1. Home
  2. Prezentacije
  3. Škoda Elroq konačno predstavljena – po ceni Karoqa
Škoda Elroq konačno predstavljena – po ceni Karoqa
5

Škoda Elroq konačno predstavljena – po ceni Karoqa

1.94K
5
Podelite sa prijateljima:

Dugom nizu najava, tizera i obećanja došao je kraj: sa kompaktnog električnog krosovera Škoda Elroq u potpunosti je skinuta oznaka tajnosti, a sutra će evropski trgovci početi da primaju porudžbine za ove automobile.

Pretpostavlja se da će Elroq postati najpopularniji električni automobil kompanije Škoda, ali njegova premijera nije važna samo iz tog razloga.

Pred nama je prva serijska Škoda sa dizajnom u novom korporativnom stilu Modern Solid (najavljena pre dve i po godine) i sa „licem“ Tech Deck Face, koju karakteriše dvostepeno osvetljenje i jedna traka. po celoj širini prednje strane (u verziji dobrodošlice First Edition takođe svetli).

Škodin logo je nestao odasvud: na haubi, krmi i volanu Elroqa postoji samo veliki natpis sa imenom marke. Duh vremena… Međutim, originalna plastična karoserija je zadržana.

Elroq je baterijski brat poznatog krosovera Karoqa, koji je još uvek u asortimanu. Što se tiče ukupnih dimenzija, Elroq neznatno premašuje Karoqa: dužina – 4.488 mm prema 4.390 mm, širina – 1.884 mm prema 1.841 mm, visina – 1.625 mm prema 1.603 mm.

Ali najuočljivija prednost električnog automobila je u međuosovinskom rastojanju: 2.765 mm umesto 2.638 mm za Karoq, a to obećava prostor u kabini. Klirens je 186 mm.

Konstruktori obećavaju dobru aerodinamiku: koeficijent otpora vazduha je od 0,26 do 0,28 u zavisnosti od verzije. Felne prečnika od 19 do 21 inča takođe poboljšavaju učinak.

Odmah se nudi paket Sportline, koji uključuje obilje crnog dekora, uvećani spojler na petim vratima, matrične farove, animirane pokazivače pravca, čvršće sportsko vešanje (minus 15 mm klirensa napred i 10 mm pozadi), kao i upravljački mehanizam sa progresivnim „rezanjem“ letve upravljača.

Električni automobil Škoda Elroq je baziran na modularnoj platformi MEB čije se vešanje sastoji od mekfersona napred i multilinka pozadi. Zadržana je karakteristični  detalj ove osnove – doboš kočnice na zadnjim točkovima.

Asortiman uključuje četiri verzije, od kojih su tri sa pogonom na zadnje točkove. Osnovni Elroq 50 težak 1.874 kg ima elektromotor snage 170 KS i 310 Nm, a kapacitet litijum-jonske trakcione baterije je 55 kWh. Domet je 375 km prema WLTP-u.

Parametri sledeće verzije Elroq 60 su 204 KS i 310 Nm, a baterija kapaciteta 63 kWh trebalo bi da bude dovoljna za više od 400 km. Maksimalna brzina obe varijante je 160 km/h, a vreme ubrzanja do 100 km/h je 9,0 i 8,5 sekundi, respektivno.

Škoda Elroq 85 sa pogonom na zadnje točkove ima motor sa 286 KS i 545 Nm, a verzija Elroq 85x sa pogonom na sve točkove ima dva motora koji proizvode ukupno 299 KS (moment još nije objavljen).

Takvi krosoveri su opremljeni baterijom kapaciteta 82 kWh, mogu ubrzati do 180 km/h i preći više od 560 km. Verzija sa pogonom na zadnje točkove dostiže „stotke“ za 6,6 s, cifra za verziju sa dva motora još nije objavljena u javnosti.

Automobili se mogu puniti i sa „AC“ stanica (11 kW) i sa brzih „DC“ terminala: dve slabije verzije mogu da prime snagu do 145 kW i 165 kW, a jače do 175 kW.

Unutrašnjost Elroqa balansira na ivici najsavremenijih rešenja i tradicionalizma. S jedne strane, tu je kompaktni ekran instrument table, displej medijskog sistema od 13 inča, minijaturni džojstik za kontrolu prenosa i dvospratni centralni tunel.

Sa druge strane, na prednjem panelu i volanu ima mnogo analognih dugmadi i prekidača. Čak i u baznoj verziji postoji telematički sistem (kontrola nekih funkcija sa pametnog telefona), automatska klima, kamera za pogled nazad i brojni elektronski pomoćnici.

Top verzija ima devet vazdušnih jastuka.

A šta bi bila Škoda bez velikog prtljažnika? Elroq ima odeljak od 470 litara, a sa preklopljenim zadnjim redom ima 1.580 litara. Naravno, tu su police, niše, kuke, pod na dva nivoa i drugi elementi serije Simply Clever.

A karakteristika čisto električnog automobila je izdržljiva mreža za odlaganje kabla za punjenje, pričvršćena na dnu prtljažnika.

Elroq će se proizvoditi u Češkoj. A već je najavljeno da će osnovna verzija koštati 33.900 evra, a na domaćem tržištu još manje: 799 hiljada kruna, što je ekvivalentno 31.600 evra. U Nemačkoj je to uporedivo sa cenom benzinskog Karoqa, za koji traže od 33.140 evra. Iako na češkom tržištu, osnovni Karoq košta 660 hiljada kruna (oko 26 hiljada evra). Prve će se naći u prodaji verzije Elroq 50 i Elroq 85 sa pogonom na zadnje točkove, koje se očekuju početkom naredne godine. Ostale dve opcije će uslediti za nekoliko meseci.

AutoRepublika

(1940)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ako sam dobro razumo, da otkažem porudžbinu za onih 5 komada Škode Enyaq i poručim bar 10 komada Elroq – a ?

Rikošet

Kako sada stoje stvari prema onom koliko Enyaqa imaju na legerima mislim da bi lako mogao da i njih dobiješ 10 za iste pare…

Izmenjeno 2 dana pre od strane Rikošet
S mile

55Kwh, 370km, su u praksi oko 250km…za grad, ce prodje, za put van grada… Ce se staje cesto…

Milan

Umanjeni Enyaq, nista posebno

Matija

Dizajn: nije lose ali potrajace jos desetak godina dok EU dizajneri ukapiraju sta je to elegancija. Pod time podrazumevam minimalizam – sto manje falti, ostrih ivica, prelomljenih povrsina, komada crne plastike, eliminisanje svih detalja bez funkcije. U tome su Kinezi, bar oni elitni, bar jednu deceniju ispred, ako ne i vise. Tezina: skromna baterija od samo 55 kWh a tezina je vec na 1,9 tona! Svako ubrzanje i svaki uspon brzo umanjuju ostatak energije u bateriji. Rezultat: maksimalna snaga i moment od 170 KS i 310 Nm mogu samo kratkotrajno da se upotrebe. Kakvo je to zadovoljstvo kada moras stalno… Pročitaj više »