1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Roudster na italijanski način
AR pijaca klasika: Roudster na italijanski način

AR pijaca klasika: Roudster na italijanski način

450
6
Podelite sa prijateljima:

Britanci će uvek reći da su oni izmislili kategoriju roudstera. Kako i ne bi, kada su iz ove ostrvske države stizali fantastični modeli sa značkama Austina, Triumpha, MG-a, Jaguara i mnogih drugih automobilskih proizvođača. Ali, pre nego što je Mazda MX-Miata postala sinonim za uspešne roudstere, postojao je jedan model iz Italije koji će opstati na tržištu približno tri decenije. Reč je naravno o Alfi Romeo Spider i danas smo ga izabrali za pijacu klasike.

Spider se proizvodio kroz četiri serije u periodu od 1966. do 1993. godine.

Umesto da predstavljaju nove modele, Italijani su se držali one teorije koju su popularizovali Japanci, a to je da se ne menja tim koji pobeđuje već da se samo unapređuje. To znači da je Spider u teoriji imao istu „kičmu“ od prvog dana dok je svaka nova serija donosila set poboljšanja.

Za njegov „večni“ dizajn se postarala čuna italijanska stilska kuća Pininfarina, ali automobil nije bio potpuno nov kao što se na prvi pogled činilo. Pozajmio je mnoge delove sa modela Giulia i kroz celu istoriju će se nuditi samo sa pogonom na zadnje točkove, čak i kada je takva konfiguracija izašla iz mode. Fabriku će na kraju da napusti više od 124 hiljade primeraka.

Nasuprot očekivanju da će popularnost početi da pada kako automobil bude pokazivao bore, Spider je zapravo doživeo novu mladost tokom osamdesetih godina prošlog veka. Za današnju pijacu smo izabrali primerak iz treće serije. Kao što smo spomenuli, nije se mnogo razlikovao od originala s izuzetkom modernijih bezbednosnih mera i plastičnih branika između hromiranih.

Treću seriju smo mogli da vidimo u izložbeno prodajnim salonima od 1982. do 1990. godine. Dok su neka tržišta mogla da dobiju ovaj roudster i sa 1,6-litarskim benzincem, većina isporučenih jedinica je stizala s većim 2,0-litarskim motorom.

Razvijao je 115 „konja“ dok je menjač bio petostepeni manuelni. Fabrički podaci kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo oko deset sekundi dok je maksimalna brzina iznosila 184 km/h. Spomenućemo da je cena na američkom tržištu, gde je ovaj Spider inače prodat, iznosila 17.245 dolara ili 48.300 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Vozilo koje možete da vidite na priloženim fotografijama se nalazi u gradu Plejnfil unutar američke savezne države Ilinois. Do sada je prešao tek 40 hiljada kilometara i stiže sa 14-inčnim felnama, disk kočnicama na sva četiri točka, klimom, prozorima na dugme i još mnogo toga.

Zanimljivo je da Spider nije bio bogato opremljen iako je imao relativno visoku cenu, pošto je plan Alfe bio onaj da pruži što bolje vozne karakteristike i dodatna oprema bi samo dodavala na masi. To je u velikoj meri oštetilo i prodaju, ali istovremeno, kada ste videli nekoga za volanom Spidera, znali ste da je reč o pravom „petrolheadu“ kome benzin teče kroz vene.


Aukcija je donela 24 ponude, a najviša je iznosila 32.053 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(450)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
GroupB

Mike u jednoj od emisija je radio na ovoj alfi. Vrijedi pogledati

Balkanboj

Dustin Hoffman.

Alfa Romeo Spider.

Milf.

branilo

Bez stare koke nema dobre „juhe“

s mile

Skoro na autoputu, momci u Fiatu 124 spider Abarth, ono… baš napucno… odlično izgleda…

pravi momački auto, možda je i za one 50+…. ko bi ga znao.. afrodizijak

Tamo daleko

Možda se u Americi računao kao auto za petrolhead. U Evropi je drugom polovinom osamdesetih ovo bio auto za šminkere a petrolheads su u sličnom cenovnom rangu kupovali hothatch jer na zalasku osamdesetih ovo nije bio preterano skup auto. U svakom slučaju, dugo je bio auto mojih snova. Danas za istu ili manju cenu ima boljih sportskih auta ali malo lepših. Pininfarina, šta reći…

Matija

Ja bih radije Mustanga V8…. 🙂

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Matija