1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen prvi model Volkswagenove nove divizije za američko tržište
Predstavljen prvi model Volkswagenove nove divizije za američko tržište
0

Predstavljen prvi model Volkswagenove nove divizije za američko tržište

88
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je nekoliko godina od kada se pročula vest koja je na prvi pogled zvučala kao prvoaprilska šala. Naime, Volkswagen je objavio da će krenuti sa serijskom proizvodnjom modernog izdanja modela International Scout, koji je poslednji put silazio sa pokretnih trka još 1980. godine.

Pa kako su se Nemci umešali u oživljavanje terenaca kog ne pamti čak ni većina Amerikanaca?

Iako je firma International prestala sa proizvodnjom putničkih vozila pre više od četiri decenije, još uvek je aktivna u razvoju i izradi kamiona, traktora i sličnih proizvoda u mašinskoj industriji i poljoprivredi. Upravo je grupa Volkswagen kupila International pre dve godine nakon dugogodišnjih investicija, a Nemci su na taj način dobili i vlasništvo nad svim imenima, dizajnom i ostalim patentima brenda kroz istoriju koja traje još od 1902. godine. I takođe, odjednom Volkswagen želi da osmisli moderni Scout…

I vest originalno nije primljena baš najbolje, posebno među ljubiteljima ove firme. Nema ih mnogo, ali su se oštro protivili ideji da nemačka firma bude zaslužna za moderno izdanje američkog terenca. Bilo je potrebno dosta ubeđivanja i saradnje sa vlasnicima Scouta pre nego što je zvanični klub brenda dao svoj „blagoslov“, a ne sumnjamo da je pomogla odluka Volkswagena da proizvodi terensko vozilo baš u Sjedinjenim Američkim Državama.


Nakon što je dogovor postignut, ostalo nam je samo da vidimo kako će moderne kreacije izgledati. Došao je i taj dan i ispred nas su prva dva modela novog brenda. Spomenućemo da je Volkswagen odbio da koristi ono „International“ u imenu, pa je ime brenda Scout, a modeli će se zvati Traveler (terenac) i Terra (pikap kamionet). Još uvek su u konceptnom izdanju i javnost ima više pitanja nego odgovora ali barem imamo generalnu ideju šta budućnost donosi. Pa krenimo redom…

Čelnici nemačkog proizvođača vozila kažu da su „želeli da prate duh originalnog Scouta, ali u modernom izdanju“ i možemo zaključiti da su uspeli u tom planu. Neki će svakako reći da noviteti previše liče na neke modele Riviana, ali ako zagledamo detalje, definitivno možemo da vidimo klasične linije.

Bilo je najava da ćemo videti i model sa troje vrata i takva mogućnost još uvek nije isključena, ali ga sigurno neće biti u ponudi kada serijska proizvodnja krene 2026. godine. Tipično u stilu današnjih modela, Traveler i Terra odlikuje velika količina LED rasvete, a zanimljivo je da je Volkswagen zadržao tradicionalne kvake na vratima, što generalno nije karakteristika današnjih električnih modela (o tome malo kasnije).

Kada je reč o enterijeru, možemo da vidimo samo jednu fotografiju i ona nas takođe vraća u prošlost. Skladne i elegantne linije, doduše opet sa povećim monitorom, svakako izdvajaju Scout u poređenju sa konkurencijom. Znajući da se iza urađenog posla ipak krije nemačka firma, očekujemo da će završna izrada biti značajno bolje nego ona kod glavnih rivala kao što su Ford Bronco i Jeep Wrangler.

Kada je Scout najavljen pre nekoliko godina, rečeno je da će pružati samo konfiguracije na struju. Od tada se automobilska industrija promenila u velikoj meri, pa potražnja za električnim modelima ipak ne raste onom brzinom koju smo očekivali da vidimo. Prevedeno na neki jednostavniji jezik, možda će jednog dana dominirati ovom industrijom, ali barem za sada, tradicionalni benzinci će ostati omiljeni izbor kupaca. To je znao i sam Volkswagen, pa je tako odlučio da ponudi Traveler i Terru u dve verzije.


Ona prva je zaista čistokrvna električna. Nije nam poznato sa koliko snage ili kolike će baterije biti, ali se u zvaničnom saopštenju navodi da će oba modela razvijati obrtni momenat od čak 1.356 Nm. Takođe je obećano i ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za samo 3,5 sekunde i da će baterije podržavati punjače do 350 kW.

Za one koji bi ipak nešto više tradicionalno, Scout će ponuditi i plug-in hibrid. I ovde ne znamo gotovo nikakve pojedinostti, osim one koja otkriva da će motor sa unutrašnjim sagorevanjem goriva služiti kao agregat za dopunu baterijskih ćelija, dok će točkove i dalje pokretati par električnih motora. Verzija s pogonom na struju bi trebalo da bude u stanju da prevali 560 kilometara sa jednim punjenjem, a plug-in hibrid 240 kilometara više. Spomenućemo i da će pogon na sva četiri točka biti deo standardne opreme.

Naravno, od vozila sa značkom Scouta se očekuje da bude u stanju da savlada sve terene, baš kao i njegovi prethodnici. Volkswagen nam pruža uverenje da još uvek radi na detaljima u tom smislu, ali da će Traveler i Terra svakako biti jednako sposobni kao spomenuti Bronco i Wrangler.

Kao što smo spomenuli, serijska proizvodnja bi trebalo da krene za modelsku godinu 2026., a početna cena će iznositi oko 60 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(88)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments