1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Ispod Napolija se nalazi pravo blago klasičnih automobila
Zanimljivost dana: Ispod Napolija se nalazi pravo blago klasičnih automobila

Zanimljivost dana: Ispod Napolija se nalazi pravo blago klasičnih automobila

7.87K
1
Podelite sa prijateljima:

Napoli je treći po veličini grad u Italiji, odmah iza Rima i Milana, ali za nas ljubitelje automobila, teško da je na mapi sveta. Međutim, pre nekoliko dana sam sasvim slučajno pronašao priču da se ispod ulica zapravo krije pravo automobilsko bogatstvo za koje bi kolekcionari verovatno platili poveće sume novca. Reč je o popularnom čvorištu u centru Napolija, nazvanom Piazza del Piebiscito, a ukoliko se spustite 150 metara ispod zemlje, ulazite u lokaciju poznatu kao Bourbon Tunnel. Ona obuhvata 530 metara hodnika i tunela, a izgrađen je sredinom 19. veka.


Sve je započelo tokom vladavine kralja tadašnje Dve Silicije pod imenom Ferdinand II od Burbona, koji je bio veoma paranoičan nakon nekoliko neuspešnih atentata, pa je naredio izgradnju tunela koji bi povezao kraljevsku palatu sa lokacijom gde je sedište vojske i preko kojeg bi sigurno mogao da putuje.

Izgradnja je započeta 1849. godine, ali je Ferdinand preminuo deset godina kasnije, pre nego što je posao kompletiran. Uskoro je započeo novi rat koji je ujedinjenio Italiju, a tunel je u potpunosti zaboravljen.

 

Bourbon Tunnel se ponovo našao u centru pažnje nedugo pre početka Drugog svetskog rata kada je praktično postao otpad za automobile. Svi dvotočkaši i četverotočkaši koji su zaplenjeni od strane policije su parkirani na ovu lokaciju, a tokom ratnih godina, tunel je služio i za zaštitu civilima tokom bombardovanja saveznika. I posle rata stare stvari su počele da se gomilaju poput televizora, frižidera i fašističkih obeležja da bi tunel trajno ostao zatvoren sve do 2012. godine.

Tada se čovek po imenu Toni Persiko, koji je tada imao 90 godina, dosetio da se tokom rata skrivao u Bourbon Tunnelu i kontaktirao je lokalne geologe da ponovo otvore lokaciju. Posle dugogodišnje restauracije, da bi se zadovolje bezbednosne mere, otvoren je za turiste četiri godine kasnije.

 

Kao što možete da vidite iz priloženih fotografija, većina automobila i motocikla su domaće proizvodnje i definitivno su videli bolje dane. Ali smo sigurni da bi svaki od njih bi imao svoju priču da nam kaže, i da je Napoli sada definitivno na svetskoj mapi sveta.

Zoran Tomasović

(7874)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Sad kad fiatov dizel upali🤣🤣🤣🤣