1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Stellantisov profit za 2022. godinu narastao na skoro 17 milijardi evra
Stellantisov profit za 2022. godinu narastao na skoro 17 milijardi evra

Stellantisov profit za 2022. godinu narastao na skoro 17 milijardi evra

436
3
Podelite sa prijateljima:

Automobilska industrija je zabeležila odlične rezultate tokom prošle godine, a među kompanijama koje su se istakle velikim iznosima dobiti se ističe i grupacija Stellantis. Akcionari koncerna će se zasigurno radovati.

Proizvođač automobila Stellantis je prošle zaradio značajno više, što je epilog koji je nastao zahvaljujući politici visokih cena gotovih proizvoda uz simultano smanjenje troškova. Neto prihodi nakon oporezivanja su se popeli na sumu od 16,8 milijardi evra i tako nadmašili ostvarenje iz godine ranije, za ceo jedan kvartal. Prihodi su se uvećali za 18% na iznos od 179,6 milijardi evra, iako je Stellantis plasirao za oko 2% manje automobila nego pre. Brendovi iz grupacije Stellantis, a koji uključuju Peugeot, Fiat, Chrysler, Opel i druge, su uspeli da ka kupcima otpreme 5,7 četvorotočkaša.

Visoke cene i povoljni kursevi razmene usled slabog kotiranja evra su dali poseban stimulans ostvarenju rekordnog profita. Sada će Stellantis akcionarima isplatiti bruto iznos od 1,34 milijarde evra u vidu dividendi, a pride će i otkupiti nazad akcije u vrednosti od oko 1,5 milijardi evra.

Stellantis je bio neočikavno profitabila u svakodnevnim aktivnostima. Profit pre uzimanja u obzir prihoda i rashoda kamata i poreza je porastao za 29% na 23,3 milijarde evra. Od toga je 13% realizacije ostalo u vidu poslovne dobiti, što je za 1,2% više nego godine koja je prethodila prošloj. Izvršni direktor grupacije, Karlos Tavarez je obećao da će taj parametar biti najmanje 12% u inicijalnim prognozama. Poslovna dobit za 2023. godinu bi takođe trebalo da bude dvocifrena.

Stellantis je procenio da će ušteda na troškovima po osnovu spajanja grupacija PSA i Fiat Chrysler, a koje je zaključeno sredinom januara 2021. godine, biti nekih 7,1 milijardi evra. Ispostavilo se da je efekat još veći od inicijalno prognoziranog. Stellatnis je za potrebe uporedivosti cifara, pretpostavio da je grupacija funkcionisala kao jedinstven organizam tokom cele 2021. godine.

Inač, grupacija franko-italijansko-američkih korena najveći deo poslovanja, pa i najuspešniji, realizuje na tlu Severne Amerike. Tamo je poslovna dobit skočila za skromnih 0,1%, na visokih 16,4%. U Evropi je takođe bio rast stope poslovne dobiti, i to sa 9,1% na 9,9% u prošloj godini.

AutoRepublika

(436)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Bilo bi interesantno da znamo koliko je koja marka doprinela ovom uspehu.

BB

Alfa 😜

Milan Grozdanović

„Inače grupacija franko-italijansko-američkih korena najveći deo poslovanja, pa i najuspešniji, realizuje na tlu Severne Amerike. Tamo je poslovna dobit skočila za skromnih 0,1%, na visokih 16,4%. U Evropi je takođe bio rast stope poslovne dobiti, i to sa 9,1% na 9,9% u prošloj godini.“

odgovor je jeep i ram