1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: SUV u originalnom izdanju
AR pijaca klasika: SUV u originalnom izdanju

AR pijaca klasika: SUV u originalnom izdanju

402
6
Podelite sa prijateljima:

SUV je skraćenica za „Sport Utility Vehicles“ i u svom originalnom izdanju, taj termin se odnosio na vozila sa konfiguracijom „šasija na karoseriji“, ali da pritom nije napravljen isključivo radi silaska sa asfalta. To ga značajno razlikuje od onih ekstremnih terenaca, dok će kasnije postati popularna i klasa krosovera i ona se po američkom tumačenju razlikuje po tome što pruža samonoseću karoseriju.

Automobilski eksperti će se složiti da je Ford Explorer bio prvi veoma uspešan SUV i u prodaji se pojavio 1991. godine.

Ono što ga je razlikovalo da ekstremnih terenaca, uključujući i Fordov modela Bronco, jeste podatak da u ni jednoj reklami niste mogli da ga vidite na neasfaltiranom putu. To je označilo da je njegov prostor bio ključna prodajna karakteristika, a nije trebalo da prođe dugo vremena pre nego što su debitovali i rivali. Za današnju pijacu smo izabrali možda ultimativni SUV ranih devedesetih godina, a to je model Jeep Grand Cherokee.

Ovaj SUV je u proizvodnji do današnjeg dana, a prva generacija se proizvodila od 1993. do 1998. godine. Njegov razvoj je počeo još u vreme kada se brend Jeep nalazio u rukama firme AMC, koji je opet bio u vlasništvu Renaulta, a francuski proizvođač vozila će igrati veliku ulogu u njegovom nastanku (o tome stiže priča u našoj sekciji Zanimljivosti dana).

Grand Cherokee je originalno zamišljen kao druga generacija modela po imenu Cherokee, a na kraju će se paralelno prodavati dugi niz godina. Slično kao što to nije bio slučaj sa spomenutim Explorerom, ni Grand Cherokee nije reklamiran uz isticanje terenskih mogućnosti, već kao alternativa svima onima koji imaju veliku porodicu, a pritom bi da zaobiđu karavan ili minivan. I pokazao se veoma uspešnim pošto je prva generacija pronašla preko 1,6 miliona kupaca na američkom tržištu tokom samo pet godina proizvodnje.

U tom periodu ste mogli da dobijete ovaj SUV sa benzincima sa šest i osam cilindara kao i s dizelom sa četiri cilindra. Sa izuzetkom poslednje godine kada je debitovao i novi 5,9-litarski benzinac, vrhunac ponude je činio 5,2-litarski „Magnum“ sa osam cilindara.

Razvijao je 225 „konja“ i maksimalnih 407 Nm obrtnog momenta dok se snaga prenosila na zadnje ili sva četiri točka preko četvorostepenog automatskog menjača. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 9,3 sekundi, dok je maksimalna brzina iznosila 190 km/h. Spomenućemo da je takvo zadovoljstvo koštalo 23.488 američkih dolara ili 48.660 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče je iz 1994. godine i trenutno se nalazi u gradu Blejn unutar američke savezne države Vašington. Do sada je prešao 77 hiljada kilometara i originalno je prodat u Kanadi pre nego što je nedavno uvezen u ovu susednu državu.

Reč je takođe o najpoželjnijem paketu opreme Limited i predstavljao je vrhunac ponude u to vreme. Štaviše, bio je najekskluzivniji model Jeepa i imao je od opreme sve što se poželeti može. Izabrali smo ga za današnju „pijacu“ iz razloga što je neverovatno očuvan i što se retko kada može pronaći u ovakvom stanju. Vlasnik navodi da svako dugme još uvek funkcioniše i da je Grand Cherokee spreman za nove izazove.


Do kraja aukcije su ostala još tri dana, a trenutno najviša od četiri ponude iznosi sedam hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(402)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Sad nadjoh kod nas na oglasima jedan sa ovim 5,2 motorom, ali, ne deluje baš ovako reprezentativno kao primerak iz teksta

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/22099488/jeep-grand-cherokee?attp=p0_pv0_pc0_pl1_plv0

Matija

Ovo je jos uvek bio pravi Dzip, po izgledu i po sposobnosti na terenu! Tokom evolucije polako ali sigurno transformisan je u savremenu limuzinu koja od terenskog karaktera ima jos samo „SUV“ u imenu. Steta, dopadao mi se!

Ovaj model nije imao klasicnu sasiju – razdvojivu od karoserije – vec je njegova podna konstrukcija ojacana masivnim celicnim profilima, po formi vrlo slicnim klasicnoj sasiji, koji su cvrsto zavareni za pod vozila pa tako grade samonosecu karoseriju. Na donjoj slici vidi se da su profili otvoreni, gradjeni su u obliku slova „U“ a preko svojih prirubnica zavareni su za podnu konstrukciju.

comment image

Izmenjeno 7 meseci pre od strane Matija
Guliver

Na slici je Cherokee XJ a ne ovaj iz članka.

Matija

A, koji je ovaj u clanku?

Izmenjeno 7 meseci pre od strane Matija
Guliver

Jeep Grand Cherokee (ZJ) koji je usao u proizvodnju 1992.
XJ je iz 1983.

Matija

OK, prihvatam. Koncept sasije je ostao isti, tj. samonoseca konstrukcija.