1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kada ni 2,2 miliona dolara nije dovoljno
AR pijaca klasika: Kada ni 2,2 miliona dolara nije dovoljno

AR pijaca klasika: Kada ni 2,2 miliona dolara nije dovoljno

79
1
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste odrasli u Sjedinjenim Američkim Državama početkom dvadesetog veka, i ako ste imali dovoljno novca za trošenje i izigravali plejboja, onda je Stutz Bearcat bio automobil koji ste morali da imate u svojoj garaži. Šanse su velike da nikada niste ni čuli za firmu Stutz Motor Car Company iz grada Indijanapolisa, a kompanija je poslovala od 1911. do 1939. godine.

Većina automobilskih proizvođača iz navedenog perioda je pratila strategiju po kojoj su veliki motori rezervisani samo za glomazne automobile, dok se Stutz dosetio da ugradi najveći dostupni agregat u model relativno kompaktnih dimenzija.

I tako je debitovao model Bearcat sa međuosovinskim rastojanjem od oko tri metra i masom od tek 1.130 kilograma. Bearcat je počeo da dominira na trkačkim stazama i u sezoni voženoj 1914. godine je slavio na čak 25 od 30 voženih trka. To je bilo dovoljno da ga svaki bogati plejboj poželji i Bearcat uskoro stiče imidž sličan onom koji će Aston Martin DB5 kasnije imati kada ga je vozio Džejms Bond.

Ovaj automobil je pokretao V8 motor radne zapremine 390 kubnih inča (6,4 litra) sa 60 konjskih snaga. Možda danas takva cifra zvuči smešno, ali ćemo spomenuti da je najčešći automobil na američkim ulicama tada bio Ford Model T sa tek 20 „grla“. Bearcat je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za oko 29 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 130 km/h, a proizvodnja će se odvijati od 1911. do 1924. godine.

Spomenućemo da je cena iznosila oko 60 hiljada američkih dolara u današnjoj vrednosti novca, što je bilo oko tri puta veća brojka u poređenju sa tipičnim četvorotočkašem u spomenuto vreme.

Bearcat je bio statusni simbol u svoje vreme, ali je pravu popularnost stekao ulaskom u 21. vek kada je postao veoma poželjni klasik. Čak i tada je njegova vrednost prelazila cifru od milion dolara, a danas je naravno dosta veća. Bearcat iz 1914. godine sa priloženih fotografija se nedavno pojavio na aukciji Mecum u gradu Dalasu, a proveo je poslednje 73 godine u muzeju.

Pre toga je pripadao privatnom vlasniku u periodu od 1917. do 1951. godine i bio je parkiran u hangaru. Na satu stoji brojka od tek 16.457 prevaljenih kilometara.

Najviša ponuda je na kraju iznosila 2,2 miliona dolara, ali to nije bilo dovoljno da prastari i očito više nego vredan automobil promeni vlasnika. Spomenućemo da je sličan primerak takođe iz 1914. godine prodat 2021. godine za sumu od 2,92 miliona dolara, što ga čini najskupljim Stutzom u istoriji.

Zoran Tomasović

(79)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Jak motor, laka šasija, odlična kombinacija….Lotus logika…lagan auto, dobre vozne k-ke