1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Dacia je dugo sinonim za jeftine automobile i planira da ostane lider uprkos kineskim konkurentima
Dacia je dugo sinonim za jeftine automobile i planira da ostane lider uprkos kineskim konkurentima
8

Dacia je dugo sinonim za jeftine automobile i planira da ostane lider uprkos kineskim konkurentima

896
8
Podelite sa prijateljima:

Na iznenađenje mnogih, Dacia Sandero, postala je najprodavaniji automobil na mnogim evropskim tržištima, počev od 2020. godine. Tri godine kasnije, 2023. godine, i dalje ne napušta vrh evropskih rang listi.

Automobilsko tržište se menja, a potrošači traže jeftine automobile. Inflacija i nesrazmeran rast cena novih automobila doveli su do pojave pristupačnijih modela, mada su i ti pristupačniji modeli daleko od izistinski pristupačnih vozila kakve smo imali pre korone. Mislimo na one s cenom manjom od deset hiljada evra. Dacia je i dalje jeftinija od mnogih, ostvarujući velike uspehe sa modelima Sandero i Duster, ali ni jedan od ova dva modela više nije cenovno ispod pomenute sume.

Dacia gleda prema vrhu sa Bigsterom

Dacia je znala kako da pročita situaciju na tržištu. „Nema jeftinih električnih automobila? Onda lansiramo Spring“, koji je na primer postao četvrti najprodavaniji električni automobil u Španiji 2023. godine, odmah iza nepobedivih Tesli i MG-a 4. U ovoj godini, međutim, zabeležio je pad, zauzevši 17. mesto, ali nova verzija je na putu.

Tržište kompaktnih SUV-ova traži pristupačnije vozila? Tu je Bigster. Najnovija velika novost Dacije i dalje izaziva mnogo pažnje, a ovo je prvi model u seriji čija početna cena prelazi 20.000 evra. Očigledno je da je ova suma sada granica pristupačnosti…

Direktor Dacije objašnjava formulu uspeha

Denis le Vot, generalni direktor Dacije, u intervjuu za Automotive News Europe otkrio je ključne razloge za poslednje poteze brenda. Prvo je govorio o modelu Bigster:

– To je potpuno drugačija ponuda u odnosu na Duster: nudi sve pogodnosti i karakteristike kompaktnog SUV-a, sa sadržajem koji nikada ranije nije bio ponuđen u Daciji… Ali po razumnoj ceni: manje od 25.000 evra. Danas prosečna cena kompaktnog SUV-a prelazi 35.000 evra. Dakle, mnogi će reći: ‘Ne mogu više da priuštim ovo, možda ću pogledati Daciju i Bigster’.

Što se tiče velike konkurencije sa kojom se poslednjih godina suočavaju, posebno sa dolaskom kineskih marki poput MG-a, kao i novih pristupačnih automobila, Le Vot je jasno rekao čega Dacia neće odustati i šta je razlog njihovog uspeha:

„Ne pravimo kompromise u osnovnim stvarima niti u kvalitetu, i nismo preterano tehnološki orijentisani, ne forsiramo mnoštvo funkcija i tehnologija; mnogo smo više fokusirani na karakteristike koje su kupcima zaista potrebne po veoma dobroj ceni. To je nešto što i dalje najbolje znamo da radimo“.

Dacia Sandero je takođe bila tema razgovora. Automobil je bestseler uprkos tome što ne nudi sve što konkurencija pruža, ali nije toliko poskupeo kao njegovi rivali: „Sandero ima malo manje elektronike, malo manje težine, malo manje sadržaja u poređenju sa konkurencijom… Povećanje cene koje moramo da prenesemo je proporcionalno nešto manje“.

Denis Le Vot je takođe dao naznake za budućnost: „Cela naša gama je obnovljena i zasnovana je na istoj platformi u svim našim fabrikama. Platforma CMF-B funkcioniše savršeno. Lansiraćemo još dva stila karoserije u narednim godinama. Ne mogu reći više“.

AutoRepublika

(896)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandar Zlatković

Sve ovo govori o uspešnom receptu. Ali i pored toga cenovno više nije tako pristupačno od Dačije.

BB

To je ono kad razgovoraju dvije zebre:
Pa zar misliš da si brža od lava?
Pa ne moram da budem brža od lava, dovoljno je da budem brža od tebe 😜😂🤣

Rikošet

Kolike plate imaju Rumuni u Daciji kad Kinezi naprave ovakav automobil, s ovom opremom, motorom sa četiri cilindra, dovezu ga brodom do Evrope i Srbije i poderu trocilindarsku Daciju sa cijenom?

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/25035921/chery-tiggo-4-pro?attp=p1_pv0_pc1_pl1_plv0

MRN

Mislim da bi naslov:

„Dacia je dugo sinonim za jeftine automobile i planira da ostane lider uprkos kineskim konkurentima“

trebalo izmeniti u

„Dacia je dugo BILA sinonim za jeftine automobile i planira da PONOVO POSTANE lider uprkos kineskim konkurentima“.

Jer, Dacia odavno nije jeftina.

Samo kao primer, Duster hibrid ( bez opcija) ima u Srbiji istu startnu cenu kao nova Toyota CHR hibrid. Pri čemu je CHR i neznatno duži ( mada je unutra realno malo manji ).

Možda je nekome normalno da Dacia košta kao ( makar bolje opremljena ) Toyota, ali, meni nije.

Zoca

Srbija nije ozbiljno trziste ni za proizvodjače bicikala Ali bukvalno.

MRN

Ali, živimo ovde. I ako smo kupci bilo čega, bitno nam je samo ovo tržište.

BB

Tako je, takvi smo kakvi smo, kome se ne sviđa srpsko tržište ne mora ni da dolazi, kome se sviđa nek gleda kako će nastupiti…

Međutim mene boli što prodaja većine vozila ide preko kojekakvih jevrejskih opcija, a onda se žalimo kako su cijene velike. Pa ješe su stari trgovci

I Dacia i Chery, i mnogi drugi su ješovanske priče

Izmenjeno 1 dan pre od strane BB
Aleksandar

Ne znam ko bi kupio Bigster od 33K evra kada na primer Nissan Qashqai 1.3 160 ks 4X4 u ful opremi košta isto?