1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kinezi se narogušili povodom uvođenja dodatnih carina od strane EU
Kinezi se narogušili povodom uvođenja dodatnih carina od strane EU

Kinezi se narogušili povodom uvođenja dodatnih carina od strane EU

61
3
Podelite sa prijateljima:

Kinesko ministarstvo trgovine kritikuje odluku EU da uvede dodatne carine na uvoz električnih automobila, ali s u isto vreme navodi da će Azijati nastaviti pregovore na ovu temu s briselskom administracijom. Zvaničnici navedenog kineskog ministarstva su akcije nadležnih tela u Evropskoj uniji opisali „neutemeljenim i nerazumnim“, ali su ipak ostali pri stavu da dve strane još uvek mogu da „pregovorima reše to pitanje“. O ovome je najpre izvestio Reuters.

Konsultacije sa EU na nivou tehničkih timova se nastavljaju i trebalo bi da se nove epizode odigraju u ponedeljak, saopštile su kineske vlasti.
„Kina se snažno protivi konačnom nacrtu EU, ali takođe primećuje političku odlučnost EU da nastavi rešavanje ovog pitanja pregovorima“, saopštilo je Ministarstvo trgovine u Pekingu.

Institucija je iznela ideju da ponudi „fleksibilnu cenu“, dogovorenu minimalnu cenu uvezenog vozila, kako bi odgovorila na strahove u Evropi da će jeftina električna vozila iz Kine preplaviti evropsko tržište. Ministarstvo trgovine je u petak u saopštenju za javnost izrazilo nadu da će se takvim pristupom „izbeći eskalacija komercijalnih trvenja“.

„Kineska strana je pažljivo saslušala zahteve i mišljenja onih u kineskoj i evropskoj automobilskoj industriji i pokazala je otvoren, kooperativan stav i maksimalnu fleksibilnost tokom konsultacija“, navodi se u saopštenju. Iz ove institucije uveravaju da će kineska država preduzeti sve mere da zaštiti interese kineskih kompanija.

Odluka EU će uticati na trgovinu Kine sa Evropom, odložiti tranziciju kontinenta na održivu energiju i odložiti napredak u „zajedničkim globalnim naporima za upravljanje klimatskim promenama“, tvrdi Ministarstvo trgovine u Pekingu.

Privremene carine koje se primenjuju od 5. jula za tri kineska proizvođača u uzorku su 17,4% za BYD-ove automobile, 19,9% za Geelijeve automobile i 37,6% za SAIC-ove četvorotočkaše.

AutoRepublika

(61)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Koliko razumem izvestaje na ovu temu, EU je samo otvorio put za uvodjenje kaznenih carina na kineska vozila, definisane odluke sta i koliko jos nisu donete. Dijalog sa Kinom je otvoren. Licno mislim da bi jeftina kineska vozila trebalo da otvore jedan mnogo vazniji proces u EU nego sto bi to bio dvoboj kineske i evropske autoindustrije – temeljno preispitivanje globalne efikasnosti EU politike, drustva i privrede. Ubedjen sam da vladajuce politicke strukture u EU i svim njihovim clanicama, zbog svog ogranicenog znanja i inteligencije kao i zbog licnih egoisticnih interesa, nisu u stanju ili cak ne zele da se… Pročitaj više »

s mile

Meni se čini da što god da EU uradi samo blago usporava težnju kineske autoindustrije da ulazi na tržište EU. Svakako će otvoriti fabrike u EU, ali tada ih očekuje druga cena energenata, materijala, radne snage, ekologije.
Kinezima više odgovara proizvodnja u kini. Tako da im carine i nameti smetaju valjano.
Naravo nije ovo prvi trgovinski rat, ko zna koje poteze će kina povući kao reciprocitet.

Zex

Pa gde je problem?? Otvorite fabrike u Evropi i rešen problem…ajmo Kinezi šta čekate??
A kad su zapadne firme morale deliti znanje i biti samo 50% vlastnici firmi koje su otvarali u Kini,to nije bio problem Kinezima?! I kad su dobijali sa tim znanje od Zapada !! I da dodam i dan danas su VW i ostale zapadne firme vlasnici 50% !!! A ne 100% fabrika u Kini !!
Koje licemerje sa obe strane !!!