1. Home
  2. Life
  3. Nova školjka firme Shelby American je teška svega 39 kilograma
Nova školjka firme Shelby American je teška svega 39 kilograma

Nova školjka firme Shelby American je teška svega 39 kilograma

306
5
Podelite sa prijateljima:

Istorijat modela Shelby Cobra je sigurno poznat svima onima koji detaljno pravi automobilski svet. Nastao je početkom šezdesetih godina prošlog veka, kada je industrijalac i nekadašnji profesionalni vozač Kerol Šelbi kupio šasije i školjke od britanske firme AC Cars i u njih ugradio Fordovu mehaniku. Proizvodio se od 1962. do 1967. godine u originalnom izdanju, i u tom periodu fabriku je napustilo svega 998 jedinica.

Ukoliko smatrate da takva cifra nije realistična, za tako nešto postoji jedan veliki razlog. Naime, nakon što je serijska proizvodnja kompletirana, Shelby American i AC Cars su prodavali licencu svakome ko je bio spreman da je kupi.

Na taj način je bilo moguće dobiti identičnu kopiju, a jedini način da se prepozna razlika je bila preko takozvanog identifikacionog broja šasije, školjke i motora. Naravno, oni originalni modeli vrede mnogo više nego kasniji uljezi, pa svako malo, Shelby American predstavi neko moderno izdanje u limitiranim brojevima da bi unovčio slavu.

Popularni tjuner je opet spreman da nam predstavi nešto posebno, a ovaj put je reč o modelu koji naziva Diamond Edition. Iako se vodi kao model za 1965. godinu, zapravo je potpuno nov, i koštaće jednako kao i originali. Shelby American je postigao dogovor o saradnju s firmom nazvanom Brothers Composite. Ugovor predviđa proizvodnju specijalne školjke izrađene od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

Odlikuje je masa od svega 39 kilograma, a zajedno sa njom, kompanija će ponuditi i posebnu šasiju konstruisanu od strane partnera zvanog Classic Recreations. Diamond Edition će pokretati Fordov 5,0-litarski benzinac sa osam cilindara i preko 800 konjskih snaga, što je izvučeno zahvaljujuću kompresoru, a menjač će da bude petostepeni manuelni. Enterijer bi trebalo da odlikuje kombinacija kože, aluminijuma i drveta, kao i digitalni potpis Kerola Šelbija koji nažalost više nije sa nama.


Shelby American će napraviti samo deset kopija, i svaka od njih će se prodavati po ceni od 1,2 miliona američkih dolara. Potrebno je spomenuti da ovi automobili nisu legalni za uličnu upotrebu, što nam govori da će vlasnik moći ponosno da ga pokazuje samo na skupovima ili na trkačkim stazama.

Eksperti će reći da se ista kombinacija može naručiti za desetinu takve cene od neke manje poznate kuće, ali na kraju dana, kupci sa dubokim džepom plaćaju za autentičnost…

AutoRepublika

(306)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Otvoreni kovčeg na točkovima.

Matija

Koliko to ima mrtvih u Cobri?
Zato sam i pitao ima li neko smelosti da napravi modernu Cobru?

Yankee

Za malo je Carroll Shelby stradao kada je vozio Carrera Panamericana. Zavrsio u jarku i lezao dugo vremena polumrtav dok ga lokalni stanovnici nisu spasili.

TheStig

Mat Farah svojevremeno uvrstio Cobru medju 10 automobila koji vas žele ubiti. Kako si i rekao mrtvacki kovceg bukvalno. Ubrzanje je toliko silovito da cak i sa kacigom mozes pasti u nesvijest usled udarca o rollcage.

Matija

Perfektno! Bice to restomod na najvisem nivou!
Pitam se, da li ce neko nekada imati smelosti da napravi modernu AC Cobru?