1. Home
  2. Prezentacije
  3. Honda HR-V podvrgnuta lakom hiruškom zahvatu
Honda HR-V podvrgnuta lakom hiruškom zahvatu
2

Honda HR-V podvrgnuta lakom hiruškom zahvatu

86
2
Podelite sa prijateljima:

Treća generacija globalnog krosovera po imenu Honda HR-V je debitovala pre neke tri godine, a ovo ime je daleko od jedinog. U Japanu, Kini i nizu drugih zemalja prodaje se pod imenom Honda Vezel, dok u Kini postoji i verzija Honda XR-V, a da ne govorimo o električnim modifikacijama koje se označavaju indeksima e:NS1, e:NP1, e:Ni1 i e:N1.

Sada je vreme za planirani zahvat podmlađivanja, pa je tako u Japanu, ažurirana Honda Vezel ušla na tržište još u aprilu, a sada je unapređena i Honda HR-V. Tačno, to je modifikacija predviđena za kupce na tlu Evrope.

Levi HR-V ostaje u prošlosti, dok je desni budućnost Honde

Lista promena je unificirana za oba tržišta, i veoma je skromna. Ni spolja nije lako razlikovati restilizovani krosover od onog koji se prodavao do promocije noviteta. Rešetka hladnjaka je postala nešto šira, ali je broj proreza smanjen, a na vrhu se pojavila masivna lajsna. Prednja svetla sada imaju tamnu pozadinu, plus prilagodljivo osvetljenje se prvi put pojavilo u najvišoj konfiguraciji. Zadnja svetla imaju novo punjenje u vidu dvostrukih traka.

U unutrašnjosti je još manje promena. Zvučna izolacija je poboljšana, dok je obloga centralnog tunela postala manje masivna kako bi se olakšao pristup bežičnom punjenju sa suvozačeve strane. Multimedijalni sistem sa ekranom od devet inča pruža proširenu onlajn funkcionalnost, pa se s njim možete povezati na daljinu, uz upotrebu pametnog telefona (Mi Honda+) i ažurirati softver, isto tako bežičnim putem. Kompleks elektronskih asistenata komercijalnog naziva Honda Sensing integriše novu prednju kameru sa proširenim uglom snimanja.

Nema promena u sektoru glavnih mehaničkih solucija. Osnovna Honda Vezel je u Japanu i dalje u ponudi s benzinskim atmosferskim agregatom radne zapremine 1,5 litara. Svih 118 konjskih snaga se na točkove prenose putem menjača tipa CVT, dok je najviši obrtni moment na nivou od 142 Nm.

Ali ako je ranije bilo moguće izabrati vrstu pogona (prednji ili integralni), sada je ostala samo verzija 4X4 sa spojnicom za zadnju osovinu. Na tržištima jugoistočne Azije još uvek postoje modifikacije sa turbobenzinskim motorom s indeksom 1.5, ali na njih još uvek nije uticao postupak restilizacije.

Konstruktor veruje da će mu najveću sreću i dalje donositi hibridna verzija e:HEV (u Evropi se Honda HR-V prodaje samo u ovoj verziji). Pogon uključuje četvorocilindrični atmosferski blok. Opet je jednoipolitarski i razvija 107 konjskih snaga uz 131 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Funkcioniše po ekonomičnom Atkinsonovom ciklusu, ali računa i na pomoć dueta elektromotora. Jedan je povezan s motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva i radi u generatorskom režimu, a drugi rotira točkove. Njegova snaga je na nivou 131 „grla“ i 253 Nm najvišeg obrtnog momenta.

Hibrid se najveći deo vremena kreće na električni pogon (prenosni odnos menjača je 2,455), a motor sa unutrašnjim sagorevanjem goriva se ponaša kao generator. I samo pri velikoj brzini kretanja, to jest onda kada efikasnost elektromotora opadne, spojnica povezuje benzinski motor dišrektno sa točkovima (prenosni odnos je 0,806). Ovde nema menjača, a ukupni krajnji pogon ima odnos 3.909:1. Hibrid može imati prednji ili pogon na sva četiri točka, a sistem prenosa snage 4×4 je tradicionalan, što će reći da stiže sa spojnicom i kardanskom osovinom.

Ažurirana Honda Vezel u Japanu košta od 2,65 miliona do 3,78 miliona jena (17 do 24 hiljade evra). Restilizovani krosoveri Honda HR-V pojaviće se kod evropskih distributera do kraja godine. Predrestilizacijska verzija trenutno u Nemačkoj košta od 34.400 evra.

AutoRepublika

(86)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Zaista veoma suptilne estetske izmene.
Inače, „akcija“ koju je Honda odobrila na neredizajnirani HRV očito daje bolje prodajne rezultate. HRV je postao najprodavaniji model Honde u Evropi u prvih 7 meseci 2024. godine.
Redizajn će sigurno za kupce doneti „lošije“ ( više ) cene. Kao i kod svih.

BB

Dakle već znaju kud treba krenuti, samo to ne primjenjuju