1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Sberbanka testira bespilotne automobile u Moskvi
Sberbanka testira bespilotne automobile u Moskvi

Sberbanka testira bespilotne automobile u Moskvi

98
0
Podelite sa prijateljima:

Stanovnici Moskve su već sviknuti na prizor autonomnih vozila koja krstare drumovima. Yandex je u saobraćaj pustio Toyote Prius koje poseduju instaliranu vanstandardnu elektroniku, karakterističan dekor u smislu boje karoserije i vozača koji nadgleda kretanje vozila duž moskovskih ulica već nekoliko poslednjih godina. Nedavno je flotu Yandexa pojačao i sedan Hyundai Sonata. 

Ubuduće će biti još više samovozećih automobila u opticaju u ruskoj prestonici. Sberbanka je započela s testiranjem svog prototipa. Preciznije, nije baš Sberbanka ta koja je inicirala ispitivanja, već ćerka firma čuvene finansijske institucije koja posluje i u Srbiji. Kompanija je nastala transformacijom divizije SberDigitalAuto tokom prošlog aprila, i zove se Sber Automotive Technologies.

Vozila koja su u službi istraživanja koje sprovodi nov akter na tržištu su nam poznata. U pitanju je karavan Kia Ceed, ali treba napomenuti da korejska kompanija nema nikakve veze s razvojnim procesom autopilota. Nekoliko ciklusa ispitivanja i pratećih modifikacija je obavljeno u proteklih par meseci, a kao rezultat je stigla flota sačinjena od prvih deset bespilotnih vozila. Sva ona će se naći na drumovima do kraja decembra.

Autonomna vozila Sbera su uspešno prošla preliminarne testove, pa su im sledstveno izdate sve neophodne dozvole za dalja ispitivanja na javnim drumovima. U svakom slučaju, iza volana će se obavezno naći i vozač koji će u slučaju nužde morati da reaguje. Uostalom, to je usklađeno i s tekućim propisima.

Nikakve pojedinosti nisu saopštene u pogledu obima i dubine tehničkih modifikacija kroz koje su prošli Kijini karavani. Sber je jedino naveo da su vozila opremljena „kompjuterskim sistemom koji je plod internog razvoja“, a koji koristi kartografiju 2GIS, što je opet nastalo unutar grupacije pod kontrolom Sberbanke.

Uzgred da napomenemo da se na čelu kompanije Sber Automotive Technologies nalazi Andrej Vasilevski, nekada zaposlen u konkurentskom Yandexu. Za kraj još da dodamo da Sberbank obećava veći broj bespilotnih četvorotočkaša na ruskim ulicama, koliko već sledeće godine.

AutoRepublika

(98)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments