1. Home
  2. Vesti
  3. Kinesko tržište automobila potonulo u januaru za velikih 38%
Kinesko tržište automobila potonulo u januaru za velikih 38%
2

Kinesko tržište automobila potonulo u januaru za velikih 38%

178
2
Podelite sa prijateljima:

Tržište novih automobila u Narodnoj Republici Kini je posrnulo za 38% u uvodnom mesecu ove godine, čineći tako korak unazad u odnosu na prošlomesečni rast od 2,4%. Ovo proizilazi iz podataka privrednog barometra koji su objavljeni u ranijem delu današnjeg dana. Situacija je posledica oslabljene tražnje do čega je došlo nakon smanjenja poreskih olakšica za automobile s motorom SUS i ukidanja podsticaja za nabavku električnih vozila.

Prodaja automobila iz segmenta „alternativno pogonjenih“ (new energy vehicles) a koji uključuje baterijska električna vozila i plug-in hibride, takođe je pala za 6,3% u januaru, što se zbilo nakon neverovatnog rasta od 90% u 2022. godini, saopštilo je Kinesko udruženje proizvođača putničkih automobila (China Passenger Car Association – CPCA).

„Prodaja vozila iz segmenta novih energetskih četvorotočkaša nije ispunila očekivanja u januaru, a ispoljio se drastičan pad u samo jednom mesecu,“ kazao je Cuji Dongšu, generalni sekretar udruženja CPCA tokom virtuelnog  sastanka održanog u sredu. On je kazao i da je lunarna Nova godina doprinela ovom ishodu, baš kao i ukidanje podsticaja za nabavku EV.

Kinezi su naime praznovali tokom cele nedelje povodom dolaska lunarne Nove godine, što je uslovilo da januar bude miran mesec u smislu privrednih kretanja, posebno u poređenju s prethodnim godinama. Kineska vlada nije produžila važnost poreskih olakšica od 50% za kupovinu konvencionalnih automobila, uprkos osetnom padu entuzijazma kupaca. S krajem decembra, došao je i kraj poreskih stimulacija.

Takođe je odlučeno da se ukinu subvencije koje su bile aktuelne na nacionalnom nivou tokom cele decenije, a odnose se na elektromobile. To je prisililo proizvođače da ponude popuste o sopstvenom trošku, kako ne bi došlo do neodmerenog pada tražnje. Kinesko tržište je inače više nego prosečno osetljivo na podsticaje koje odobravaju vlasti za kupovinu vozila, nego što su to druga tržišta.

Vlasti Šangaja su produžile važenje podsticaja u visini od oko 1.470 američkih dolara za sve koji su namerni da zamene konvencionlani automobil električnim, dok su gradovi Čengžou, Vuksi, Šenjang i Peking izdali kupone za kupovinu automobila.

Tesla je prodala 66.951 primerak vozila sklopljenih tokom januara u Kini, što je za 18% nego rezultat iz decembra i za oko 10% više u odnosu na prethodnu godinu analiziranoj. Tržišni udeo automobila iz segmenta BEV je u kini porastao tokom januara na 12,5% u odnosu na decembarskih 9%, što je proračunao pa objavio Reuters.

Najuspešniji prodavac elektromobila u Kini je bila kompanija BYD, o čemu smo već pisali, dok je Tesla druga. Šampion je u januaru isporučio 150.164 vozila, objavio je CPCA.

AutoRepublika

(178)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, čitasmo da je potonulo i tržište Nemačke u januaru.
A razlog je delom isti.
Postojanje i visina subvencija.

Zoca

Ne cudi poker potez Elona Maska sa snizavanjem cena,a i neki Kinezi su uradili isto..Ako se secam polovinom januara.