ono što je najuzbudljivije u to vreme“, rekao je, otkrivajući da radi na programu koji će utvrditi da li takozvane nanocevi mogu biti efikasan izvor energije za vozilo.

U suštini, ideja je da se pregreju „hemijski različita“ tečna goriva kako bi se proizvela električna energija koja bi se zatim mogla koristiti za napajanje električnog motora, čime se zamenjuje baterija u električnom pogonu.

Mate Rimac je naveo tečni naftni gas, vodonik i dizel kao primere goriva koja bi se mogla koristiti za pogon ovog sistema. Otkrio je da je njegova kompanija identifikovala startap koji eksperimentiše sa tehnologijom u malom obimu i da su testovi sugerisali da nanocevi mogu da rade sa 80% efikasnosti, kada je prosek za motor sa unutrašnjim sagorevanjem 30%.

Nusproizvodi ovog procesa, rekao je Rimac, uključuju CO2 i druge gasove, ali daleko manje nego što ih emituje bilo koji konvencionalni motor SUS.

On veruje da program ima potencijalno značajne implikacije na celu automobilsku industriju, ali „posebno na sportske automobile“, što implicira da postoje značajne uštede na težini i prednosti pakovanja koje se mogu postići uklanjanjem baterije iz električnog pogona.

AutoRepublika

(1891)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Automobili proizvedeni u par desetina primeraka i koštaju pravo malo bogastvo kupuju se da bi se slikali i povremeno vozili samim tim i ostaju u vlasništvu više decenija.Rimac je to prepoznao jer niko neće dati 2 miliona da bi mu automobil nakon 2 decenije vredio samo onoliko koliko otpad da za njega jer je baterija zastarila i propala od stajanja.