1. Home
  2. Vesti
  3. I onda je ostao jedan…
I onda je ostao jedan…
1

I onda je ostao jedan…

921
1
Podelite sa prijateljima:

Američko automobilsko tržište je uvek imalo puno prednosti nad onim u ostatku sveta. Benzin je uvek bio pristupačniji u poređenju sa evropskim državama, cene registracije i osiguranja takođe niže, dok su automobili, razvrstani po klasama, uvek bili značajno moćniji nego četvorotočkaši u ostatku sveta.

Još jedna kategorija koja se često ignoriše je ona da je u prodaji bilo modela za svačiji džep. Bez obzira da li vam trebalo jeftino prevozno sredstvo ili neki skupoceni egzotik, šanse su bile velike da su postojali baš takvi izložbeno-prodajni saloni „preko bare“.

A onda je došlo do nagle promene trenda pre nekih pet do deset godina kada su oni jeftiniji modeli počeli polako da izumiru. Jednostavno, jedan po jedan su nestajali sa tržišta, a proizvođači su tvrdili da moraju da se fokusiraju samo na profitabilnije modele jer je „konkurencija jača nego ikada“. Za one koji bi „moderni Ford Model T“ za što jeftiniji prevoz od mesta A do mesta B, izbor u većini slučajeva pada na polovnjaka.

Japanski proizvođači su bili poslednji koji su nudili predstavnika u klasi takozvanih „subkompakta“ ili kako ih Evropa poznaje kao vozila iz B segmenta. Toyota, Honda, Hyundai, Kia i drugi su odavno digli ruke, ali je recimo Mitsubishi sve do nedavno nudio model Mirage. Kada je i on poslat u penziju, američko tržište je ostalo sa samo jednim predstavnikom B segmenta, a to je Nissan Versa. I firma je upravo potvrdila da će ponovo biti deo ponude za 2025. godinu i ujedno će biti jedini novi automobil sa cenom manjom od 20 hiljada dolara.


Sadašnja generacija Verse je predstavljena 2019. godine i u ostatku sveta je poznajemo pod imenom Almera. Deli identičnu platformu CMF-B sa modelima Microm i Kicksom, kao i s Renaultovim modelima nazvanim Clio V i Captur. Iako je Versa nekada bila izuzetno popularna, ovih dana nema mnogo interesovanja za nju. Primera radi, u 2023. godini je isporučeno 24.807 primeraka, a godinu dana pre toga tek 13.396 jedinica. Baš iz tog razloga su se mogle čuti priče da će u penziju, a Nissan ne smatra tako.

I šta je onda novo za 2025. godinu? Pa zapravo – malo toga. Kupci opet mogu da kupe Versu samo u limuzinskom izdanju, a pokreće je 1,6-litarski benzinac sa 122 konjske snage. Bazni paket opreme S je jedini koji je dostupan sa petostepenim manuelnim menjačem dok SV i SR stižu sa CVT-om. Kupci konfiguracije S koji žele CVT će morati da doplate 1.800 najmanjih zelenih novčanica. Versa takođe ima i standardno LED osvetlenje na svim verzijama, a SR se može pohvaliti i sa 17-inčnim felnama, 8,0-inčnim monitorom i još mnogo toga.


Početna cena inače iznosi 18.330 američkih dolara, što je inače za 1.085 „zelembaća“ više nego godinu dana ranije. Mediji na ovu temu spekulišu da će naredna godina biti poslednja, ne samo za Versu već i za neke druge Nissanove limuzine kao što su Sentra i Altima. Ostaje nam da vidimo da li su u pravu. Ako jesu, sudeći barem prema prodajnim rezultatima, teško da će iko pustiti suzu, osim možda koje kompanije za iznajmljivanje automobila.

AutoRepublika

(921)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Almera je onomad bila u C segmentu.