1. Home
  2. Vesti
  3. Francuska usvaja dodatne namete za vozače SUV modela, proizvođači protestuju
Francuska usvaja dodatne namete za vozače SUV modela, proizvođači protestuju
16

Francuska usvaja dodatne namete za vozače SUV modela, proizvođači protestuju

466
16
Podelite sa prijateljima:

Izgleda da je odzvonilo glomaznim SUV modelima u zemlji Gala.

Vlada Francuske objavila je nove mere za borbu protiv automobila koji troše mnogo goriva i emituju veliku količinu štetnih gasova. Zakon koji je usvojio parlament Francuske predviđa penale u visini od 20.000 evra za vlasnika automobila koji emituje isuviše štetnih gasova. U isto vreme, vlada razmatra da smanji subvencije za kupovinu električnih vozila.

Ove mere posebno će uticati na prodaju SUV modela, jer su ovi zbog svoje konstrukcije veće mase i imaju veću potrošnju goriva od automobila sa manjim klirensom. Prema zvaničnim podacima, u prvih 11 meseci ove godine SUV modeli činili su 30% od ukupnog broja prodatih automobila u Francuskoj.

Ipak, proizvođači se ne slažu sa novim merama vlade i nazivaju ih i katastrofalnim. „Ovo je dvostruka kazna za potrošače“, rekao je Luk Šatel, direktor udruženja automobilskih proizvođača Francuske.

Šatel je dodao da će se tržište električnih automobila teško razvijati bez subvencija, te da su u ovom slučaju svi na gubitku – država, proizvođači i potrošači.

Sa druge strane, vlada Francuske predviđa da će od penala za SUV i druge „neekološke“ modele inkasirati u jednoj godini oko 50 miliona evra. Ministar finansija, Bruno le Mer, kritikovao je proizvođače zbog reklamiranja jer ne ističu da su vozila iz te kategorije „značajno štetnija po životnu sredinu“.

Aktuelna vlada Francuske želi da od 2021. godine umanji subvencije za kupovinu električnih automobila. Za sledeću godinu je predviđeno da se kupcima električnih vozila jeftinijih od 45.000 evra pomogne sa subencijom od 6.000 evra.

AutoRepublika 

(466)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Pravi potez. Hoćeš kiosk da voziš, plati.
Apsolutno treba uvesti dodatne kazne u svim zemljama a spustiti marže za „obične“ automobile.

Бранило

Ми тај порез имамо од 1998 године. Зове се порез на“ луксуз“ 🙂 .

moron

Može li AR malo da razradi ovu temu? Ovo je, potencijalno, „Pandorina kutija“ … Izuzetno je ovo bitno. I šta se „kažnjava“, veća čeona površina ( koja vodi većem CO2, pa onda treba „kazniti“ i sva MPV vozila, jer svako vozilo veće čeone površine troši više ( u čemu je „ekološka“ razlika npr. izmedju 500L, visokog 165 i QQ, visokog 159 cm ? ( a zamislite tek Riftera i svu „braću“ iz te klase, sa 188 cm)) ili se „kažnjava“ veći klirens (pa, hajde da „kaznimo“ i focus Active i sve slične ) ili se kažnjavaju šire gume ( kao… Pročitaj više »

Don

Uzaludan ti je rat, izadji na izbore i glasaj za nekog u francuskoj ko ima program koji nije surov prema vlasnicima automobila sa sus pogonom. Eto pekiju ideje za političku stranku, jedini program viva la sus! Uz slogan:euro 6?non paseran!

moron

Vidi, ako ćemo da izigravamo ekologe, ja predlažemo da „koljemo“ na gumama, polazeći od EU Tire label deklaracija i to preko oznake za potrošnju goriva (jer je ona merilo emisije CO2), pa, tako: ako je A, bez dodatnog nameta; ako je B, dodatni namet od +50% od cene gume; ako je C, dodatni namet od + 100% i tako redom, pa ako je G, onda je dodatni namet +300% i ako hoćeš da voziš na način koji emituje dosta CO2 (i koji traži perfomantne gume), „ima da te izujem“ … Ja mislim da je tu daleko veći ekonomski potencijal za… Pročitaj više »

Dikh tu kava

Probah da odradim „istraživačko novinarstvo“, ali sam ubrzo batalio, zamorno… Rezultati CO2 emisije variraju ne za jedan te isti motor u različitim karoserijama, nego i za jedan te isti motor u istom modelu, ali sa različitim dimenzijama pneumatika, da mi je momentalno postalo besmisleno da dalje „istražujem“. Rezultati koji se mogu naći (sve na „carbuyer“) za 1.5 DCi (ne znam da li u svakom isti) su šareni, od 98 za Pulsar, preko 106 za QQ, do 101-108 za Megan i 126 za Scenic. Tako da ispade da MPV emituje više, i jeste da će oni takođe biti „pogođeni“ eventualno novim… Pročitaj više »

moron

Čit’o si taj FR zakon? Pa, šta piše, šta je zaista osnov oporezivanja ? CO2 emisija, čeona površina, Cw, klirens … ?

Dikh tu kava

Zapravo amandman na postojeći zakon. Koliko ja razumem, a kao što sam i pretpostavio, nigde SUV u predlogu (što je zapravo i normalno, ali lepo „zvuči“ u medijima), izmene imaju za cilj da gađaju bilo koji „oversized vehicle“, bio to SUV, veliki sedani, MPV-evi.. čist socijalizam.. 😉

http://www.assemblee-nationale.fr/dyn/15/amendements/2493/AN/1142

Peki

Sve si u pravu, pored naazovi brige za zivtnu sredinu, glavni cilj je napuniti drzavnu kasu.

Peki

Nisam posebno obracao paznju na ovu informaciju jer se za sada radi samo o amandmanu (predlogu) zakona, podnetog od strane jednog poslanika iz ekoloske stranke. Naime doticni poslanik se zabrinuo za zivotnu sredinu, zasnovanu na cinjenici da je nivo zagdenja u gradovima povecan jednim delom i zbog sve veceg broja SUV. Njegov predlog je da se ovi trebaju taksirati ne samo na osnovu povecanog nivoa CO2 (u poredenju sa recimo jednim vozilom iz B ili C segmenta s istim agregatom), vec i na osnovu tezine! Predlog zakona je na prvoj javnoj raspravi u „Assemblée nationale“ (nesto kao Skupstina kod nas)… Pročitaj više »

moron

Ali, Peki, ovi CO2 malusi koje pominješ ( pa i tih najavljenih 20.000, koji još „nisu prošli“ ), sve to su u dalje samo jednokratna plaćanja, samo pri kupovini?
U FR i dalje nema neki „GODIŠNJI“ eko malus, koji bi plaćao svake godine, zavisno od CO2 ?

Peki

U pravu si, to je jednokratni malus koji se plati prilikom kupovine novog vozila. Taj kako si ga nazvao „godisnji“ malus ne postoji, ukoliko izuzmemo takse na gorivo u visini od nekih 70 %…

moron

Ako je to jednokratni namet, to je skroz druga dimenzija. Benigna u odnosu na moguću godišnju „globu“.
Jer, nova kola „hoćeš-nećeš“ po ponudjenoj ceni, a kada ih već kupiš, nije ti svejedno da ti neko posle počne lupati neke redovne godišnje ekološke ćuške 🙂

BojanNeki

Ima logike da mimo nameta na tip, kubikažu i snagu motora bude i namet na veličinu piksle.
Manji auto manji namet. Prostor je odavno postao deficitarna kategorija.

xtrimi

Ovo otišlo kod vrlo daleko. Da li je krajnji cilj svihovih promena čist elitizam da samo oni koji imaju novac mogu i smeju da voze i kreću se diljem globusa. Mislim više zagađuje želja za govedinom i avokadom od automobila. Više zagađuje želja za jeftinim tekstilom koji se nemilice kupuje i troši a i baca, više zagađuje želja da se kupuje u Kini jeftino preko aliexpresa, više zagađuje to što želimo da sve čuvamo na „cloud“-u. Mislim da to što se gađa na mobilnost ovim zakonima je stvarno otišlo predaleko. Ali valjda je lakše reći da zagađuje auto nego da… Pročitaj više »

Roki

I treba veci zagadjivaci da placaju vise.Sa druge strane treba da se stimulise kupovina manjih vozila sa manjom kubikazom i potrosnjom, kroz razne olaksice.Negde nacuh da u Nemackoj vlasnici automobila ispod hiljadu kubika, ne placaju registraciju, vec samo tehnicki?Na primer mali ‘Smart’ je oslobodjen placanja registracije.Isto je i za druga vozila koja imaju male motore a ima ih citava plejada vecih modela koji nose trocilindrase ispod hiljadu kubika. To je „mozda“ bas zbog ovog razloga oko registracije?Ovo sam sve nacuo!