1. Home
  2. Vesti
  3. Ford ne odustaje od kompaktnih kombija na američkom tržištu
Ford ne odustaje od kompaktnih kombija na američkom tržištu
0

Ford ne odustaje od kompaktnih kombija na američkom tržištu

114
0
Podelite sa prijateljima:

Svetska recesija od pre petnaestak godina je u velikoj meri promenila američku automobilsku industriju. Odjednom su čak i probirljivi Jenkiji počeli tražiti manje, ekonomične i jeftinije četvorotočkaše, a najjednostanije rešenje za firme poput General Motorsa, Forda i Chryslera je bilo krenuti sa uvozom sopstvenih modela sa evropskog tržišta.

Jedan od Fordovih noviteta je bio Transit Connect i u neku ruku je napravilo velike iznenađenje u svojoj klasi. Američki kupci su dobili kombi kompaktnih dimenzija po prvi put posle dugog niza godina, a pokazao se posebno popularnim među svim onim mušterijama koje poseduju manje firme i veće komercijalno vozilo (poput Fordovog većeg kombija Transita) im jednostavno nije trebalo.


Transit Connect je nestao sa američkog tržišta nakon 2022. godine kada su političari krenuli da tuže Ford zbog navodne prevare. Naime, ovaj kombi se proizvodio u Turskoj i onda uvozio „preko bare“ sa zadnjim sedištima da bi se vodio kao putničko vozilo umesto komercijalnog.

Firma je na taj način plaćala mnogo niže poreze, a zatim bi zadnja sedišta bila izvađena i reciklirana. Političari su tvrdili da Ford nije platio porez u iznosu od čak 1,3 milijardi američkih dolara zbog takve prevare, a sudski slučaj se još uvek vodi. Originalni plan je bio da i Amerikanci dobiju novu generaciju modela Transit Courier (sa priloženih fotografija), koji je inače prepakovani Volkswagen Caddy, ali bi se Ford suočio sa istim problemom, pošto se njegova proizvodnja odvija u Rumuniji.

Kako pišu kolege sa sajta Ford Authority, američki proizvođač vozila je ipak pronašao rešenje. Nedavno je održan veliki privatni sastanak između čelnika firme i vlasnika izložbeno-prodajnih salona i tamo je predstavljen prototip vozila koje bi zamenilo Transit Connect.

Ford Authority zatim piše da će takav kombi deliti istu platformu kao modeli Escape/Kuga i Bronco Sport i da će silaziti sa pokretnih traka u istoj fabrici u Meksiku. Međutim, u vreme pisanja ove priče je nepoznato kada bi isti trebalo da stigne u izložbeno-prodajne salone, mada se nagađa da bi prototip mogao da debituje već tokom naredne godine.


Ako se ova vest pokaže istinitom, novi kombi će biti tek drugi model u ovoj klasi, a trenutno se prodaje samo Ram ProMaster City ili kako je u ostatku sveta poznat pod imenom Fiat Doblo.

AutoRepublika

(114)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments