1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Švajcarac za saobraćajni prekršaj kažnjen sa 105 hiljada evra jer može da plati toliko
Švajcarac za saobraćajni prekršaj kažnjen sa 105 hiljada evra jer može da plati toliko
3

Švajcarac za saobraćajni prekršaj kažnjen sa 105 hiljada evra jer može da plati toliko

190
3
Podelite sa prijateljima:

Sud u Švajcarskoj izrekao je ogromnu novčanu kaznu advokatu zbog toga što je svojim BMW-om Serije 5 na autoputu prekoračio brzinu. Ovaj 58-godišnji advokat je osuđen na kaznu od oko 105.000 evra nakon što je isključen iz saobraćaja 2023. zbog držanja nebezbedne udaljenosti (između 8 do 12 metara) dok je bio na autoputu A1 u blizini Ciriha i putovao brzinom do 120 km/h, prema lokalnim novinama Nau.

Švajcarski advokat je u to vreme vozio turbo dizel BMW 540d, po putu i ​​stazi, i možda će neko pomisliti da je ovo tipično ponašanje za vlasnika BMW-a. Ali ono što nije tipično – iako bi verovatno trebalo da bude – jeste visoka kazna sa kojom se advokat suočava zbog švajcarskog sistema kazni, koji predviđa da kazne moraju biti zasnovane na prihodu prestupnika.

Advokat navodno zarađuje oko 1,7 miliona švajcarskih franaka godišnje. Sud može izreći novčanu kaznu od 30 do 3.000 franaka dnevno, u ovakvim slučajevima, ali je odlučio da kazni advokata sa 50 dnevnih stopa od 1.970 franaka. To ukupno iznosi 98.500 franaka, ili nešto više od 105.000 evra. Dodatno je naplaćena i kazna od 15.000 franaka, kao i još 5.000 za namirenje sudskih taksi i slično.

Advokat koji je vozio BMW uložio je žalbu na kaznu, međutim, prebacujući loptu višem sudu. Advokat je pokušao da uloži žalbu tvrdeći da mu policija nije pročitala njegova prava tokom ispitivanja, a na osnovu toga što je video snimak koji je policija koristila da utvrdi njegovu udaljenost bio netačan.

Da, sud je bacio te argumente pravo kroz prozor, odbacujući obe tvrdnje potpuno. Novinski izdanje Nau takođe citira advokata „milionera“ koji pominje da je njegov BMW 540d imao „sportske i trkačke kočnice“, ali je sud ipak potvrdio osuđujuću presudu, rekavši da kvalitet kočnica BMW-a ništa nije promenio.

To zvuči kao nešto što bi rekao vozač BMW-a. Ukupno je „ovejan“ za oko 120 hiljada evra. Bez obzira na prihode, šestocifreni iznos ipak nije mala stvar, ali jeste pošteno…

AutoRepublika

(190)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Išao je brzinom od 33,3 m/s i držao odstojanje od 8-12 metara, „jer njegov BMW ima dobre kočnice“ ?

Džaba mu kočnice kada mozga nema. Eto zašto su nužni napredni savremeni sistemi asistencije, koje taj BMW nije imao. Da spreči budale da rade takve stvari.

Laki

Čini se da je i sudac “težak” tip,ko zna zašto je to dobro?

S mile

Ja negde procitah, da je kaznjen sa oko 15000 eur, a da mu je uslovna kazna, ako ovako nesto ponovi za 6 meseci ova velika od oko 100 000eur. Sad. Kome verovati. Mediji su cudo. Click bait.