1. Home
  2. Некатегоризовано
  3. Šef Škode upozorava da propisi EU o CO2 ozbiljno ugrožavaju čitavu evropsku automobilsku industriju
Šef Škode upozorava da propisi EU o CO2 ozbiljno ugrožavaju čitavu evropsku automobilsku industriju

Šef Škode upozorava da propisi EU o CO2 ozbiljno ugrožavaju čitavu evropsku automobilsku industriju

138
5
Podelite sa prijateljima:

Evropski proizvođači automobila su u opasnosti da ne ispune ciljeve emisije koje je EU postavila za novoproizvedene automobile od 2025. godine, a bilo kakve sankcije će oštetiti čitavu industriju. Razlog je opadajuća potražnja za električnim automobilima na baterije, koji su „najefikasniji“ način za proizvođače da smanje prosečnu emisiju CO2.

Za električne automobile nema toliko interesovanja koliko se prvobitno očekivalo, jer pojedine zemlje nisu stvorile povoljne uslove za njihovo korišćenje. Ovo je u intervjuu za ČTK izjavio predsednik Upravnog odbora Škoda Auto Klaus Celmer.

Za narednu godinu ograničenje emisije po proizvedenom vozilu trebalo bi da bude smanjeno za 19 odsto na prosečno 93,6 grama CO2 po kilometru, koliko trenutno gotovo nijedan proizvođač ne ispunjava.

„Snažno preporučujem da se razmotri preispitivanje ovih ograničenja, koje moramo da ispunimo 2025. To nije zato što nemamo prave automobile, pogledajte naš novopredstavljeni električni automobil Elroq sa veoma konkurentnom cenom, već zato što okolni ekosistem zaostaje, infrastruktura za punjenje, cene električne energije, subvencije su prestale preko noći u mnogim zemljama, uključujući Nemačku, postoji mnogo elemenata na tržištu koji ne podržavaju potražnju za električnim automobilima“, rekao je Celmer.

Ministar saobraćaja Martin Kupka želi da ubrza reviziju emisionih zahteva, na šta Evropska komisija računa u 2026. Predlaže ponovnu procenu emisionih ciljeva u odnosu na trenutnu situaciju na tržištu sledeće godine.

Sa električnim automobilom Elroq, Škoda ulazi u segment kompaktnih krosovera, koji je najpopularniji među kupcima u Evropi. Čak i zahvaljujući niskoj ceni, prema Celmeru, proizvođač automobila očekuje da će Elroq prestići veći i skuplji Enyaq u prodaji. Prema njegovim rečima, Elroq ima potencijal da nadmaši analogni termički model Karoq.

„Ali to će zavisiti od preferencija kupaca. Dajemo im izbor da biraju između pogona koje žele. I videćemo šta će izabrati s obzirom da je cena uporediva za oba pogona. To će biti svojevrsni test njihovih preferencija“, dodao je on.

Zbog sve veće potražnje za električnim automobilima, Škoda je najavila i produžavanje proizvodnje manjih modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, Fabia, Scala i Kamiq, do kraja decenije. „Ovi modeli su unapređeni 2023. godine i tek treba da budu podmlađeni“, rekao je Celmer.

Škoda je prošle godine povećala isporuku automobila širom sveta za 18,5 odsto na 866.800 automobila. U roku od tri godine želi da dostigne nivo od milion proizvedenih i prodatih automobila. Prema Celmeru, nemoguće je reći da li će proizvođač automobila ispuniti cilj već ove ili narednih godina, jer potražnja u Evropi prilično opada. „Cilj ostaje, ali da li će to biti ove ili sledeće godine, videćemo“, rekao je on.

AutoRepublika

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

I njih zajebali kupci sa nedostatkom istinske ljubavi ka EV?
Pa, ne kažu džaba – ljubav je ljubav, a brak je brak.

igi

Pa neka uvedu ponovo dizele i vrate B klasu automobila ispod 4 metara i 20k €, pa će im se smanjiti CO2.

s mile

Meni nikako ne ide u glavu da se gasi proizvodnja A i B segenta, jer se slabo prodaju, a to su najpoželjnija vozila za gradske gužve. Dal bi bila elektro, sa max 200-300km autonomije, ili hibridi, to bi bila prava vozila za gradske gužve. A ovi ih gase polako

igi

Njihovo obrazloženje je da imaju mali profit u tim klasama. Makar su iskreni. Jer prioritet su menadžerski bonusi sproću profita, sve ostalo je sekundarno.

Matija

Poruka sefu Skode: tupavi covece, gde si bio kada su se donosile odluke? Auto industrija nije tema za amatere i analfabete koji sede u skupstini! Vi profesionalci treba da preuzmete tu ulogu!