1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lexus TX je Toyota Grand Highlander sa luksuzom
Lexus TX je Toyota Grand Highlander sa luksuzom
1

Lexus TX je Toyota Grand Highlander sa luksuzom

135
1
Podelite sa prijateljima:

Četvrtak je bio veoma produktivan dan za Lexus. Većina automobilskih medija je bila usmerena prema debiju treće generacije modela GX, ali je to bio samo jedan od dva nova modela Toyotinog luksuznog brenda. GX pruža impresivne terenske mogućnosti, pa nije iznenađenje što svi volimo više da čitamo o njemu, ali će većina kupaca sigurno izabrati model iz ove priče.

Zove se TX i predstavlja luksuzno izdanje nedavno predstavljene Toyote Grand Highlander.


TX je namenjen samo američkom tržištu i neće se prodavati u ostatku sveta. Predstavljaće jedan od najvećih modela Lexusa „preko bare“, ali je pored dimenzija značajniji iz jednog drugog razloga. Naime, čelnici japanskog giganta nam kažu da ovaj krosover stiže sa novom dizajnerskom školom koju ćemo u bliskoj budućnosti videti i na ostalim modelima kompanije.

Daleko od toga da je stil potpuno novi i poveća maska hladnjaka, koju smo mogli da vidimo tokom prethodnih nekoliko godina, je još uvek na delu. Doduše, ovaj put manje „upada u oči“ pošto nije hromirana i u većoj meri je sastavni deo branika umesto da se izdvaja, ali na kraju dana, TX će na prvi pogled biti prepoznatljiv kao Lexus i sigurno niko neće uočiti povezanost sa Grand Highlanderom.


Situacija se pomalo menja u enterijeru. Da, Lexus ga je „napucao“ opremom, ali je generalna dizajnerska škola sa Toyotinim „blizancem“ mnogo sličnija. TX je bogato opremljen i stiže sa 12,3-inčnim monitorom, 21 zvučnikom, povezivanjem na mobilni telefon preko interfejs rešenja Apple CarPlay i Andorid Auto, grejačima i klimom, kao i ventilacijom kožnih sedišta i još mnogo toga.

TX pruža tri reda sedišta, ali se treći red može spustiti u pod, dok drugi red pruža opciju da se sklopi 60/40. Čak i sa sva tri reda podignutih sedišta, prostor u prtljažniku je 569 litara.

Ovaj krosover deli globalnu platformu TNGA-K zajedno sa mnogo modela Toyote i samog Lexusa. Ponuda startuje sa konfiguracijom TX350 i ispod haube možemo da vidimo 2,4-litarski turbobenzinac sa 275 konjskih snaga. Dostupan je sa pogonom na prednje ili na sva četiri točka dok je menjač osmostepeni automatski.

Zatim stiže produženi TX500h (dužina 516 cm) sa više prostora u prtljažniku, a kombinuje isti 2,4-litarski turbobenzinac sa električnih agregatom. To je dovoljno sa 366 „grla“ i maksimalnih 555 Nm obrtnog momenta. U vrhu se nalazi TX550h+ sa 3,5-litarskim turbobenzincem i 406 „konja“. Ova zadnja konfiguracija je plug-in hibrid i vozač je u stanju da pređe 53 kilometra samo sa električnim motorom.

Zanimljivo je da je Lexus odlučio da ponudi tri različita menjača, zavisno od konfiguracije. Bazni TX350 je dostupan sa osmostepenim automatikom, TX500h pruža takođe automatik, ali sa dve brzine manje, dok je najmoćnija konfiguracija dostupna samo sa rešenjem tipa CVT.

Kupac će moći da bira između četiri paketa opreme i to Standard, Premium, Luxury i F Sport Performance. Svakako je najzanimljiviji ovaj poslednji, a stiže u kombinaciji najjačeg motora, pogona na sva četiri točka, agresivnijeg stila i brojnih modifikacija na račun ogibljenja.

Lexus TX stiže u izložbeno-prodajne salone do kraja godine i proizvodiće se zajedno sa Grand Highlanderom u američkoj saveznoj državi Indijani. Početna cena bi trebala da iznosi oko 55 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepo on meni izgleda. Za moje oko napokon jedan estetski prihvatljiv Lexus.