1. Home
  2. Prezentacije
  3. Konceptni Citroen C5 Aircross debitovao u Parizu
Konceptni Citroen C5 Aircross debitovao u Parizu

Konceptni Citroen C5 Aircross debitovao u Parizu

1.19K
4
Podelite sa prijateljima:

Citroen je za potrebe nastupa na Salonu automobila u Parizu pripremio nekoliko premijera, ali o njima ćemo kasnije. Svakako je glavna zvezda štanda bio ovaj zeleni automobil. Formalno, to je i dalje konceptni četvorotočkaš, ali i takav prilično precizno pokazuje kakav će biti krosover druge generacije, onaj koji će nositi slavno ( 🙂 ) ime Citroen C5 Aircross.

Na kraju krajeva, sadašnji Aircross je u upotrebi već sedam godina i već se lagano može smatrati naslednikom loze Krkobabića.

Nova generacija Citroena C5 Aircrossa će postati primetno veća u odnosu na ovu koja polako kopni i vene. Dužina konceptnog novajlije je povećana (u odnosu na serijskog iskušenika) sa 4,5 na 4,65 metara. Visina je ostala gotovo nepromenjena i iznosi 1,66 m, dok ostali parametri još uvek nisu objavljeni.

Krosover je proizveden u novom korporativnom stilu marke Citroen sa karakterističnim trodelnim osvetljenjem i fasetiranim površinama, ali se navodi da su članovi razvojnog tima pažljivo poradili na aerodinamici. Automobil poseduje ručke na vratima koje se uvlače do nivoa panela školjke, kosi krov i posebne točkove s naplacima od 21 inča, iako koeficijent Cx nije objavljen.

Novi C5 Aircross će biti prvi Citroen na platformi nazvanoj STLA Medium. To praktično znači da će u tehničkom smislu, zapravo u smislu mehanike, biti srodnik najnovijih modela Peugeota s indeksom 3008 i Opela Grandlanda.

Glavna razlika između platforme STLA Medium i prethodne arhitekture EMP2 se ogleda u oblasti proširene mogućnosti elektrifikacije. Ssortiman će uključivati benzinske verzije (sa 1,2-litarskim motorom i 48-voltnim starter-generatorom), plug-in hibride (sa 1.6 turbo četvorocilindarskim blokom), i čisto električna vozila (s prednjim ili s pogonom na sva četiri točka, uz baterije čiji kapacitet varira od 73 ili 97 kWh).

Unutrašnjost automobila još nije prikazana, pa ne možemo da se raspevavamo na temu putničke kabine. Serijski Citroen C5 Aircross druge generacije biće spreman tek sledeće godine. Prema preliminarnim informacijama, proizvodnja tog vozila bi trebalo da započne u Francuskoj, i to u aprilu, dok je početak prodaje zakazan za leto.

AutoRepublika

(1186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Gavrilo

Ovo bi trebalo da bude konkurent dacia bigsteru… mislim da ako bude ovako neozbiljno izgledao od tog nema ništa.

Matija

Slazem se!

Matija

Bigster ima „cistokrvni“ dizajn, gde se zna sta su proporcije, detalji, harmonija celine. Citroen je nekada karakterisan kao cudan i elegantan. Od toga je ostalo samo cudan. Ako neko pita zasto Stelantis propada, ovde ce naci jedan od uzroka.

BB

Spoljnje dimenzije obećavaju…

Međutim, ako bude upotreba tog prostora kao u prošlom, ode mast u propast…