1. Home
  2. Vesti
  3. Italijanska vlada naziva napuštanje motora SUS apsurdnim
Italijanska vlada naziva napuštanje motora SUS apsurdnim
4

Italijanska vlada naziva napuštanje motora SUS apsurdnim

183
4
Podelite sa prijateljima:

Italijanska vlada se dugo borila za automobilsku industriju zemlje, što je dovelo do povremenih trvenja sa Stellantisom i pokušaja da se obuzda prevara „Made in Italy“. Sada su zvaničnici skrenuli pažnju na mnogo ozbiljniji problem: moguću zabranu automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropskoj Uniji.

Strogo govoreći, ne postoji zakonska zabrana motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, Evropska Unija već ima stroge ekološke standarde Euro-6d, a planira i Euro-7, čije će uvođenje posebno uticati na pristupačne automobile, jer je njihovo nadograđivanje na nove standarde ekonomski neisplativo.

Štaviše, potpuna zabrana automobila sa štetnim emisijama planirana je za 2035. Tehnički, evropski zvaničnici dozvoljavaju korišćenje ekološki prihvatljivog sintetičkog goriva, ali u praksi povećanje njegove proizvodnje do potrebnih obima za tako kratko vreme predstavlja težak zadatak. Tako Evropa sprema indirektnu, ali stvarnu zabranu proizvodnje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem za deset godina.

Naravno, ne slažu se svi sa ovakvim stanjem stvari. Među nezadovoljnicima je i ministar životne sredine i energetske bezbednosti Italije Gilberto Pičeto Fratina. On je direktno naveo da uredbu iz 2035. treba revidirati ili čak ukinuti, pošto je sadašnja „ideološka vizija” već propala. Očigledno, to se odnosi na politiku masovne elektromobilizacije Evrope.

Fratina je dodao da je plan od početka bio apsurdan, a samoj Evropskoj Uniji sada „treba pragmatičan stav“. Ministar industrije Italije Adolfo Urso takođe nije ostao po strani, koji je pozvao na preispitivanje sporne uredbe sledeće godine, inače bi cela evropska automobilska industrija jednostavno mogla da propadne.

Italijanska vlada izlaz vidi u većoj nezavisnosti zemalja članica EU po pitanju daljeg smanjenja emisije ugljen-dioksida. Svaka država mora sama da odluči kada je spremna da napusti motore sa unutrašnjim sagorevanjem, a terati svih 27 zemalja da istovremeno pređu na električne automobile je apsurdno. Međutim, u ovom slučaju će proizvođači automobila morati da pripreme različite automobile za svaku pojedinačnu zemlju, što će neminovno uticati na ukupnu isplativost razvoja i proizvodnje automobila. Odnosno, ne možemo bez jedne evropske regulative.

U međuvremenu, mnogi evropski proizvođači automobila već su počeli da preispituju svoje prvobitno previše optimistične planove za elektrifikaciju, i stoga će inicijativa italijanske vlade sigurno naći pristalice u industriji.

AutoRepublika

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Neka vajda sto nismo u EU 😁

Lanac je jak koliko najslabija karika. Ne valja ni prodavcima kad stane prodaja SUSeva. A ne budu dovoljno dobro prodavani EV. Uvidece EU da su malo pozurili. Pa ce prolongirati, ili olaksati uslove. Svakako je sve ovo nepotrebno zamrseno. Treba ponuditi kupcima EV, i ako ga prihvate ok, a ako ne, onda razvijati opcije…

Daleko je SUS od gasenja.

Matija

Pozdravljam vladu Italije! Najzad neko pametan u EU i to vlada koja je podrugljivo ocenjena kao desnicarska! Siguran sam da ce Ursula von der Lajen reagovati na ovaj stav Dzordzije Meloni. Bice to pravi boksmec Meloni – Lajen, mnogo interesantniji nego Tramp – Haris! 🙂

comment image

M M

Nisu Žabari glupi ko Švabe……

Matija

Nisu Svabe glupi, vec u svom mentalitetu imaju jednu tesku psiholosku manu – pokornost vodji! Zahvaljujuci tome je Hitler dosao na vlast i zavladao celom nacijom!