1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Škoda – kompletan pregled game II deo
Škoda – kompletan pregled game II deo
0

Škoda – kompletan pregled game II deo

369
0
Podelite sa prijateljima:

D/E segment

Aktuelna generacija Superb limuzine je imala svetsku premijeru u Ženevi 2015. Proizvodnja je krenula neposredno nakon predstavljanja u pogonima u mestu Kvašnjii. Karavan verzija je počela da silazi sa proizvodnih traka istog pogona, tokom juna.

Superb je pozicioniran tačno između dve klase, odnosno segmenta, pa tako koristeći recept koji je pre njega primenjen sa Octavijom, uspeva da postigne zapaženije prodajne rezultate od predstavnika klasa iznad i ispod.

Većina predstavnika E segmenta, dugi su 5 ili više metara, ali Superb meri „samo“ 4.860 milimetara, i kada je limuzina i kada je karavan u pitanju. Sa takvom dužinom, blago prevazilazi vozila jasno smeštena u D segmentu.  Čini se da i sam Volkswagen pokušava da primeni identičnu strategiju i sa svojim modelima, pa je tako  Arteon 4.862 milimetara dugačka limuzina, sa jasnom željom proizvođača da ga pozicionira u viši cenovni razred. Sa tom dužinom, Arteon je veći automobil, ali i automobil različitog stila od modela CC kojeg je nasledio, o čemu smo i sami pisali, sumirajući utiske sa testa.

Za razliku od prethodne generacije limuzine, sa karakterističnim poklopcem prtljažnika nazvanim Twin Door, koji je kombinovao sistem otvaranja hedžbeka i limuzine, vrata prtljažnika novog modela se otvaraju isključivo u hedžbek maniru. Prethodni model je, upravo zbog Twin Door sistema imao mogućnost korišćenja prtljažnika na način svojstven klasičnim trozapreminskim limuzinama , međutim proizvođač je zaključio da kupcima ne znači toliko ovakav izbor, koji je dodavao kilograme ukupnoj masi vozila. Pritom, bio je i složene konstukcije, pa kada se sve to ima u vidu, u kombinaciji sa rezultatima istraživanja koji pokazuju da su vlasnici ovu opciju koristili svega par puta godišnje, ne čudi ovakva odluka za naslednika.

Verzija Superba za kinesko tržište, zadržava naziv Supai, isti onaj koji je korišćen i za hedžbek prethodne generacije. Lokalna premijera se dogodila u Šangaju, tokom aprila 2015. godine. Montaža ovog modela se odigrava u postrojenjima SAIC Volkswagen koja su nastala kao rezultat zajedničkog poduhvata (joint venture). Isti slučaj je bio i sa prethodnikom. Proizvodnja novog modela je kasnila pola godine u odnosu na predstavljanje. Karavan verzija se nije proizvodila u Kini, već je za potrebe tog tržišta uvožena.

Škoda je postigla prodaju od 750.000 komada Suberba, zbirno, odnosno za obe prethodne generacije modela. Kompanija želi da prodajne cifre novog modela dostignu 800.000 primeraka. Ovaj plan uključuje obe verzije, odnosno i karavansku.

Redizajn Superba se očekuje krajem 2018, dok je novi model u planu za jesen 2022. godine.

Elektrifikovani modeli

Volkswagen e-up! se baš i nije proslavio prodajnim rezultatima, ali je proizvođač ipak najavio naslednika. Niža cena i veći domet sa jednim punjenjem baterije, mogli bi da učine čudo, odnosno broj prodatih komada bi mogao drastično da se uveća u tim okolnostima. Moguće je da i SEAT dobije svoju verziju u drugoj generaciji modela, baš kao i Škoda. Ipak, trenutno je samo Volkswagenov mališan dostupan i kao čisto električni model.

Ukoliko bude doneta pozitivna odluka o proizvodnji modela e-Citigo, prodaja će najverovatnije startovati tokom 2020. SEAT je, sa svoje strane, predstavio konceptnu verziju postojećeg predstavnika A segmenta: Mii, koji pokretačku moć crpe iz baterija. Ovo predstavljanje je organizovano na posebnom događaju, održanom u Barseloni, februara 2017. godine.

Električna Fabia bi trebala da se nađe na tržištu tokom drugog polugođa 2022. godine.

Projekat razvoja modela Superb plug-in hybrid, trenutno je u razvoju, baš kao što je slučaj i sa budućim modelom PHEV Kodiaq.

Volkswagen Group je postavila sebi za cilj proizvodnju serije modela koji će imati autonomiju višu od 500 kilometara, uz mogućnost brzog punjenja za samo 15 minuta, i troškovima koji su uporedivi sa ekvivalentima pogonjenim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Prvi čovek kompanije Škoda Bernard Majer je potvrdio medijima, tokom juna 2016, da će kompanija biti deo ovog procesa, odnosno težnji matične VW grupe.

Prvo potpuno električno vozilo bi trebalo da bude neki od krosovera iz palete proizvođača, pri čemu je izvorni plan da baterije budu smeštene ispod sedišta putnika, koja će biti konfigurisana u tri reda. Ovaj model bi trebao da deli viziju najavljenog Volkswagen I.D. Bus. Proizvodnja je najavljena za 2020. godinu.

Octavia PHEV će verovatno biti lansirana u zemljama važnim za ovaj koncept pogonskog sklopa, sredinom naredne decenije, kao deo nove generacije vozila u ponudi proizvođača.

Nakon ostvarenja pomenutih elektro planova za modele Superb i Kodiaq, usledilo bi čisto električno vozilo, 2020. godine, za koje iz Škode tvrde da će biti montirano u Mladoj Boleslavi. Superb PHEV kreće sa prodajom 2019, pogonjen turbo benzincem zapremine 1,4 litre, uz asistenciju jednog elektromotora, koristeći isti pogonski sklop kao i Passat GTE.

AutoRepublika

(369)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments