1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljiv način Forda da proslavi Dan žena
Zanimljiv način Forda da proslavi Dan žena
3

Zanimljiv način Forda da proslavi Dan žena

201
3
Podelite sa prijateljima:

Osmi mart je relativno veliki, značajan događaj širom sveta, ali Amerikanci nikada nisu preterano obraćali pažnju na njega. Jenkijima su ipak mnogo bitiji Dan zaljubljenih, Dan majki i slični praznici, a kada sam juče ujutru otišao da kupim ruže u lokalnoj cvećari i rekao kojim povodom sam tu, niko od zaposlednih nije ni znao o čemu pričam.

Znajući sve to, malo nas je iznenadilo koliko američkih automobilskih proizvođača je iskoristilo ovaj dan da se našali na račun muškaraca. Najdalje je otišao Ford i tokom ranih jutarnjih sati je pokazao sliku ovog krosovera Explorera na svom zvaničnom sajtu. Priča je trebalo da bude o specijalnom izdanju pod imenom „Men’s Only“ ili u prevodu „Samo za muškarce“.


Ali pre nego što je javnost osula paljbu na kompaniju, moramo da kažemo da je proizvođač zapravo išao u korist pripadnica lepšeg pola. Naime, Explorer Men’s Only se nije mogao pohvaliti branicima s elektronskim komponentama, grejačima, migavcima, kamerom zadnjeg dela vozila i GPS-a. Razlog? Pa zato što je „samo za muškarce“, a za svu spomenutu tehnologiju su bile zaslužne žene kroz istoriju.

Primera radi, Meri Anderson poseduje patent za brisače koji rade pritiskom na dugme. Pre nego što je izmislila ovu tehnologiju 1903. godine, brisači su funkcionisali ručno, što znači da ih je vozač ili suvozač morao svojom rukom da pomera levo i desno da bi imao bolju vidljivost tokom kišnih ili snežnih dana.

Zatim dolazimo i do grejača, a zasluga za njih pripada Margareti Vilkoks. Ona je bila prva prva koja je shvatila način kako da iskoristi motor ispod haube da pruži toplotu u kabini, još davne 1893. godine. Florenc Lorenc je zaslužna za migatvce, a njena majka Šarlot usavršila tehnologiju brtisača.

Pritom moramo spomenuti da je Ford bio prvi brend gde je pripadnica lepšeg pola u kompletu dizajnirala neki model, a ta čast je pripala Marileni Corvasce početkom osamdesetih godina prošlog veka. Automobil je nosio ime Brezza i Corvasce će ga stilizovati dok je radila za firmu Ghia. Tu priču možete da pročitate ovde.

Ford će nam reći da od tada žene igraju veliku ulogu u kompaniji i da zauzimaju dosta značajnih pozicija, mada nikada nije otišao toliko daleko da postavi pripadnicu lepšeg pola na samo čelo, kao što je uradio rivalski General Motors.


Oh da, i Explorer Men’s Only iz naše priče nećemo videti u izložbeno-prodajnim salonima…

AutoRepublika

(201)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Veoma interesantno … Zaista. Dobra ideja.

Matija

Ameri su alergicni na revolucije pa zato ignorisu 8. mart koji ima revolucionarnu politicku pozadinu. U medjuvremenu se 8. mart pretvorio u komercijalni praznik, dan koji podseca ne na revoluciju vec obavezuje muskarce da potrose novac. 🙂 Uloga zena u razvoju automobilizma? Pa, ima ih tu i tamo. Jos nisam uspeo da razjasnim ulogu Meri Bare, sefice General Motorsa, cime je ona zasluzila to mesto?

Bungi

Naravno da su amerikanci alergični na revolucije kad se radi o njihovoj zemlji. Za sav ostali svijet je to poželjno jer onda oni izvoze „demokratiju“ koja je njihovo ekskluzivno dostignuće.Potpuno je normalno da ubice 150 miliona sjevernoameričkih indijanaca, 80 miliona bizona, pljačkaši pola zemaljske kugle već dobrih 100 godina strahuju od oružane pobune protiv takvog sistema koji su izgradili.U malom mozgu svakog lopova je podsvjesni strah da će jednog dana morati vratiti ukradeno i odgovarati za pljačku.Ista je stvar sa novopečenim „preduzetnicima“-strah da će ih jednog dana država upitati za porijeklo imovine, neplaćene poreze i sl.