1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan Murano dobio je novu, četvrtu generaciju
Nissan Murano dobio je novu, četvrtu generaciju
2

Nissan Murano dobio je novu, četvrtu generaciju

335
2
Podelite sa prijateljima:

Treća generacija Nissana Murana bila je dugovečna, ostavši u proizvodnji deset godina bez značajnijih modernizacija. U jednom trenutku su se čak pojavile glasine da će Nissan ukinuti ovaj model i fokusirati se na veći  krosover Pathfinder. Međutim, Murano ostaje u ponudi: u SAD je predstavljena četvrta generacija modela, koja se značajno razlikuje od prethodnog.

Format velikog petoseda je zadržan, ali dizajneri su se potrudili da dodaju Muranu dinamičnost, postavljajući lučni molding na bočne strane. U kombinaciji sa opcionim crnim krovom, automobil vizuelno deluje kao da ima spušteni krov. Sva svetla su LED, osnovne felne su 20-inčne (prethodno su bili 18-inčni), a za doplatu su dostupni i točkovi prečnika 21 inč. Zadnji brisač je postavljen na vrh i u stanju mirovanja skriva se ispod spojlera.

Murano je zadržao staru platformu D, a čak je i međuosovinsko rastojanje ostalo isto (2.824 mm). Dužina (4.900 mm) i visina (1.728 mm) su neznatno porasle, ali je širina vozila povećana za 66 mm (do 1.981 mm) zahvaljujući masivnijim zadnjim lukovima točkova. Zanimljivo je da se koeficijent aerodinamičkog otpora povećao na 0,34, u poređenju sa prethodnih 0,31. Deklarisani klirens je sada 211 mm, u poređenju sa 175 mm kod prethodne generacije.

Unutrašnjost je potpuno redizajnirana: Murano se oprostio od analognih instrumenata i tradicionalnih dugmadi. Na prednjoj konzoli se sada nalaze dva ekrana od po 12,3 inča, dok je kontrola klima uređaja poverena posebnoj senzorskoj tabli koja se stapa sa enterijerom kada je automobil isključen. Menjanje režima menjača se sada obavlja putem tastera.

Među opcijama se prvi put pojavio projekcioni ekran, a prednja sedišta sada mogu imati ne samo grejanje i ventilaciju, već i ugrađeni masažer. Standardno je ugrađen sistem za aktivno poništavanje buke u kabini, dok top verzija Platinum dolazi s naprednim audio sistemom Bose nisa deset zvučnika. Takođe, najskuplja verzija ima i centralni vazdušni jastuk koji se postavlja između prednjih sedišta, sprečavajući sudar vozača i suvozača.

U SAD se meri zapremina unutrašnjosti, koja je kod Murana porasla: za verziju sa panoramskim krovom sada iznosi 3,03 kubna metra, u poređenju sa prethodnih 2,91 kubni metar. Razmak između redova sedišta je povećan za 20 mm zahvaljujući tanjim naslonima i sedištima. Povećan je i ugao otvaranja zadnjih vrata, a sigurnosni pojasevi sada imaju predzatezače i ograničivače sile. Zapremina prtljažnika je porasla sa 909 na 932 litra prema američkoj metodologiji SAE.

Umesto hidrauličkog servo upravljača, sada je ugrađen električni, a upravljački mehanizam je kraći (2,8 okreta volana od kraja do kraja, umesto 3,3). Ovo je omogućilo da Murano dobije savremeni sistem elektronskih asistencija. Već u osnovnoj verziji dolazi sa sistemom ProPilot Assist (adaptivni tempomat), dok skuplje verzije nude napredni ProPilot Assist 1.1 sa funkcijom održavanja trake. Opružno vešanje je zadržano, ali su amortizeri sada amplitudski zavisni.

Velike promene dogodile su se pod haubom. V6 atmosferski motor i CVT menjač su izbačeni. Novi Nissan Murano opremljen je četvorocilindričnim motorom 2.0 VC-Turbo, poznatim iz Infinitijevih automobila. Ovaj motor može menjati stepen kompresije od 14:1 (najekonomičniji režim) do 8:1 (snaga). Paralelno se menja i zapremina motora: od 1.997 kubika pri maksimalnoj kompresiji do 1.970 kubika pri minimalnoj. Snaga turbo motora je 244 KS i 353 Nm, dok je stari 3.5 atmosferac davao 264 KS i 325 Nm.

CVT menjač, koji je bio glavni izbor u prethodnim generacijama Murana, sada je zamenjen klasičnim devetostepenim automatskim menjačem. Ipak, dozvoljena težina prikolice koju Murano može vući ostala je nepromenjena (680 kg). Osnovna verzija i dalje dolazi sa prednjim pogonom, dok sve ostale verzije imaju pogon na sve točkove sa spojnicom za zadnju osovinu.

Novi Nissan Murano će se proizvoditi u SAD, a prodaja je planirana za početak 2025. godine. Cene još nisu objavljene, ali se očekuje poskupljenje: trenutni Murano košta od 38.740 dolara.

AutoRepublika

(335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Dobar! Posebno mi se svidja unutrasnjost i sjenilo iznad instrument LCD table.Tako se to radi .Pitanje za redakciju o kakvom se devetostepenom automatiku radi: Klasicni hidrodinamicki, robotizovani manuelni ili automatik sa duplim kvacilom tipa DSG.???

Matija

Prva generacija, 2002 – 2008, bila je veoma elegantna. Ceo prednji deo je bio veoma originalan i elegantan tako da bi novi mogao bas ovaj deo da preuzme. Najnovija generacija deluje, kao i vecina SUV, masivno i tesko.

comment image