1. Home
  2. Vesti
  3. Da li pređena kilometraža negativno utiče na snagu motora? (VIDEO)
Da li pređena kilometraža negativno utiče na snagu motora? (VIDEO)
0

Da li pređena kilometraža negativno utiče na snagu motora? (VIDEO)

1.50K
0
Podelite sa prijateljima:

Brojke ne lažu.

Čak i kada automobili pređu veliki broj kilometara, ukoliko su kvalitetno održavani i negovani, i dalje mogu biti u dobrom stanju. Dokaz za to je BMW M5 E39 koji je prevalio 515.000 kilometara. Mada se u klipu kaže da kilometraža iznosi 658.221 kilometar, motor je zamenjen 2003. Zbog problema s potrošnjom. Ipak, ni 515.000 kilometara nije malo, posebno za jednu performantnu limuzinu. Na papiru, standardni M5 E39 isporučuje 400 ks na kolenastom vratilu 4,9-litarskog V8. Provera na dinamometru bi trebalo da pokaže da li je veliki broj pređenih kilometara uticao na eventualan gubitak snage, a za poređenje je uzet „garažiran“ primerak sa pređenih tek 125.528 kilometara.

Na 13:12 video pruža neke interesantne detalje u vezi sa tjuningom i održavanjem performantnog sedana, ali da premotamo na suštinu. Dinamometar je pokazao da M5 koji je prešao veliki broj kilometara s protokomerom i u standardnoj postavci, na točkove isporučuje  285,5 ks, naspram 210 novijeg modela. To je pomalo čudno, ali brojke izgledaju očekivano bez protokomera i uz resetovanje – 296,8 naspram 314 ks na točkovima.

U poslednjem testu su se oba automobila testirala sa otkačenim protokomerima i Alpha-N softverom. Brojke ne lažu – M5 koji je manje prešao, generisao je 351,5 ks na točkovima, dok je njegov rival generisao 331 ks. Ipak, i izgleda impresivno, zar ne?

AutoRepublika

(1495)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments