1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvi američki moderni električni automobil – Citicar
Zanimljivost dana: Prvi američki moderni električni automobil – Citicar

Zanimljivost dana: Prvi američki moderni električni automobil – Citicar

498
1
Podelite sa prijateljima:

Tesla je na krovu sveta i sa preko 250.000 isporučenih jedinica u 2018. godini, ubedljivo je najpopularniji brend električnih automobila na svetu. Dok su takvi proizvodi postojali praktično od samog nastanka automobila, oni su uglavnom izumrili tokom predratnog perioda “zahvaljujući“ komplikacijama sa punjenjem baterija, kratkom dometu sa jednim punjenjem istih, kao i zbog niskih cena nafte.

Ali tokom ranih sedamdesetih godina prošlog veka, svetlost dana je ugledao mali električni automobil poznat kao CitiCar, koji je imao realne šanse da napravi uspeh. Ne zato što je nudio nešto posebno već najviše zato što se pojavio u prodaji u pravo vreme kada je OPEC uveo naftni embargo najmoćnijoj ekonomiji na svetu. Međutim, kao i kod ranijih pokušaja, cela priča se završila na ne baš najbolji način…

Citicar (“Gradski Automobil“) je proizvodila firma Sebring-Vanguard iz američke savezne države Floride. Na ideju je došao čovek po imenu Robert Bjumont nakon vikenda provedenog igrajući golf, kada je zaključio da bi automobil sličan golf vozilima mogao da bude idealan u gradskoj vožnji.

Kako su se cene nafte otele kontroli, Bjumont je znao da njegov automobil mora da bude električni i uz pomoć investitora osnovao je Sebring-Vanguard. CitiCar je bio dostupan u tri verzije, sa 2,5, 3,5 i 6,5 konjskih snaga. Dužina je iznosila 2.413 mm uz širinu od 1.397 mm i težinu od samo 570 kilograma. Najmoćnija verzija je mogla da dostigne maksimalnih 61 km/h, uz domet od 64 kilometara i osam sati potrebnih da se baterija dopuni.

Originalni Citicar se proizvodio od 1974. do 1977. godine i u tom periodu će biti prodato oko 2.300 jedinica. Kao što se očekivalo, kratak domet, male dimenzije i nepostojeće bezbednosne mere su igrale ključnu ulogu, ali treba spomenuti da je ovaj mališan 1976. godine završio kao šesti najprodavaniji brend.

Dakle, iza giganta kao što su General Motors, Ford, Chrysler, American Motors Corporation i Checker Motors Corporation, ali ispred drugih manjih proizvođača kao što su Excalibur i Avanti.

Tokom 1977. godine jedan drugi manji proizvođač, Commuter Vehicles, je kupio licencu i proizvodio gotovo identičan Comuta-Cars/Vans sve do ranih osamdesetih godina. Comuta-Cars/Vans je bio jednako popularan sa 2.144 kupaca, a tokom poslednje godine prodaje je ponuđen i pikap.

Spomenućemo da je i američka pošta (USPS) naručila određeni broj primeraka za svoje usluge. Sebring-Vanguard je za USPS povećao dužinu na 3.607 milimetara uz moćniji agregat od 12 konjskih snaga.

Sve do pojave Teslinog Modela S 2012. godine, Citicar je držao rekord kao najprodavaniji električni automobil u Americi.

Zoran Tomasović

(498)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Na poslednjoj slici otvorio Teslu X da stavi CitiCar unutra. ?