1. Home
  2. Vesti
  3. Kenguri dobijaju ekstremno izdanje Forda Everesta
Kenguri dobijaju ekstremno izdanje Forda Everesta
2

Kenguri dobijaju ekstremno izdanje Forda Everesta

159
2
Podelite sa prijateljima:

Australija je uvek bila izuzetno bitno tržište za američki Ford, i to je išlo do te mere da se ovaj američki brend danas zapravo smatra domaćinom u zemlji kengura. Model Falcon je verovatno najveća ikona australijske automobilske industrije i to pretežno zbog fantastičnih rezultata u šampionatu Supercarsa.

Ali danas su neka druga vremena i slično kao kod kuće, Ford danas prodaje samo krosovere, terence i pikap kamionete u ovoj državi. Jedan od takvih modela se zove Everest i u proizvodnji je još od 2003. godine.

Zasnovan je na platformi Rangera i u samom početku je zapravo bio razvijen od strane Mazde. Međutim, debijem treće generacije 2022. godine, Everest je postao čistokrvni Ford i orijentiše se pretežno ne samo na Australiju već i na Tajland (gde se ujedno i proizvodi), Filipine, Vijetnam i Južnu Afriku. Država kengura je protekle godine bila njegovo najveće tržište (prodato je 15.071 vozilo), a pratio ga je Tajland sa 12.037 zadovoljnih kupaca.

Kupci mogu da dobiju Everest sa 2,3-litarskim turbobenzincem, zatim parom 2,0-litarskih turbodizela i na kraju s 3,0-litarskim turbodizelom. Izbor menjača je sveden na šestostepeni manuelni i desetostepeni automatski, a u ponudi su razni paketi opreme. Neki od njih se orijentišu na luksuz, a drugi na terensku vožnju.

I ukoliko ste jedna od onih osoba koje često vole da siđu sa asfalta, Ford je upravo predstavio izdanje nazvano Tremor. Ljubitelji američke automobilske industrije će ga sigurno prepoznati pošto se takođe nudi „preko bare“ na modelima F-150 i F-250, a generalna ideja sa Everestom je gotovo ista.

Sve je krenulo oko višeg klirensa i većih penumatika s oznakom General Grabber AT3. Tremor takođe ima i nove branike ne samo zbog agresivnijeg stila već i zbog podatka da su oni pod većim uglovima i samim tim, potencijalna šteta je manja kada vlasnik vozi svog terenca na brdskim putevima.

Ovo specijalno izdanje donosi i 17-inčne felne, a terenac je generalno za oko tri centrimetra širi od standardnog modela. Ford kaže da će najveću razliku napraviti podešavanje na ogibljenju nazvano „Rock Crawl“. Ono je preuzeto direktno sa modela Bronco i namenjeno je svim onim vozačima koji vole da prelaze najveće izazove u ritmu „metar po metar“.

Tremor donosi i nekoliko dizajnerskih promena pored branika. Maska hladnjaka je u crnoj boji, stepenice su čvršće, a osvetlenje je tipa LED.
Jedini motor u izboru je spomenuti 3,0-litarski turbodizel sa šest cilindara. Razvija 247 „konja“ i maksimalnih 600 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.

Početna cena Tremora iznosi 76.590 australijskih dolara, odnosno 51.700 američkih dolara.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kole

Australce ne zovu kenguri, nego kiviji po maloj ptici koja živi tamo.

Yankee

Kivi je nadimak za Novi Zeland, ne Australiju.