1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Mustang GTD razvija 815 „konja“ i juri 323 km/h
Ford Mustang GTD razvija 815 „konja“ i juri 323 km/h
2

Ford Mustang GTD razvija 815 „konja“ i juri 323 km/h

269
2
Podelite sa prijateljima:

Malo je reći da se Ford Mustang dosta promenio tokom šezdeset godina postojanja. Od privlačnog kupea napravljenog da privuče „sekretarice“ (Fordove reči), vremenom je dobijao na snazi, performansama i, generalno na voznim karakteristikama koje su sada u rangu najboljih sportskih automobila. Davno su prošla vremena kada je Mustang završavao u jarku u svakoj krivini, a koliko danas razlikuje najbolje potvrđuje podatak da je sada spreman da napadne veliki Porsche 911 GT3 RS.

Takva konfiguracija nosi ime GTD i ne, nije povezana sa istoimenom verzijom Volkswagena, već je skraćenica za Grand Touring Daytona.

Reč je o kategoriji šampionata IMSA (International Motor Sport Association) gde se Mustang takmiči već digo niz godina. GTD nije delo nekog tjunera kako deluje na prvi pogled, već je celokupi posao uradio sam Ford. Predstavljen je i ranije, da bismo sada dobili i zvanične informacije.

Najimpresivniji deo ovog automobila je njegova mehanika. Pokreće ga fantastični 5,2-litarski benzinac sa osam cilindara, a razvija 815 konjskih snaga uz pomoć kompresora i ujedno je najmoćniji serijski Mustang u istoriji. Raspored mase je 50:50 dok je menjač osmostepeni automatski s dvostrukom spojnicom.

Najviše pažnje je posvećeno, ne na snagu, već na ogibljenje i specijalno je razvijeno od strane divizije zvane Ford Racing. Ono je u stanju da se prilagodi podlozi u svim uslovima vožnje, a vlasnik može da ga podesi zavisno od svog načina vožnje. Ford je takođe potvrdio da će maksimalna brzina kretanja iznositi 323 km/h, a cilj je preći čuvenu nemačku stazu Nirburgring za manje od sedam minuta.

Takozvani „track mode“ (postavka namenjena eksploataciji na stazi) snižava visinu vozila za 40 milimetara. Keramičke kočnice marke Brembo su deo standardne opreme, kao i 20-inčne aluminijumske felne. Ford će da ponudi i one napravljene od magnezijuma za sve one kupce sa dubljim džepom.  Celokupna karoserija je razvijena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, s ciljem da se zadrži najniža moguća masa. Svaki deo je razvijen sa aerodinamikom na umu, i GTD zapravo ne deli mnogo toga sa svakim drugim Mustangom koji možemo da uočimo na ulicama.

I pored astronomske cene od čak 325 hiljada američkih dolara, Ford kaže da je primio preko 7.500 narudžbi tokom prvih mesec dana nakon zvaniče prezentacije. Svaka zainteresovana mušterija je morala da pošalje video snimak sa pričom zašto zaslužuje „čast“ da Ford baš njemu uzme novac i isporuči automobil.

Da, Mustang definitivno nije onaj Mustang koji sam vozio u srednjoj školi pre dvadeset i kusur godina…

AutoRepublika

(269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Da, Mustang definitivno nije onaj Mustang“ koji potice iz 1964 godine. Tako se neguje tradicija!

Mustang

ako mislite da je preko 300 k $ prevelika cena koja će fordu vratiti uložen novac, to nije ni blizu istine, ovo je fordovo reprezentativno paradno vozilo, na kome nema ni grama $ zarade i čisto služi da pokaže fordovu sposobnost da svetu pokaže šta zna da napravi, dakle odbacili su aston martin i nisu više želeli da u njega ulažu kada i sami znaju da naprave slično auto, tih 7500 prodatih primeraka mislim da neće pokriti ni troškove marketinga ovog auta, ali dobro sve rupe popunjava f150, pa i one evropski bunar plavog ovala