1. Home
  2. Vesti
  3. Novosti u vezi sa obećanjem Dacije o “šokantno jeftinom” elektromobilu
Novosti u vezi sa obećanjem Dacije o “šokantno jeftinom” elektromobilu
1

Novosti u vezi sa obećanjem Dacije o “šokantno jeftinom” elektromobilu

762
1
Podelite sa prijateljima:

Marka Dacia, kao deo Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse, poznata je po ponudi veoma pristupačnih automobila na evropskom tržištu. Dacia Sandero je jedan od najjeftinijih automobila koji se mogu kupiti na mnogim tržištima, dok se isto može reći za Duster koji nastupa u kategoriji krosovera.

To se neće promeniti čak ni u nastupajućoj eri elektromobilnosti, navodi Žan Kristof Kugler, predsednik evropske divizije marke Dacia. U razgovoru sa novinarima pre tačno godinu dana, on je naglasio da kompanija ostaje verna svom poslovnom modelu.

“Cena našeg vozila će ostati šokantno niska. Ne menjamo poslovnu filozofiju. Koristićemo snagu alijanse i proverena tehnološka rešenja, koja su nam dostupna sa polica konglomerata. Biti delom alijanse podrazumeva da mi već imamo gotova tehnološka rešenja. Ne moramo da pregovaramo o istim,” rekao je on.

Tehnologija na koju se Kugler pozvao, verovatno je u primeni kod (nedavno testiranog e-mobila) Renault Zoe, koji je relativno pristupačan u zemljama EU. Zoe je zabeležio dobre prodajne rezultate, a osvežena verzija stiže već ove godine.

Na pitanje o tome kada se može očekivati elektromobil rumunske marke, Kugler je odgovorio: “Pratimo trenutak kada će tehnologija omogućiti veoma nisku prodajnu cenu. Držimo se našeg poslovnog modela, a onog trenutka kada procenimo da je pravo vreme, upadamo u igru momentalno.”

Specijalizovani novinari nagađaju da bi taj momenat mogao da se dogodi već sledeće godine, u optimističkom scenariju.

“Kako bi ostao pristupačan proizvod, tehnološka rešenja sigurno neće biti najsavremenija, a očekivani domet sa jednim punjenjem baterija bi iznosio između 150 i 200 kilometara,” navodi se u analizama. Međutim, jeftin gradski model pokretan električnom energijom, upravo je ono što mnogima i treba. Ujedno, to bi bio evropski ekvivalent onome što u Kini predstavlja, pre neki dan prikazani simpatični elektro mališan ORA R1.

Ostaje još uvek nejasno kako će se hapšenje Karlosa Gona, po veoma ozbiljnim i višestrukim optužbama, eventualno odraziti na poslovne planove Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse.

AutoRepublika

(762)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da li će Dačiji uspeti ono što VW obećava – da će njihov „strujomobil“ cenom biti u rangu dizela ?