1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lynk & Co 02 predstavljen u Milanu
Lynk & Co 02 predstavljen u Milanu
5

Lynk & Co 02 predstavljen u Milanu

498
5
Podelite sa prijateljima:

Ovaj privlačni električni SUV se pojavio u javnoj bazi podataka kineskog Ministarstva privrede i trgovine u septembru, i već je moguće poručiti ga na Starom kontinentu gde se nudi samo s pogonom na zadnje točkove. Svetska premijera nije upriličena, kako bi se verovatno osnovano zaključilo, u Kini, već u italijanskom gradu Milanu. Ovo stoga što je u domovini tek najavljen, i to pod različitim imenom.

Dok će se vozilo u Evropi nuditi s indeksom 02, u Kini će biti dostupan kao Z20. Razlog za ovakvo oslovljavanje istog četvorotočkaša se krije u činjenici da se u Kini već nudi vozilo pokretano motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva i istim imenom (02).

Podsetimo se da je brend Lynk & Co zajednički projekat Geelyija i Volvoa (švedska kompanija, zauzvrat, posluje pod upravom holdinga Geely). Krosover koji je juče debitovao, tako je postao drugi model u evropskoj liniji marke, što je očigledno, jer zato se valjda i zove 02). Pridružio se hibridnom SUV-u po imenu Lynk & Co 01. A u Kini će ovo biti deseti Lynk i drugi električni automobil, jer dolazi nakon sedana po imenu Z10.

Krosover je zasnovan na arhitekturi SEA (Sustainable Ekperience Architecture), koja se koristi za sklapanje mnogih modela iz portfelja Geely holdinga, uključujući, na primer, Volvo EX30 i Zeekr X. Dužina modela po imenu Lynk & Co 02/Z20 je na nivou od 4.460 milimetara, širina je 1.845 mm, visina je 1.573 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 2.755 mm.

To jest, novi proizvod se po svojim dimenzijama, skoro poklapa sa Zeekr X-om namenjenim Kini. Ovom je pak dužina 4.450 mm, a rastojanje između osovina 2.750 mm. Deklarisani razmak najniže tačke podvozja od zemlje „dvojke“ upućene u Evropu je 174 ili 191 mm (sa i bez tereta). Zapremina prtljažnika je na nivou od 410 litara. Pored toga, spreda je dodat odeljak za smeštaj prtljaga od 15 litara, kao i natpis – „Ovde nema motora“.

Saopšteno je da je SUV razvijen u globalnom dizajnerskom studiju marke Lynk & Co, a koji se nalazi u švedskom gradu Geteborgu, i da je prilikom kreiranja modela uzeto u obzir mišljenje kupaca koji su se ranije opredelili za SUV po imenu Lynk & Co 01.

Osobenosti dizajna spoljašnosti „dvojke” su karakteristična svetla sa adekvatnim potpisom brenda u vidu diode „Y” (farovi se nalaze ispod), elegantna „njuška”, zadnje signalne grupe s jednom trakom i sa „zarezima”. SUV poseduje stakleni krov i vrata bez okvira za prozorska stakla, iako nema sada moderne, do nivoa panela školjke sklopive ručke na vratima. Model je u Evropi opremljen točkovima s naplacima od 19 ili 20 inča. Unutrašnjost kupcu pružaa dvokraki volan i odvojene ekrane za instrument tablu i multimedijalni sistem.

Lynk & Co 02 je u ovom momentu ponuđen s jednim električnim agregatom koji razvija 272 konjske snage i taj je, kako rekosmo još u uvodu, postavljen na zadnju osovinu. Samo su dva paketa opreme u katalogu i tako je barem za sada. Oba nude trakcionu bateriju kapaciteta 66 kWh. Ali, različiti su dometi deklarisani, pa tako osnovna varijanta SUV-a pruža autonomiju od 435 kilometara (protokol WLTP), dok skuplje verzije dobacuju do deset kilometara više.

Činjenica je da prestižnija modifikacija, za razliku od osnovne, raspolaže aktivnim zakrilcima i toplotnom pumpom, pa se efekat ugradnje ovih stavki oslikava i na domet novajlije. Tipski sprint iz mirovanja do „stotke“ traje identično za obe verzije i na nivou je od pet i po sekundi, dok je ista i najviša brzina kretanja (180 km/h).

Lista serijske opreme evropskog Lynk & Co 02-a uključuje električni putem pokretana vrata prtljažnika, ulazak u vozilo bez nužne upotrebe ključa, grejanje prednjih sedišta, prepoznavanje lica, adaptivni tempomat, automatsko kočenje u „kuku majko“ situacijama i sistem za zadržavanje kretanja unutar željene saobraćajne trake.

Verzija More takođe uključuje sistem nadzora neposrednog okruženja vozila u rasponu od 360 stepeni (Core pruža kameru za pogled unazad), grejani volan, dve bežične podloge za punjenje baterija na internet povezivih spravica i kameru za snimke tipa selfi. Ova je pak ugrađena u unutrašnje ogledalo (retrovizor).

Lynk & Co Z20 za kinesko tržište

U zavisnosti od zemlje u kojoj se novajlila nudi, cena Lynk & Co 02-a počinje od 35.495 ili 35.995 evra. Poređenja radi, kompaktniji Volvo EX30 u Nemačkoj, na primer, sada košta od 39.790 evra, a Zeekr X će Nemce koštati najmanje 45.970 evra. Cene za kinesko tržište još uvek nisu određene, a bilo bi ekstremno interesantno uporediti ih sa ovim – nama serviranim.

AutoRepublika

(498)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Njegov dizajn mi se dopada! Nije agresivan a deluje dinamicno i neverovatno snazno! Pravi muscle car! 🙂 Nobody is perfect, moje primedbe:

1. Bocna stakla trebalo bi da sira, tj. struk karoserije nizi, da ne deluje kao oklopno vozilo.

2. Svetla na zadnjem spojleru su lose rasporedjena – dve srednje vertikale trebalo bi da pridju blize bocnim vertikalama, analogno prednjim svetlima. Tako bi se celina dizajna bolje naglasila, ovako zadnja svetla deluju bezimeno.

Garbage

Potpisujem, na slikama izgleda fantastično. Matija je obično kritičan, ali ovaj mu se dopada što znači da su napravili odličan posao 🙂

S mile

Meni se bas svidjaju ovi vertikalni farovi, svetla. Em su drugaciji. Em su na dosta udaljenom mestu. Udaljeno da ih nije lako ostetiti, cuknuti.
Za razliku od nekih Kia modela.

BB

Ne sviđa mi se…

Daj nešto originalno kinesko a ne nešto što je r
Projektovano u Geteborgu 😜

Aleksandar

Interesantan. Podseća me na Toyotu CHR.