1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Alfa Romeo Montreal
AR pijaca klasika: Alfa Romeo Montreal

AR pijaca klasika: Alfa Romeo Montreal

1.03K
3
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da je Alfa Romeo nekada bila izuzetno poznat i cenjen proizvođač sportskih automobila. Daleko od toga da to nije i dan-danas, ali u neka stara dobra vremena, vladalo je pravilo ručne serijske proizvodnje u malim brojevima, gde je svaka dizajnerska linija bila remek delo dok je mehanika bila priča za sebe.

Alfa Romeo Montreal je bio jedan od takvih četvorotočkaša i proizvodio se od 1970. do 1977. godine. Debitovao je u konceptnoj formi tri godine ranije u istoimenom kanadskom gradu i tada je još uvek bio bez imena, a kada je serijska proizvodnja startovala, dobio je ime Montreal po lokaciji prezentacije iako se zapravo nikada nije prodavao izvan Evrope.

Prelepi stil čuvenog Marcela Gandinija iz samostalne dizajnerske kuće Bertone je oduševio od prvog dana, posebno po pitanju detalja kao što su otvori iznad farova i bočni funkcionalni otvori pored vrata. Ovaj stil je toliko raspametio javnost da je čak i Plymouth debitovao s modelom Road Runner, godinu dana kasnije i veoma je ličio iz profila.

Samo jedan motor je bio opcija i to 2,6-litarski sa osam cilindara. Zavisno kojim brojevima verujete, razvijao je 197 ili 230 konjskih snaga. Ova prva cifra je ona koju su Italijani reklamirali, a druga se odnosi na realističniji SAE način merenja snage.

Spomenućemo da je menjač bio petostepeni manuelni i da je prenosio snagu na zadnje točkove. Ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 7,1 sekundu dok je maksimalna brzina iznosila 224 km/h. Montreal svakako nije bio jeftin automobil, i u Velikoj Britaniji je koštao čak sedam hiljada funti.

U današnjoj računici, brojka bi iznosila oko 42.660 američkih dolara, što je bilo više nego Porsche 911 i Jaguar E-Type iz navedenog perioda. Fabriku je napustilo samo 3.925 vozila.

Montreal je relativno poželjan klasik i kada se pojavi na aukciji obično zahteva poveće sume novca. Današnji primerak nam stiže sa aukcijskog sajta „Bring a Trailer“. Proizveden je 1974. godine i trenutno se nalazi u gradu Emerivil unutar američke savezne države Kalifornije.

Kao što smo spomenuli, ovaj sportista se originalno prodavao samo na Starom kontinentu, ali je vremenom dosta njih završilo „preko bare“ u rukama kolekcionara.

Nažalost, ne znamo njegovu kompletnu istoriju već samo da je bogato opremljen i da određeni detalji definitivno pokazuju godine. To se odnosi na oštećene branike, a ni prozorsko staklo sa suvozačeve strane ne može da se spusti, dok klima uređaj više ne funkcioniše. Ali i pored toga, pronaći Montreal sa samo 57 hiljada kilometara na satu je relativno nemoguća misija.

Dva dana pre kraja aukcije, najviša ponuda iznosi baš onoliko koliko je ovaj automobil koštao kao nov, a to je 42 hiljade američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1033)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Dakle uvijek su imali dobre modele ali ih nisu znali prodavati.

Matori

Skoro pa uvek.

s mile

Fantastično izgleda

vidim da je prodat za 55K USD

ali ima vrednih 85, 105K USD

Izmenjeno 2 godine pre od strane s mile