1. Home
  2. Industrija
  3. Predsednik Tramp će tražiti od Mercedesa, Audija i BMW-a da gro proizvodnje presele u SAD
Predsednik Tramp će tražiti od Mercedesa, Audija i BMW-a da gro proizvodnje presele u SAD
16

Predsednik Tramp će tražiti od Mercedesa, Audija i BMW-a da gro proizvodnje presele u SAD

697
16
Podelite sa prijateljima:

Bivši predsednik Donald Tramp, koji trenutno vodi kampanju za povratak u Belu kuću, ponovo je izazvao kontroverzu u automobilskom sektoru. Ovog puta cilja na strane proizvođače automobila, uz obećanje da će njihove operacije u Sjedinjenim Američkim Državama učiniti ključnim delom svog ekonomskog plana.

Tokom događaja u Savani u Džordžiji, Tramp je predložio privlačenje velikih međunarodnih automobilskih brendova nudeći poreske olakšice i labavije propise za one koji presele svoju proizvodnju u SAD. Takođe je upozorio da će kompanije koje odluče da svoje fabrike zadrže van zemlje suočiti sa teškim sankcijama.

„Vratićemo milione radnih mesta i milijarde dolara bogatstva za Sjedinjene Države“, izjavio je predsednik.

Tramp je dao ponudu koja bi mogla da zainteresuje velike proizvođače automobila, posebno BMW, Mercedes-Benz i Audi, koji već imaju snažno prisustvo na američkom tržištu. U svom predlogu Tramp obećava da će smanjiti korporativne poreze sa 21% na 15% za kompanije koje odluče da proizvode svoja vozila na američkom tlu.

On takođe obećava da će smanjiti troškove energije i pojednostaviti propise kako bi pozicionirali SAD kao „najbolje tržište na svetu“. Prema Trampovim rečima, njegov cilj je da ove nemačke proizvođače automobila pretvori u američke brendove, sa više fabrika izgrađenih u zemlji.

Iako BMW i Mercedes već imaju fabrike u SAD, Tramp se zalaže da ove kompanije još više prošire svoje proizvodne kapacitete. Na primer, BMW posluje u Spartanburgu u Južnoj Karolini, gde proizvodi veliki deo SUV-ova i zapošljava preko 11.000 ljudi. Ova fabrika ne samo da opslužuje američko tržište već i izvozi vozila širom sveta, a izvoz je dostigao 10,1 milijardu dolara 2023. godine.

Trampov plan sugeriše da bi ovi proizvođači trebalo da povećaju svoje operacije u SAD, što bi moglo da utiče na proizvodnju u njihovim matičnim zemljama, kao što je Nemačka, potencijalno utičući na globalnu efikasnost ovih kompanija.

Pored podsticaja, Tramp je jasno stavio do znanja da će nametnuti značajne carine kompanijama koje ne uspeju da presele svoju proizvodnju u SAD. Ova politika, osmišljena da vrati radna mesta kući i promoviše lokalnu proizvodnju, mogla bi da stvori tenzije sa zemljama poput Meksika, gde mnogi od ovih nemačkih proizvođača automobila imaju velike proizvodne kapacitete.

Ovaj pristup, zasnovan na ekonomskom nacionalizmu, ima za cilj da promeni pravila kako bi privukao više proizvodnje u zemlju. Međutim, troškovi bi mogli biti visoki, ne samo za kompanije, već i za potrošače, koji se mogu suočiti sa višim cenama automobila.

Tramp je takođe skrenuo pažnju na Kinu, navodeći da bi bio voljan da proširi iste pogodnosti na kineske proizvođače automobila, sve dok osnivaju fabrike u SAD. Ova strategija odražava njegovu posvećenost jačanju radnih mesta u Americi, čak i ako to znači privlačenje stranih takmaca.

Iako Trampova obećanja mogu izgledati privlačna nekim proizvođačima automobila, postoje bojazni da bi njegove pretnje carinama mogle dovesti do globalnih trgovinskih sukoba, utičući na odnose između zemalja i samih kompanija.

Ako se Trampov plan ostvari, mogao bi duboko transformisati globalnu globalizaciju automobila. Međunarodni brendovi poput Mercedesa i BMW-a suočiće se sa teškim odlukama: da li da popuste pred pritiskom i povećaju proizvodnju u SAD ili da ostanu verni svojim globalnim strategijama?

Budućnost automobilske industrije mogla bi se dramatično promeniti ako ove politike stupe na snagu. Mnogi analitičari upozoravaju da, iako bi Trampov predlog mogao da podstakne zapošljavanje i proizvodnju u SAD kratkoročno, rizikuje da izazove dugoročne trgovinske tenzije i poremećaje u lancu snabdevanja. Podsticanjem stranih proizvođača automobila da premeste proizvodnju, plan bi mogao da naškodi globalnim odnosima sa ključnim trgovinskim partnerima poput Nemačke i Meksika, potencijalno dovodeći do viših troškova oko vozila i ekonomske nestabilnosti na više tržišta.

Iako strane kompanije već imaju snažno prisustvo u SAD, kao što pokazuje uspeh BMW-a u Južnoj Karolini, pejzaž bi mogao postati još složeniji ako odluče da daju prioritet američkom tržištu nad ostalim širom sveta.

AutoRepublika

(697)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tomislav

Populizam je cudo, sloboda u svemu je ono sto je USA dovelo na vodece mesto u svetu, zatvaranje nije stagnacija nego nazadovanje.

Matija

Sta je ovde, po tvome, „populizam“?

USA je na vodecem mestu u svetu pre svega zbog tehnicke i poslovne krativnosti a zatim zbog nemilosrdne eksploatacije drugih naroda.

Ono najvaznije, USA je ogromno trziste sa velikim finansijskim potencijalom, tako da ga dogadjaji sa strane uopste ne potresaju!

Matija

Tramp je biznismen i tako razmislja – brzo i konkretno. Poruka proizvodjacima je kratka i jasna: „ako zelite da prodajete u Americi onda tu i proizvodite!“ To vazi za sve pa i za Kinu – Bajden je zabranio Kinezima osnivanje firmi u USA, sve pod opravdanjem „nacionalne sigurnosti“. Kada je autoindustrija u pitanju (i ne samo ona), situacija na relaciji USA – ceo svet je sledeca: USA mnogo vise automobila uvozi nego sto izvozi. Prema tome, izbacivanje stranih proizvodjaca sa teritorije USA donosi americkoj ekonomiji samo korist. Ponuda Trampa je cak velikodusna!

Aleksandar

Voleo bih da i mi imamo jednog Trampa. Ili već imamo? 😃

Matija

Ko su to „mi“? Srbija sa svojim mentalitetom „da komsiji crkne krava“ unistava svaki vid demokratije. Samo cvrsta ruka Srbina spasava.

Matija

Sta je, ne dopada ti se moja definicija srpskog mentaliteta? E, moj druze, kada sam u Ikarusu rukovodio projektom A075 („Tara“) moji najveci neprijatelji bile su moje kolege iz Ikarusovog biroa! Cista zavist! Tracevima nije bilo kraja. Sledeci neprijatelj bio je nas partner IMR, koji je na bazi mojih koncepata tajno razvijao svoje vozilo! Razlog za ovu sabotersku akciju – pa, naravno, „da komsiji crkne krava“, da izbace Ikarus iz projekta a da ukradu njegovo (moje) znanje. Sa takvim mentalitetom Srbija nece napraviti ni korak napred.

Tomislav

Drzavu treba da vode drzavnici a ne iskompleksirani biznismeni. Konkretno, ovo je cist populizam usmeren na neku ciljnu grupu glasaca, u ovom slucaju kazu, frustriranu belacku srednju klasu i moze naigled, bas kao i svaki populizam izgledati dobar jer populisti nude jednostavna resenja za komplikovane probleme koji nikada i nigde u svetu nisu doneli dobro. USA je zemlja slobode i zbog toga je naj na svetu, ako se zatvori i proizvodi Teslu 3 cetrdeset godina, proci ce kao Rusi koji su proizvodili Nivu isti period. Konkurencija je dobra, ona vodi napred, izolacija nazad. Huawei je banovan zbog vise razloga, zatvoren… Pročitaj više »

Izmenjeno 14 dana pre od strane Tomislav
Yrraf

Još samo da nam vajni stručnjaci objasne kako kineska vlada koja ima 5 puta manje novca po stanovniku od USA i ubira manje poreze ima toliko viška da subvencioniše auto-industriju, brze vozove, industriju čelika, čipova, rerkih metala, vetrenjača, elektronike, solarnih panela, građevinsku industriju, brodogradnju. Znači istina je sledeća, ili je kineska vlada najefikasniji i najsavršeniji sistem upravljanja ograničenim resursima na svetu ili su zapadne priče o subvencijama lupetanja iza kojih se skriva neefikasnost, manjak inovacija, loša birokratizovana administracija, forsiranje profita nauštrb kvaliteta i bezbednosti i svi ostali problemi koje imaju zapadne ekonomije a koji se ne rešavaju već se ambis… Pročitaj više »

Matija

„Znači istina je sledeća: ili je kineska vlada najefikasniji i najsavršeniji sistem upravljanja ograničenim resursima na svetu ili su zapadne priče o subvencijama lupetanja iza kojih se skriva neefikasnost, manjak inovacija, loša birokratizovana administracija, forsiranje profita nauštrb kvaliteta i bezbednosti i svi ostali problemi koje imaju zapadne ekonomije a koji se ne rešavaju već se ambis produbljuje sankcijama i ubrzanim gubljenjem finansijske dominacije.“ Bravo druze, ovo je esencija istine! Stavljam svoj potpis uz tvoj! Nema potrebe da se ove dve cinjenice razdvajaju sa uslovom „ili-ili“ jer obe cinjenice postoje istovremeno. Kinezi imaju veoma agilnu i kreativnu vladu a price o… Pročitaj više »

Tomislav

Haruki Murakami u svojoj trilogiji više puta ponavlja, ko nije razumeo pre nego što su mu objasnili neće razumeti ni posle toga. Kina je jedna država sa dva sistema, „nije važno koje je boje mačka nego je važno da ona lovi miševe“. Ona mačka koja je kapitalistička i posluje po zakonima slobodnog tržišta je profitabilna produktivna razvijena i njih niko ne dira, na primer Xiaomi vivo oppo i tako dalje, Honor kada se izdvojio iz svoje matične kuće Huawei, ima pristup svim naprednim tehnologijama i prodaje svoje proizvode na svim zapadnim tržištima bez ograničenja. Druga mačka je država sa svim… Pročitaj više »

BB

Pročitaj ti tog Murakamija još jednom…
Dobro si ga naveo 👌, ali nisi unaprijed shvatio 😉

Matija

Isto i ja mislim! 🙂

Matija

Dragi Tomislave, nemas srece! Nase drzave vode iskompleksirani, neuki i neinteligentni drzavnici. Oni jednostavno ne znaju nista drugo da rade osim da se bave politikom. Kako – vidis i sam.

S mile

Polarizacija trzista, svako gleda svoje gu9e. Pred evropom su teska vremena. Uvucena u sukob sa rusijom, jakim trzistem za svoje proizvode. Ostala bez jeftine ruske energije. Sad je kupuje iz daljih izvora. Od kineza se brani, a dokle ce videcemo. Prijateljska USA joj obrce ledja..

Lepo Matija kaze, Tramp je poslovan covek, i tako dela.

Tamo Daleko

Glupost i populizam, nista drugo!!! Bolje bi mu bilo da pogleda sta rade americki brendovi. BMW je vec desetak godina najveci americki izvoznik automobila . Mercedes nije daleko ispod.

Matija

Molim za objasnjenje sledecih stavova: „Ovaj pristup, zasnovan na ekonomskom nacionalizmu, ima za cilj da promeni pravila kako bi privukao više proizvodnje u zemlju. Međutim, troškovi bi mogli biti visoki, ne samo za kompanije, već i za potrošače, koji se mogu suočiti sa višim cenama automobila.“ Zbog cega je se zastita svoje privrede naziva „ekonomskim nacionalizmom“? Uvodjenje kaznenih carina u EU je upravo to isto! Svabe kukaju na sav glas sto im se industrija osipa u inostranstvo a Solc odbija da smanji cenu energije! Zbog cega bi troskovi izgradnje nove proizvodnje na tlu USA bili „povecani“? Amerika pruza idealne uslove… Pročitaj više »