1. Home
  2. Vesti
  3. Sledeći naraštaj Audija A8 (2024) će biti utemeljen na konceptu Grandsphereu
Sledeći naraštaj Audija A8 (2024) će biti utemeljen na konceptu Grandsphereu
7

Sledeći naraštaj Audija A8 (2024) će biti utemeljen na konceptu Grandsphereu

1.62K
7
Podelite sa prijateljima:

Već smo prenosili izjave koje je Mark Lihte dao britanskom automobilskom mediju Autocaru, inače najstarijem u ovoj oblasti na svetu. Samog Lihtea i njegove stavove verovatno nikada i ne bismo upoznali da čovek ne obavlja funkciju direktora dizajna marke Audi. Najsvežija vest koju smo saznali „iz njegovih usta“ tiče se najave da će perjanica A8, koja bi trebalo da debituje naredne godine, biti veoma nalik konceptu zvanom Grandsphere.

Mercedes je obnovio S Klasu darujući toj paleti i zasebno stilizovanu i konstruisanu električnu verziju nazvanu EQS dok se na donekle sličan način „problemu obratio“ i BMW sa svojom Serijom 7 i odnosnim modelom iz segmenta BEV koji je dobio indeks i7.

S druge strane, Audi nije dobio električni sedan te veličine, pa su izgleda i ovi Bavarci rešili da se priključe zabavi. Dakle, nova generacija sedana s oznakom A8 stiže naredne godine, a ono što je možda iznenađenje jeste to da Audijevci nameravaju da najveću poslovnu limuzinu prodaju jedino kao EV.

Međutim, iako je trenutak premijere blizak, začudo špijunskih fotografija još uvek nema. Opet, dovoljno indikativno je u smislu oblikovanja očekivanja javnosti i to što nam je Lihte rekao da će nova poslovna limuzina četiri prstena doći pod snažnim stilskim uticajem koncepta Grandspherea. Elegantni prototip je prvi put viđen kada su đaci kretali  u novi razred 2021. godine, i predstavlja jedan od četiri sferična koncepta marke iz Ingolštata. Taj kvartet koncepata je lansiran kao prehodnica nove električne palete, pa je zgodno mesto i da podsetimo da Audi od 2026. godine namerava da prezentuje samo elektromobile, dok obustavlja proizvodnju klasičnih vozila do 2033.

Lihte je britanskim novinarama kazao da je izgled Grandspherea veoma sličan onom na šta će ličiti A8. Iako novitet neće biti puka kopija koncepta, serijska verzija perjanice Audija je veoma dobro najavljena prototipom koji možete videti i na priloženim fotografijama. Britanski magazin tvrdi i da će taj automobil počivati na platformi PPE (Premium Platform Electric) koja je razvijena u saradnji s inženjerima Porschea, i da će se zvati A8 E-Tron.

Koncept je po dužini nadmašio, ne samo verziju s produženim međuosovinskim rastojanjem, već je impozantniji i od verzije Horch (rivalske u odnosu na Maybach) koja se nudi samo u Narodnoj Republici Kini. Proizvođač je koncept „skromno“ nazvao „privatnim drumskim mlaznjakom“ dužine 5,35 metara i ogromnog razmaka između osovina koji meri 3,19 metara.

Jasno, tehničke specifikacije noviteta će tek biti objavljene, ali se zna da je koncept Grandsphere model s integralnim pogonom zahvaljujući ugradnji dueta električnih motora. Audi tvrdi da taj duo obezbeđuje ukupno 710 konjskih snaga i 960 njutn metara obrtngo momenta. Ubrzanje iz mesta do „stotke“ traje malo duže od četiri sekunde.

Velika trakciona baterija kapaciteta 120 kWh bi trebalo da bude dovoljno izdašna za smeštaj struje, da bi to bilo dovoljno za više od 750 kilometara vožnje, dok se vozilo može priključivati na punjače snage 270 kWh, u kom slučaju se za desetominutnu dopunu dobija revanš u vidu autonomije od trista kilometara. Audi je u ovoj sekciji naveo i da bi konceptu bilo ptorebno malo više od dvadesetak minuta da se u idealnim uslovima baterija dopuni od stope 5 do 80%.

Kako rekosmo i na početku, nema špijunskih fotografija testnog mula dolazeće perjanice Audija, pa se nameće pretpostavka da će serijska verzija debitovati krajem 2024. godine. Još uvek se ne zna, barem ne javno, hoće li se nastaviti s prodajom konvencionalne A8-ice, onda kada stigne baterijska verzija.

AutoRepublika

(1618)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
mkm

Citroen C6

Vlado

Grdan li je sto je ovo. Strijeljat sefa dizajna

BB

Šteta što zadnji kraj nije od Jaguara, kao nasljednik E type…

Renault Terminator

Dobro je,nije čardak.

Matija

Fantastican auto! Rado bih ga klikno! 🙂

daro

prednji deo prelep, treba još rada na zadnjem.

Vladd

Dobro kad nije SUV osnova..