1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota GT86 i Subaru BRZ odlaze u penziju
Toyota GT86 i Subaru BRZ odlaze u penziju
0

Toyota GT86 i Subaru BRZ odlaze u penziju

219
0
Podelite sa prijateljima:

Japanski duo sportskih automobila na pragu je odlaska u istoriju. 

Za penzionisanje ova dva modela postoji nekoliko razloga. Pre svega, zaustavljanje proizvodnje zbog epidemije korona virusa, potom nove emisione norme, kao i dolazak naslednika koji bi trebalo da stignu 2021. godine.

BRZ (TEST) i GT86 nastali su kao deo široke saradnje Toyote i Subarua. Iako se dugo verovalo da modeli neće dobiti nove generacije, promena politike u Toyoti dovela je do drugačijeg ishoda.

Naime, Toyota želi da uspostavi snažnije prisustvo u sferi sportskih modela, stoga planiraju veću gamu ovakvih automobila. Osim GR izdanja standardnih modela japanske marke, u ponudi će biti i rasni sportisti poput Supre i GR86, koji će naslediti spomenuti GT86.

Promena u nazivu je kako bi se novi model uklopio u novu nomenklaturu Toyotinih vozila visokih performansi za koje je zaduženo Gazoo Racing odeljenje.

Kako je Subaruov model praktično blizanac, bilo je za očekivati da se nastavi saradnja. Britanski Autocar piše da će oba modela koristiti istu platformu, i po svemu sudeći to će biti Toyotina TNGA arhitektura. Osim platforme deliće i pogonsku jedinicu, i prema prvim podacima to bi trebalo da bude Subaruov 2,4-litarski bokser agregat. Smatra se da će ovaj motor razvijati najmanje 255 ks.

Što se tiče finalnih dana za aktuelni Subaru BRZ i Toyotu GT86, veruje se da će poslednji primerci ovih automobila sići sa proizvodnih traka krajem tekuće godine.

AutoRepublika 

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments