1. Home
  2. Vesti
  3. U Americi još uvek posluje jedan izložbeno-prodajni salon Saaba
U Americi još uvek posluje jedan izložbeno-prodajni salon Saaba
0

U Americi još uvek posluje jedan izložbeno-prodajni salon Saaba

5.71K
0
Podelite sa prijateljima:

Ko kaže da je Saab mrtav?! 

Saabova istorija i (ne)očekivana smrt je jedna od tema o kojoj bi se moglo dosta toga napisati. Jedna strana će reći da je ovaj švedski gigant uvek nudio posebne modele koje je samo „sprecijalna grupa ljudi“ (ma šta god to značilo) mogla da voli i za njegovu propast kriviti General Motors, dok će oni pripadnici druge strane tvrditi da takav način poslovanja nikako nije mogao da funkcioniše u moderno doba gde je Saab imao neke od najvećih troškova u automobilskoj industriji.

Bilo kako bilo, poslednji Saab pod takvom značkom je sišao sa proizvodne trake još 2012. godine, ali zapravo kompanija na neki način još uvek postoji. Naime, pravo na naziv, fabriku i tehnička rešenja je kupila novonastala firma NEVS (National Electric Vehicle Sweden) i do današnjeg dana posluje u Kini. Nažalost, na zapadu nećete pronaći nijedan Saabov izložbeno-prodajni salon – ili se barem tako verovalo sve do nedavno. Ali u automobilskim medijima je nedavno osvanula priča da u gradu Vinabov (savezna država Severna Karolina) još uvek postoji jedan salon koji radi punom parom.

Naravno, originalni Saab više ne postoji pa samim tim je nemoguće prodavati nove primerke, ali vlasnik koji nije želeo da otkrije identitet (na društvenim mrežama se predstavlja kao „Saabman“ ili „Saabov čovek“) je veoma aktivan među polovnjacima. U razgovorima sa medijima napominje da vozila nekadašnjeg švedskog proizođača nemaju visoku vrednost u Americi i saloni polovnjaka beže od njih kao đavo od krsta (iz opravdanih razloga, pošto niko ne želi automobil od strane kompanije koja više ne posluje). Iz tog razloga, u stanju je da na aukcijama kupi polovne Saabove, zatim ih popravi ili osveži, i onda preproda za profit.

Mnogi se pitaju da li je ovaj salon povezan sa nekadašnjom švedskom kompanijom ili je pak samo jedan od mnogobrojnih privatnika koji prodaju sve šta im padne pod ruke. Saabman kaže da je u vreme postojanja kompanije njegov salon zaista imao asocijaciju sa firmom, ali nakon 2012. godine, kada se Saab povukao sa američkog tržišta, bavi samo preprodajom polovnjaka i rezervnih delova.

Najpopularniji model je naravno onaj koji je i proizveden u najvećom broju jedinica (to bi bio 9-3), ali nije retkost pronaći i 9-5 ili čak i stariji 900 ili 9000. Tokom godina kroz salon je prošlo i nekoliko primeraka krosovera 9-4X koji spada među najređe Saabove u istoriji (tokom desetak meseci fabriku je napustilo samo 614 primeraka). Saabman takođe obećava da je u stanju da pronađe bilo koji rezervni deo pošto ima veze sa velikim brojem otpada širom Amerike.

Dok je ovaj slučaj svakako poseban, on zapravo i nije toliko redak „preko bare“. Naime, u gradiću Pajkvil, koji se takođe nalazi u Severnoj Karolini, još uvek posluje salon firme AMC iako ona ne postoji još od 1987. godine.

AutoRepublika

(5707)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments