1. Home
  2. Vesti
  3. Lancia i Chrysler odlaze u istoriju već 2026. godine?
Lancia i Chrysler odlaze u istoriju već 2026. godine?
14

Lancia i Chrysler odlaze u istoriju već 2026. godine?

775
14
Podelite sa prijateljima:

Kada se grupacija Peugeot-Citroen udružila sa Fiat-Chryslerom 2021. godine i na taj način stvorili novog giganta pod imenom Stellantis, jedno od glavnih pitanja je bilo, „pa kako će tako velika korporacija da funkcioniše?“. Stellantis je ipak u tom momentu imao čak četrnaest brendova iz Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država i više od 300 hiljada zaposlednih radnika.

Prvi čovek firme Karloš Tavareš nas je uveravao kako će svaki brend dobiti minimalno desetak godina da pokaže svoje znanje, posle čega će biti donešena odluka koji od brendova će nastaviti sa karijerom, a kome ćemo pisati čitulju. Bilo je jasno da su teški dani pred Lancijom i verovatno i Alfa Romeom sa jedne strane okeana, odnosno sa Chryslerom i Dodgeom „preko bare“. U sudeći prema rečima Tavareša, njihova sudbina bi mogla biti poznatija ranije nego što se originalno mislilo.

Trenutno je u toku Salon automobila u Parizu i mediji su tom prilikom izdvojili nekoliko minuta da pričaju sa portugalskim „knjigovođom“ oko budućih planova. Njegov ugovor ističe početkom 2026. godine i neće biti produžen, što nam govori da će neko drugi voditi Stellantis u to vreme, pa je takva tema bila glavna tokom razgovora.

Tavareš je istovremeno dao i izvjavu kolegama sa sajta Automotive News i rekao da će budućnost nekih brendova biti poznata već za „dve ili tri godine“. Na pitanje šta se desilo sa spomenutim desetogodišnjim planom, Tavareš je odgovorio da je 2026. godina na pola puta do toga i da se već tada može analizirati situacija i zaključiti ko je opravdao očekivanja.

Naravno, u najgoroj situaciji je američki brend Chrysler. Kompanija trenutno ima samo jedan model u ponudi i to minivan Pacifica koji je predstavljen još pre sedam godina. Iako je Chrysler predstavio neke koncepte prethodnih godina, od čega je električni krosover po imenu Airflow delovao najuverljivije, ni jedan od njih nije ušao u serijsku proizvodnju. Neki mediji pišu da ni Dodge nije na „zelenoj grani“, mada bi se to moglo promeniti 2025. godine kada debituju nove generacije modela kao što su Charger i Durango.

Lancia je u najtežem položaju u Evropi, iako nedavno predstavljena nova generacija gradskog modela Ypsilon nagoveštava bolje dane. Italijanski proizvođač vozila je najavio i novi krosover Gamma koji će se proizvoditi na istoj platformi kao Fiat 600. Situacija je nešto bolja za Alfu Romeo pošto 2025. godine stižu novi Giulia i Stelvio. Trebalo bi da budu zabrinuti i Maserati i DS pošto oba brenda trenutno posluju u minusu i Tavareš nije krio svoja razočarenja prethodnih meseci.

Nada za sve spomenute brendove jeste ta što, kao što smo rekli, Portugalac odlazi u penziju tako da će konačnu reč imati neko drugi…

AutoRepublika

(775)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

krajsleru nisu davali nikakve šanse i pre svih njegovih koncept vozila krajsler je bio osuđen na propast, pa oni proizvode samo 1 vozilo čija kategorija je nestala u većini sveta, za stelantis je najvažnije bilo da se preko bare dobro prodaju jeep i ram i to su njihove zlatne koke, u startu su digli ruke od borbe sa drugima proizvođačima jer stelantis ne želi nadmetanje sa nekim koji su već zacementirali svoju poziciju preko bare, kao npr toyotom, u evropi je druga situacija u okršaju sa vw-om jer tu je pežo, koji ima veliki potencijal, dodge je jedva uspeo dobiti… Pročitaj više »

Cuore sportivo

Hahaha kakav si ti dibidus. Pezo da spašava Fiat koji ubjedljivo najviše prodaje auta u grupaciji?! Drugi je jeep, pa tek onda pežo. Pežo da spašava, pa Ram donosi vise para od pežoa. Prvo pogledaj ko je na čelu stellantisa, pa onda baljezgaj. Na čelu stellantisa nije francuz, nego Anjelijev unuk Elkan. To je inače jedna od vladajućih porodica europskih, ako ne znaš. Pežou je samo rečeno da će da bude dio grupacije i to je to, plus su morali da isplate Elkana 5-6 milijardi za učešće od 50 posto u stellantisu. To je sila i moć anjelijevih. Udruzili su… Pročitaj više »

Yrraf

Od svih nabrojanih ja bi najpre liferovao DS. Na silu isforsirana priča, bez ideje i kreativnosti. Da su pametni pa da ukinu DS a njegove resurse i platforme prepakuju u Lancia i Alfa Romeo koji ipak imaju taj vajb premiuma i luxa, iako odavno nisu u formi. Sa one strane Atlantika definitivno treba da spašavaju Dodge, ipak ima potencijala, Krajsler je gotova priča. Ako izgube Alfu, Lanciu i Maserati, ostaju bez ikakve šanse da se ikada vrate u premium i lux segment.

Laki

👍

Matija

DS je dobra ideja jer Citroen ima ugled u premijum klasi – realizacija je losa.

Yankee

Poprilicno sam siguran da se DS bolje prodaje globalno nego Alfa.
Tako da ne vidim Stellantis da gasi DS da bi ulagao brdo novca da promeni Alfinu percepciju. Rekao sam pre 3 godine kada je Stellantis nastao da je lakse napraviti novi premijum brend i krenuti od nule nego ubedjivati ljude da Alfina percepcija tokom zadnjih 30-40 godina (a i vise) vise nije istinita.

Matija

Inicijativu za spajanje FIAT-Chryslera sa PSA dao je niko drugi nego Dzon Elkan, Anjelijev unuk po zenskoj liniji! Drug je veliki biznismen ali u drugoj bransi – on je CEO investment udruzenja Exor sa sedistem u Amsterdamu. On ocigledno nema pojma o automobilima i zeleo je da skine brigu s vrata i da je uvali drugome – Tavaresu. Fatalna greska je sto niko nije ukapirao pravi mentalitet Tavaresa – nula kreativnosti, samo kontrola brojeva i nista vise. Ono sta je Tavares uradio sa Opelom ima svoju logiku – ugasio je sve sto je Opel do tada proizvodio i prisilio ga… Pročitaj više »

Cuore sportivo

Nije inicijativu dao nego naredio francuzima malim. Pročitaj gore moj komentar fino sam objasnio. I ne budi ko papagaj uvijek jedno te isto pišeš o Tavarešu tati, caru koji je od propalog pwzoa napravio diva

next

Prosto je neverovatno kako je sudbina spojila sve automobilske luzere u jedan koncern, sve i jedan brend iz Stellantis-a da se ugasi ne bi bilo za čim žaliti

BB

Savršena oluja?
Ili nij slučajno… Pitanje je sad

DOLF

Nisu se trebali ni spajati. FIAT se ranije morao rešiti ili Lancie ili Alfe. Puno je to gladnih usta (brendova) u jednoj kuhinji čiji su obroci postali sve skromniji. Udruživši se sa PSA postade ovo javna kuhinja koja nema obroke da nahrani sva gladna usta. Meni je žao Džipa, Dodža i Krajslera ti proizvođači su po mom mišljenju imali ogromne potencijale, deluje mi kao da nikada nisu iskoristili svoje mogućnosti. Recimo neverovatno mi je da se Ram Rampage nudi samo na Brazilskom tržištu i da nisu mogli iskoristiti isti model da izbace recimo Dodž Nitro. Nisu izbacili novog Čirokija i… Pročitaj više »

Izmenjeno 15 sati pre od strane DOLF
BB

Sad nek se Fiat razvjenča sa PSA, i nek uzme nekog kineza sa sobom, njima proda Alfu da konačno naprave premium, ali ne obični, već onaj koji se prodaje 😜

A kinezima dati dio akcija Fiata i da obnove proizvodnju na Čizmi… Kinezi imjau sve, i kapital, i znanje, tehnologiju, materijale,
A Italijani? Oni imaju ime, nešto tržišta i ulaz u EU (ako je to još prednost)…

Vlada

Bolje batalite komentare ove vrste, ako mislite da steknete izbiljniju reputaciju. Izbacivanje ovakvih prognoza, posebno kada je brend Alfa Romeo u pitanju, predstavlja tešku glupost i diletantizam!

Cuore sportivo

Teške budaletine lupetaju gluposti u komentarima. Nijedna italijanska marka neće biti ukinuta. Moze samo ds, Vauxhall, Chrysler