1. Home
  2. Vesti
  3. Dacia će dogodine odlučiti da li će sledeći Sandero biti električni ili termički
Dacia će dogodine odlučiti da li će sledeći Sandero biti električni ili termički
3

Dacia će dogodine odlučiti da li će sledeći Sandero biti električni ili termički

323
3
Podelite sa prijateljima:

Dok Renault nastavlja da napreduje i širi ponudu električnih automobila, uključujući nedavno predstavljeni Renault 4 E-Tech, Dacia trenutno ima samo jedan električni model u prodaji. To je Dacia Spring, koja je nedavno obnovljena. Na Sajmu automobila u Parizu 2024, gde je kompanija najavila pripremu još jednog modela za C segment, pored modela Bigster, iskoristili su priliku da razjasne da neće biti novog električnog automobila bar do 2027. godine.

Prema rečima Denisa le Vota, iznetim tokom međunarodnog sajma automobila u Parizu, još uvek nije odlučeno kakva će biti sledeća generacija modela Sandero. Generalni direktor rumunskog brenda osvrnuo se na strategiju „Leap 100“, koja im omogućava da donesu konačne odluke o projektu 100 nedelja pre lansiranja. Ovim su jasno stavili do znanja da imaju vremena do kraja 2025. godine da donesu odgovarajuće odluke u vezi sa sledećim modelom Sandero.

Drugim rečima, iako se činilo da je odluka već doneta, u stvarnosti Dacia još nema definisan projekat. Zapravo, njihov glavni menadžer je pojasnio da neće objaviti tehnološku odluku u vezi sa novom generacijom Sandera pre Božića 2025. godine (misli se na Božić po Gregorijanskom i Novojulijanskom kalendaru). To je zanimljivo, s obzirom da su početkom ove godine izgledali sigurni u svojoj odluci.

Istina je da se rumunski brend pozicionirao jedan korak ispred mnogih konkurenata definisanjem potpuno nove ponude modela zasnovanih na platformi CMF-B Renault Grupe. Jasno su stavili do znanja da će zadržati benzinske motore koliko god je to moguće, prilagođavajući se razvoju tržišta.

CMF-B koju koriste dizajnirana je za modele sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, sa ili bez elektrifikacije, dok Renault takođe koristi platformu AmpR Small za električna vozila. To su tehnički veoma slične platforme, koje omogućavaju deljenje velikog broja komponenti. U aprilu ove godine saznali smo da će sledeći Clio koristiti obe platforme kako bi se prodavao u termičkim i potpuno električnim verzijama. Čini se da Dacia, kako su sada pojasnili, čeka na donošenje odluke da li će sledeći Sandero biti lansiran i u električnoj verziji ili samo kao benzinski model.

AutoRepublika

(323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Ako je pored oznake modela Renault 4 dodatak e-tech ,siguran sam da ce biti i sus verzije,naravno da ce i Dacia biti multi-energetski pogonjena.Nista ne mora značiti,struja ne zagadjuje ,ali proces izgradnje baterija itekako..Na to ce se proizvodjači“vaditi“.

Izmenjeno 1 dan pre od strane Zoca
Milan

Struja ne zagađuje, ali proizvodnja struje uglavnom zagađuje jer u većini zemalja se proizvodi na prljav način.

Garbage

Imaš i Megane i Scenic Etech koji sigurno nece biti u termickoj varijanti, nego čemu električni Clio ako imaju električni upravo predstavljen R5 ? Nije li to ista klasa – B segment, pošto za A segment planiraju novi električni Twingo a C segment pokriva Megane ?