1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Uobičajeni problemi sa BMW-ovim motorima oznake B58 – u očima vlasnika
Uobičajeni problemi sa BMW-ovim motorima oznake B58 – u očima vlasnika

Uobičajeni problemi sa BMW-ovim motorima oznake B58 – u očima vlasnika

6.28K
42
Podelite sa prijateljima:

Oni koji poznaju BMW-ov motor oznake B58 uvek su voljni da iznesu najglasnije pohvale kada se pomene. Uostalom, govorimo o sjajnoj zvezdi BMW-ove modularne porodice motora i jednom od najpouzdanijih motora brenda ikada. Takođe je široko hvaljen zbog svoje fantastične glatkoće, efikasnosti i visoke mogućnosti tjuninga (uz očuvanje pouzdanosti), zahvaljujući velikim delovima, sistemu natpunjenja, direktnom ubrizgavanju i naprednom elektronskom kontrolnom sistemu.

Uz malo friziranja, B58 može da razvije više od 500 KS, što je sjajna vest za vozače koji uvek tragaju za velikom snagom.

Za one koji nisu upoznati s motorom, evo nekoliko informacija. BMW B58 je trolitarski turbo motor sa šest cilindara u redu, predstavljen 2015. godine kao zamena za N55, i još uvek ga proizvodi BMW do danas. Ima „twin-scroll“ turbopunjač, aluminijumski blok zatvorenog tipa, aluminijumske glave, kovane klipnjače, kovane čelična bregasta vratila, dvostruki VANOS (BMW-ov termin za varijabilno otvaranje ventila), Valvetronic (varijabilno podizanje ventila) i stepen kompresije od 11.0:1.

Od kada je pokrenut u F30 340i iz 2016. godine, B58 se koristi u mnogim performantnim i luksuznim vozilima sa veoma povoljnim rezultatima. To uključuje BMW Z4 M40i, 440i, M340i, M240i, X3, X4 M40i, X5, X7, pa čak i Toyotu GR Supru 3.0. Iako robusna konstrukcija B58 znači da je verovatnoća kvara niska, motor nije potpuno savršen.

Koji su uobičajeni problemi sa kojima se suočavaju vlasnici B58?

Prema objavama vlasnika BMW-u B58 na forumu Bimmerpost, problemi sa poklopcem ventila su najčešći. Jedan vozač iznajmljenog BMW-a 340i xDrive iz 2018. prijavio je da je potrošio 2.544 dolara na zamenu poklopca ventila i separatora ulja, koji su uzrokovali dimljenje iz auspuha i curenje ulja.

Drugi komentatori na forumu napomenuli su da se ovaj problem obično javlja zbog kvara na ventilaciji pozitivnog pritiska u karteru (PCV) koja je integrisana sa poklopcem ventila. U odvojenom postu, jedan komentator je primetio da kvar ventila PCV često prati, između ostalog, glasno cvrčanje ili zvižduk, oblak belog ili plavog dima, kao i neravnomeran ili nestabilan rad motora.

Kao što je često slučaj sa gumenim zaptivkama, zaptivka poklopca ventila na BMW-u B58 je sklona curenju, što dovodi do gubitka ulja i povećane potrošnje. Stručnjaci preporučuju proveru znakova curenja oko zaptivke, natapanje oko svećica i obratiti pažnju na mirise spaljenog ulja. Vlasnici B58 takođe redovno doživljavaju curenje rashladne tečnosti, kvara solenoida VANOS i probleme sa injektorima goriva.

Srećom, većina ovih problema može se rešiti, ali po višoj ceni. Prema CarEdgeu, vozači BMW-a Z4 troše oko 14.592 dolara na održavanje i popravke tokom prvih 10 godina. Ipak, važno je napomenuti da je velika većina vlasnika B58 na mreži doživela samo manje neugodnosti (ako ih je uopšte i bilo). Dakle, B58 je definitivno vredan razmatranja.

Svakako je važno istaći neke od problema sa kojima se verovatno možete suočiti sa B58, uprkos njegovoj dobroj reputaciji.

AutoRepublika

(6284)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Našli su kretene iz Amerike da pitaju, citiraju.

Opšte je poznato da amerikanci nemaju kulturu održavanja automobila, tehnike, bilo čega. Udri i vozi, gas do daske od hladnog motora pa dokle izdrži.

Svi se lože na snagu motora, ubrzanje a ograničenje na putu im 35mph, eventualno 55mph (ugrubo 90kmh).
I sad se oni tu lože oko besnih automobila.

Jedan od njih je i moj kum koji u amerikama vozi M3, doduše e46 ali je opet prava sportska mašina. Do posla ima 12km, uglavnom grad i ne znam dohvati li nekad ono ograničenje od 55mph. Ne stigne ni da zagreje motor.

Izmenjeno 9 dana pre od strane Balkanboj
BB

Da, to je opšte poznata brzina koju krševi sa lošom aerodunamikom, poput Berlinga, mogu samo da sanjaju 😜😂🤣

MRN

😀😀😀

Radovan

Frustracije iz detinjstva ostavi za psihijatra, zajedno sa ovim ispod tvog komentara sa gremlinima sto se kao debili tj on, smeju

Yankee

„Opšte je poznato da amerikanci nemaju kulturu održavanja automobila, tehnike, bilo čega. Udri i vozi, gas do daske od hladnog motora pa dokle izdrži.“

Eto to ne sprecava Lexus da predje pola miliona milja samo sa regularnim odrzavanjem … 😉

BB

Pa zato je Toyota uzela ovaj motor za jedan svoj model, čisto da ne bude doadna (tj da se malo i kvari) 😜🤣😂

Laki

👍

Balkanboj

Verovatno onaj deo malo inteligentnijih američkih vozača kupi Lexus.
Toyota je poznata po tome da proizvode jednostavne mašine, projektovane prvenstveno za afričke zemlje i ameriku znajući da ih neće održavati.
S druge strane nemci projektuju tehniku uz nadu da će je koristiti isto tako pedantni vozači koji poštuju servisne intervale i uputstva.

Sorry druže, mnogo se ložiš na taj kontinent gde živiš, ne razmišljaš kritički uopšte.

I’m out. Nemam ti kad za nastaviti besmislene rasprave.

Yankee

Evo ti primer iz Nemacke… Tecina 2-Serija, navozao sam se u ovom autu dosta kroz Dalmaciju zadnje 2 godine. Pre par sedmica mi javlja da mu je stradao motor na 180.000 km… 1.5 turbo benzinac.

Mora da nije ni on odrzavao kako treba, jel? 😉

comment image

Balkanboj

Ako je radio servise na 30k kilometara, očekivano. Nema tog motora koji će izdržati puno sa takvim servisima. A to je fabrika propisala zarad „ekologije“. Trebao si savetovati tetka da radi servise na 10k. I mirna glava. Drugi problem je lanac, nešto što su mnogi uzeli zdravo za gotovo, a nije baš tako. Treba dobar sluh kako bi se u ranoj fazi otkrio istegnuti lanac, pre zvečanja kada može biti i prekasno. Jbg, loše sreće ti je bio tetak. Ili je imao slabe servisere. Imaš na nekom insta profilu jednog majstora koji dovozi iz Austrije i Nemačke polovne automobile i… Pročitaj više »

Izmenjeno 8 dana pre od strane Balkanboj
Yankee

Pazi ovako, moje vidjenje situacije… Ti kazes da Amerikanci lose odrzavaju aute, a da je BMW auto koji moras da odrzavas bas kako treba da bi trajao. Ok, ne demantujem da Amerikanci lose odrzavaju aute, posebno premijum aute koji se daju korporacijama na „lease“ na 2 godine i bitno je samo da prezive taj period. Ali – zar to nije greska BMW-a? Amerika je izuzetno veliko i bitno trziste za BMW, svake godine se bore za titulu bestselera u Americi. A kad im je Amerika toliko bitna i kada znaju da prosecan Amerikanac lose odrzava aute – pa zasto ne… Pročitaj više »

MRN

„Ako je radio servise na 30k kilometara, očekivano. Nema tog motora koji će izdržati puno sa takvim servisima.“

Slažem se. To može da bude objašnjenje uzroka tako ranog nastanka problema. Ali, to se jednako odnosi na motor bilo kog brenda. Bez obzira koja je značka na nosu kola.
I to onda treba jednako imati u vidu i kada ovde kritikujemo probleme motora drugih brendova.

BB

Ali premium brendovi te opominju potrošnjom ulja, tako da vremenom naučiš da ga njeguješ 😜🤣😂

MRN

Samo ti nastavi da tako „laješ“ … 😊 I „gotov si“ … 😊

A dosipanje motornog ulja izmedju dva redovna servisa predstavlja namenski način korišćenja automobila. I nije znak neispravnosti. Ma koji brend da je u pitanju.

Laki

Gornja granica za zamjenu ulja je 10 hiljada kilometara + Ceratec na svaku drugu rundu.

Renault Terminator🇷🇺Z

A šta je očekivao od troklipnjače!?I to je uspjeh da je i toliko izdržao.Reci ti tetku da se udara nogom u guzicu da je uspio i toliko preći sa troklipnjačom a da se nije raspala.I reci tetku još ako hoće da vozi BMW i da ga ne boli glava,2.0 benzin i miran.Taj 1.5 kupuje samo onaj ko se baš ne razumije u automobile.

Renault Terminator🇷🇺Z

I moj tetak na Baniji (vozač kamiona a i mehaničar) vozi BMW-a…X5 prve generacije…ali sa šestakom,3.0 dizel.Neuništiv,šta je prevukao sve sanjim i gdje ga sve gonio…

Yankee

Pricaj Zvezdanu koliko je X5 neunistiv, on je imao veoma pozitivno iskustvo sa svojim X5… 😉

Renault Terminator🇷🇺Z

Znam,pisao je tu.Taj model X5 je izgleda lošiji od prve verzije X5.

Laki

Samo da je bio „šestak“ nikakvih problema nebi bilo.

Laki

Dobro je prošao ako je dobacio tu kilometražu.

BB

Da tetak ode kod Kreše Mustapića u Imotski i da mu pod hitno ugradi četvrti klip 😜🤣😂

Renault Terminator🇷🇺Z

Šta će mu četvrti klip kad ih ima šest komada😁.

BB

Ne, na toj kilometraži ako je crkao, to znači da ga je održavao kako treba 😜🤣😂

Radovan

„Pedantni“ koji daju u proseku 1500$ godisnje za zamenu “ specijalnog“ bmw ulja

BMW Z4

Najbolje da tebe citiraju kako je E46 „prava sportska mašina“.

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa znaš šta…izvikane Japanjerose je dotukao do nogu…i to na njihovom terenu sa njihovim domaćim vozačima…i nije se pokvario😁👍
https://youtu.be/kqAdKxYlqew?si=-2lUpjGu4Q4iuYmo

Renault Terminator🇷🇺Z

Jel u tvom čardaku Zvezdane ovaj motor?

S mile

Bas to htedoh da pitam. Ko je imao loseg iskustva, pa je potekao ovaj tekst.

Odrzavanje od 1400 USD / god ja poprilicno puno. Bar se meni cini. Mislim 14K USD za 10 god… Mnogo brate

S mile

Ne brate Osvetnicki, vec iskustveni, korisnicki. Dele se i losa iskustva, da bi drugi preventivno reagovali.
Nisam imao nikakvu losu nameru. Naprotiv.

Renault Terminator🇷🇺Z

Kod njega je onda nov.On o ovim glupostima onda ne mora ni da razmišlja ako servise radi kako treba a ne kako BMW kaže.

BB

Bitno je da se redovno vozi na servis… Pa taman vozio i na šlep službi 😂🤣

MRN

A zamena banalne „gumene zaptivke poklopca ventila“ podrazumeva prethodna vađenje motora ?

BB

Ma šta se ti sa Hondom razumiješ u modernu tehniku 😜

MRN

Ja zaista dosta toga ne znam ( pa ni o Hondi ). A ono iznad sam upitao jer sam iz raznih postova ( sa raznih mesta ) zaključio da kod nekih BMW modela ( zavisno od modela i podvarijante motora, pa i onog zapremine 3,0 ), zamena banalne gumene zaptivke poklopca ventila navodno traži ( bar delimičnu ) izgradnju motora ( zbog potrebe da se u cilju omogućavanja pristupa prethodno uklone neki pomoćni agregati, a što nekada, zavisno od varijante i uslova, nije moguće bez izgradnje motora ).

BB

Pa tu se u kompletu prodaju zaptivke poklopca ventila i leteći ležajevi 🤣😀

A sada ti je valjda jasno zašto su vozači BMW-a tako tehnički potkovani 😜

Laki

Vrhunski agregat za vozača

BB

A za mehaničara još i više 😂🤣

'79 DeVille

Nestvarno je koliko Srbi imaju predrasuda.

BB

Pa kad su bogati pa mogu da priušte vozila sa tim motorom 🤣